Meer dan een woordenstrijd - het gevaar Otto Reich

Cuba noemt Amerikaanse functionaris een terrorist

 

Door Andrew Cawthorne

In een bijna uit de hand gelopen woordenstrijd tussen het nieuwe hoofd van de Latijns Amerika-politiek van het Witte Huis en de regering van president Fidel Castro in Havana, werd Otto Reich uitgemaakt voor een 'terrorist' met een ziekelijke haat jegens de Cubaanse revolutie.

Cuba's vernietigende commentaar op de tweede secretaris Reich kwam twee dagen nadat hij de Castro-regering het etiket opplakte van "een mislukt, corrupt, dictatoriaal en moorddadig regime", in waarschijnlijk tot nu toe de scherpste woorden door de regering Bush over Cuba.

De woordenwisseling geeft verdere voeding aan de speculatie over de verwijdering Cuba-VS, volgend op afspraken over het overbrengen van gevangenen uit Afghanistan naar de marinebasis in Guantanamo Bay en de eerste verkoop van Amerikaanse goederen naar Cuba sinds 40 jaar. De regerende communistische partij kondigt, op de voorpagina van de dagelijkse Granma, in een kort communiqué, de televisie-uitzending op donderdagnacht aan van een rondetafel-discussie over "Otto Reich: een terrorist in de VS-regering".

"Reeds aan het begin van zijn activiteiten in zo'n belangrijke positie, is hij begonnen zijn zieke en diep gewortelde haat tegen de Cubaanse revolutie uit te spugen", zegt het communiqué over Reich, een Cubaanse Amerikaan, bekend door zijn aanvallen op Castro en het communisme.

Reich speelde ook een zeer kenmerkende rol in het vroegere omstreden gevecht van president Ronald Reagan tegen de linkse Sandinistenregering in Nicaragua, een bondgenoot van Castro in de jaren '80.

Die campagne veroorzaakte het grootste politieke schandaal van president Reagan toen regeringsambtenaren werden betrapt, die in het geheim wapens aan de Contra's in Iran doorsluisden in ruil voor geld, dat een schending van de Amerikaanse wet was.

Castro noemt Reich een 'fascist'

Toen de Amerikaanse president George W. Bush vorig jaar voor het eerst Reich nomineerde, was Castro heel cynisch toen hij zei, dat de voordracht van zo'n "verachtelijke persoonlijkheid met een fascistische mentaliteit duidelijk weinig respect van het Witte Huis voor Latijns Amerika toonde".

In zijn speech op vrijdag 15 maart stelde Reich zich heel vijandig op tegenover de handel van de VS met Cuba, die steeds onderworpen was aan een embargo door Washington, al direct na de revolutie van Castro in 1959. "Wij gaan Fidel Castro niet helpen om aan de macht te blijven door de heropening van onze markt voor Cuba."

Granma noemde Reich in een reeks van geringschattende benamingen een "woordvoerder voor de Cubaans-Amerikaanse 'maffia', 'godfather' van anti-Castro extremisten, zoals Luis Posada Carriles en Orlando Bosch ervan beschuldigd werden het meesterbrein te zijn achter de bom op een Cubaans vliegtuig in 1976, waarbij 73 personen werden gedood, 'professioneel leugenaar in het Iran-Contra schandaal' en een 'middelmatig en moeilijk' mens.

Daarbij komt nog dat deze aanstelling was "afgedwongen door de Bush-regering, die een Congresbreuk veroorzaakte". Bush benoemde Reich onder eenzogenaamde 'reces'-aanstelling, voorbijgaand aan het Congres dat de nominatie had geblokkeerd; hij verzekerde dat Reich deze post minstens dit jaar zou behouden.

Senior-Democraten stonden heel afwijzend tegenover zijn benoeming en waren boos over zijn aanstelling. Zij zeiden dat Bush deze benoeming had doorgezet om de machtige Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in Florida te sussen, waar Jeb Bush, zijn broer, dit jaar meedoet aan de herverkiezing van gouverneur.

Aanhangers zeggen echter, dat Reich een handige diplomaat is en er nooit een bewijs geleverd is, dat hij betrokken was bij illegale activiteiten toen hij tussen 1983 en 1986 campagne voerde tegen de Sandinisten als hoofd van het nu niet meer bestaande 'Office of Public Diplomacy' voor Latijns Amerika en het Caribische gebied.


Bron: Granma, 14 maart
Vertaling: Corrie van Dijk.