Japanse investeringen: China stijgt met stip

Van redactie buitenland

Een op dinsdag 26 maart verschenen rapport maakt duidelijk dat China als bestemming voor Japanse investeringen, voorligt op de Zuidoost-Aziatische landen.

Bijna 57 procent van de 469 geïnterviewde Japanse bedrijven beschouwt de snelgroeiende Chinese economie als een betere productiebasis dan de tien leden tellende Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN).

De resultaten van deze enquête werden gepubliceerd in The Straits Times. De Verenigde Staten namen de tweede plaats in op de lijst van Japanse investeringen, gevolgd door Thailand, Indonesië, Vietnam, Taiwan, Zuid Korea, Maleisië en Singapore.

Makato Ebina van het Fuji Research Institute wist de krant te melden dat het bevolkingsrijkste land van Azië de voorkeur geniet vanwege zijn toekomst als een nog welvarender afzetgebied en de relatief lage arbeidskosten. Hij tekende aan dat de Japanse investeringen in de ASEAN-landen het afgelopen jaar met 19 procent afgenomen zijn, terwijl die in China in dezelfde periode met 87 procent toenamen. Hoewel het huidige Japanse investeringspeil in de ASEAN-landen hoger is dan dat in China in 2000, stellen sommigen dat de investeringen in China die in de ASEAN-landen zullen gaan overtreffen.


Bron: Deutsche Presse-Agentur, 26 maart 2002. Vertaling: Frans Willems.