Ingezonden

P E R S B E R I C H T

* Campagne 'Geen 7 miljard euro voor JSF-bommenwerpers'

* Met steun van ex-minister van Defensie Vredeling, PvdA-Kamerlid
Molenaar, Jonge Socialisten en Jonge Democraten

DEN HAAG, 5 maart - Een brede coalitie van 35 vredesorganisaties, politieke partijen en politieke jongerenorganisaties, waaronder IKV, Pax Christi, GroenLinks, SP, Jonge Socialisten in de PvdA en de Jonge Democraten, hebben de campagne 'Geen 7 miljard euro voor JSF-bommenwerpers' gestart. Met als doel het Kamerdebat over de JSF te beïnvloeden organiseren zij een handtekeningenactie en
een landelijke manifestatie op het Plein in Den Haag
op 30 maart om vijf voor twaalf.

De campagne wordt ondersteund door verschillende prominente Nederlanders zoals Henk Vredeling, oud PvdA-minister van defensie; Hillie Molenaar, Tweede Kamer PvdA; Ton de Kok, oud Tweede Kamerlid CDA; Hubert Vankan, vakbondsbestuurder; Aat Veldhoen, kunstenaar en Freek de Jonge.

Gezien de twijfels in regeringsfracties en CDA is er goede kans op resultaat.

Allen in deze coalitie zijn het - om uiteenlopende redenen - eens dat het kabinetsbesluit om deel te nemen aan ontwikkeling en bouw van de Joint Strike Fighter (JSF) door de Tweede Kamer begin april niet bekrachtigd moet worden. Ieder heeft daarvoor z'n eigen redenen: principiële afwijzing van wapeninvesteringen; te groot financieel risico; F16's kunnen nog wel even mee; beter om opvolger F16 t.z.t. 'van de plank' te kopen; liever een Europees vliegtuig; niet militair integreren met de VS die in haar 'alleingang' een steeds oorlogszuchtiger koers vaart; straaljagers passen niet in defensieprioriteit 'deelname VN-vredesoperaties'; investeren in marinevaartuigen of andere projecten levert veel meer werkgelegenheid en innovatie; tot zo'n grote investering kun je niet even in de nadagen van het kabinet besluiten; eerst een zorgvuldige nut-en-noodzaak-discussie voor een investering die hoger is dan voor de Betuwelijn; investeringen in onderwijs en zorg verdienen thans hogere prioriteit; etc. De inzet die allen bindt is echter belangrijker dan de verschillende argumenten die hen mogelijk scheiden.

De campagne wordt ondersteund door de volgende organisaties:

Correspondentieadres:
Comité 'Geen 7 miljard euro voor JSF bommenwerpers'
Spijkermakerstraat 28,
2512 ES Den Haag.
Tel. 06-23848379.

Teken de petitie op:
E-mail jsf-petitie@ddh.nl
Web: http://vredessite.nl/jsf
Zie ook http://www.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/vredeslijst
Meer vrede op de Vredessite: http://www.vredessite.nl/