Bijstand extraatjes op de schop

Sociale vrijheid gemeenten verder ingeperkt

 

Door Jan Cleton

Alleen bijstandsgerechtigden die geen enkel uitzicht hebben op werk, komen nog in aanmerking voor extra geld boven op de uitkering. Dat is volgens ingewijden de kern van de plannen van minister Vermeend van Sociale Zaken.

Dit zou landelijk geregeld moeten worden en daarmee de mogelijkheid voor gemeenten om bijstandsgerechtigden extraatjes toe te schuiven sterk beperken. De zeer beperkte voordelen van de decentralisatie, die sowieso opgezet was om de druk op bijstandsgerechtigden en andere sociale gevallen meer gericht door gemeenten te laten verrichten, hebben het doel voorbijgestreefd. Althans in financieel opzicht. Het eigen beleid van gemeentelijke sociale diensten, hoe divers ook, leidde in het algemeen tot een socialere financiƫle opstelling t.o.v. de schrijnende gevallen. En dat was nou net de bedoeling niet van het afschuifsysteem dat we kennen onder de term decentralisatie.

Armoedeval

Vermeend doet het nu voorkomen alsof hij op deze wijze de armoedeval bestrijdt. De omgekeerde wereld, de armoedeval - het wegvallen van (gesubsidieerde) aanvullingen voor uitkeringsgerechtigden - bestrijden door de armoede te vergroten. Door de bijstandsgerechtigden financieel te dwingen tot het aanvaarden van de armoedeval, of op andersoortige wijze te creperen.

Ongelijkheid

Ook wil Vermeend met de aanpassing de ongelijke inkomens van bijstandsgerechtigden in verschillende gemeenten tegengaan. Vermeend komt met een landelijke aanvullende uitkering, ter vervanging van alle gemeentelijke extraatjes. Die zal voor gehuwden 454 euro per jaar bedragen, voor een alleenstaande ouder 408 euro en voor een alleenstaande 318 euro.

Alleen mensen die minstens drie jaar bijstand ontvangen, niet binnen een jaar aan werk zullen komen en er alles aan hebben gedaan om een baan te vinden, krijgen dat bedrag. De eerste drie tot vier jaar worden dus beperkt tot niet meer dan een bijstandsuitkering.

Al met al valt dus te constateren dat het hier in eerste instantie een ordinaire bezuiniging betreft over de ruggen van de mensen die al op het absolute bestaansminimum zitten. Daarnaast worden de mogelijkheden van gemeenten sterk beperkt om daar nog een weinig verlichting in te brengen.

En dat onder de sociale motto's "bestrijding van de armoedeval" en "gelijkheid". Volgens mij verdient het ministerie van Vermeend steeds meer de naam A-sociale Zaken.