Filippijnen actueel

NDF-delegatie in gesprek met Filippijnse bisschoppen, enkele jaren geleden

Van redactie buitenland

Manifest plaatst met enige regelmaat informatie over de actuele ontwikkelingen op de Filippijnen, waar een 'stille' interventie plaatsvindt in het hartje van Zuidoost-Azië.

Op verzoek van de Verenigde Staten zullen 300 nieuwe Amerikaanse soldaten naar Basilan worden gestuurd, waar momenteel al 160 Special Forces deelnemen aan de gevechten tegen Abu Sayyaf. Deze keer wordt hun komst niet ingekleed als een militaire oefening: de nieuwe soldaten zouden nodig zijn voor civiele opdrachten zoals het bouwen van bruggen en wegen om de steun van de lokale bevolking voor Abu Sayyaf te ondermijnen.

Nog meer VS-troepen op komst

Terwijl de gezamenlijke militaire oefeningen onder de naam Balikatan 02-01 nog bezig zijn kondigde minister van defensie Reyes al Balikatan 02-02 aan. Volgende maand worden niet minder dan 2.665 nieuwe VS-soldaten verwacht voor oefeningen in Centraal-Luzon. Hij voegde eraan toe dat dit jaar nog een tiental van dergelijke 'oefeningen' gepland zijn. Volgens president Gloria Arroyo kan het aantal VS-militairen op de Filippijnen makkelijk oplopen tot 5.000.

De coalitie 'US Troops Out Now!' merkte fijntjes op dat het Amerikaanse leger haar civiele activiteiten beter zou kunnen gaan beginnen op de plaats van haar vroegere militaire bases. Tot nu toe weigerden de Verenigde Staten immers om er de giftige troep op te ruimen die ze er achterlieten.(1)

VS willen oorlog tegen China oefenen op de Filippijnen

De Verenigde Staten willen de Balikatan 02-02 militaire oefeningen uitbreiden met de deelname van een tiental andere Aziatische landen waaronder Australië, Brunei, India, Indonesië, Japan, Korea, Maleisië, Mongolië, Singapore en Thailand. De gezamenlijke oefeningen zouden plaatsvinden in Centraal-Luzon onder de naam 'Team Challenge'. Volgens de krant 'Philippine Daily Inquirer' zouden de oefeningen gericht zijn tegen China. Een denkbeeldige invasie van dit land zou deel uitmaken van het geplande scenario van deze gezamenlijke legeroefeningen.(2)

Geheimzinnige bommencampagne in Manilla

In drie dagen werden zeven gelijkaardige bommen gevonden op drukke plaatsen in Manilla. Hoewel de geïmproviseerde bommen wel springstof bevatten is het mechanisme ervan incompleet zodat ze niet kunnen ontploffen. Bij de bommen werden telkens pamfletten gevonden van het 'Indigenous People's Federal Army' (IPFA), een onbekende organisatie die zegt te ijveren voor een federale staatsstructuur. Het is nog onduidelijk of IPFA wel echt bestaat en wie achter de organisatie zit. Terwijl bronnen binnen de regering ook het NPA en het MILF als verdachten aanduiden, wees Bayan Muna-volksvertegenwoordiger Satur Ocampo er juist op dat de bommencampagne gebruikt kan worden om de aanwezigheid van zogenaamde buitenlandse antiterrorisme-experts te rechtvaardigen.

Minister valt uit naar schijnheiligheid van Europeanen

Minister van handel Mar Roxas dreigde ermee dat de Filippijnen haar lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie zou herzien als de rijke landen hun beloften van vrije handel niet nakomen. Volgens Roxas meten deze landen met twee maten. Hij verwees naar de belasting van 24 procent die de Europese Unie heft op ingevoerde Filippijnse tonijn en die niet van toepassing is op vis uit andere landen. De voorzitter van de Europese Kamer van Koophandel op de Filippijnen reageerde geschokt, maar Filippijnse zakenlui steunden Roxas en verklaarden dat ze de schijnheiligheid over vrijhandel al lang beu zijn. Het relletje werd geblust door het presidentieel paleis dat verklaarde, dat het land natuurlijk niet echt van plan was om de Wereldhandelsorganisatie te verlaten.


(1) 'US Troops Out Now! Question US request for more troops for civic action work' in CyberDyaryo
http://www.cyberdyaryo.com/features/f2002_0320_02.htm
'Mission run' editoriaal van de Philippine Daily Inquirer in Inq7.net
http://www.inq7.net/opi/2002/mar/22/opi_editorial-1.htm

(2) 'US seeks expansion of Balikatan 02 to include other nations' in CyberDyaryo
http://www.cyberdyaryo.com/features/f2002_0314_01.htm
'Gov't studying US proposal for multi-nation war games' in Inq7.net
http://www.inq7.net/nat/2002/mar/22/nat_3-1.htm
'U.S. Raises the Chinese Bogey' in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-4/2-4-caloy1.html

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 22/03/02