Slobodan Milosevic wordt bewust uitgeput

Laat hem in vrijheid zijn verdediging voorbereiden

Van redactie buitenland (*)

De Socialistische Partij van Servië, in samenwerking met de afgevaardigden van de 'Servische Radicale Partij', en 'Joegoslavisch Links', roepen het verenigde Joegoslavische parlement op om een speciaal decreet uit te vaardigen. Het decreet is bedoeld om de Joegoslavische regering te dwingen alle mogelijke maatregelen te nemen om het hoofd van de Socialistische Partij van Servië (de ex-president van Servië en Joegoslavië) een kans te geven zijn verdediging te voeren als een vrij man.

Slobodan Milosevic is illegaal uit ons land gevoerd en in hechtenis genomen door het onwettige 'tribunaal' in Den Haag. Zijn kidnapping was georganiseerd door de huidige regering van Servië.

Momenteel ondergaat Slobodan Milosevic dagelijks de negatieve invloed van het zogenaamde 'tribunaal' in Den Haag. Hem worden thans de meest elementaire mensenrechten onthouden. De juiste timing en versnelling (door de juristen) van de procesvoering, geeft hem geen kans zich even terug te trekken, goed te eten, of de procedures voor te bereiden en de nodige rust te krijgen. Het is duidelijk dat het doel hiervan is hem totaal uit te putten, fysiek en mentaal, zijn huidige staat van gezondheid te verergeren, en hem niet toe te staan te getuigen tegen de echte initiatiefnemers van de gepleegde misdaden op het grondgebied van de vroegere Joegoslavische republiek.

De Socialistische Partij van Servië gaat door met het initiatief om een decreet uit te laten vaardigen door het parlement om de gezondheid en het leven van Milosevic te beschermen, een decreet dat de regering van Joegoslavië moet dwingen de nodige garanties te bieden voor de vrijlating van het hoofd van onze partij. Zal het parlement dit decreet uitvaardigen? Dat hangt af van de stemmen van de waarnemers. Leden van de Socialistische Volks Partij van Montenegro, u bent hiervoor verantwoordelijk.

De Socialistische Partij van Servië vraagt uw partij welgemeend om ons voorgenomen besluit te ondersteunen; wij vragen de waarnemers van de Socialistische Partij van Montenegro verklaringen van ondersteuning te maken in beide Huizen van Afgevaardigden van het verenigd parlement. Uw ondersteuning zou een weerspiegeling zijn van de wil van de burgers van Montenegro, die stemden voor het hoofd van de Socialistische Partij van Servië en voor de Socialistische Partij van Montenegro.


(*) Bron: Miroslav Antic
Vertaling: Tineke van der Klift