S.O.S. KINDEREN IRAK

Hoefkensdijk 11 4584 RS Kuitaart

Steun op giro nummer: 01.04.253

Een 100-tal reizigers gaan van 13 tot 27 april op (vredes)missie naar Irak op initiatief van de Nederlands-Iraakse vriendschapsvereniging en SOS Kinderen Irak Nederland. Het initiatief werd vlak na de aanvang mede gedragen door SOS Kinderen Irak in België evenals door de Belgisch-Iraakse vriendschapsvereniging en de organisatie Geneeskunde voor de Derde Wereld.

Eerdere delegatie op bezoek bij Iraakse ministerie van Volksgezondheid.

Het medio vorig jaar klein gestarte initiatief is ondertussen uitgegroeid tot de organisatie van een reisgroep bestaande uit ruim 15 nationaliteiten, vooral dankzij de inzet en steun van de Belgische mede-organisatoren. Enkele Britse en Franse ex-soldaten uit de Golfoorlog gaan mee op onderzoek in Irak. Tegelijk met de reisgroep vertrekt een medische missie hoofdzakelijk bestaande uit medische specialisten van het Universitair Ziekenhuis te Kortrijk.

Vice-president Dick Cheney probeert steun te verkrijgen voor een aanval op Irak in Europa en in Arabische landen. Bush veinst vrede in Palestina om tijd te winnen om Irak aan te kunnen vallen. De reden: Irak zou massavernietigingswapens produceren, maar een geheim rapport van het Pentagon stelt dat Irak geen atoomcapaciteit heeft en dat de VS klaar staan om atoomwapens in te zetten tegen Irak. Bovendien gaat Irak al 12 jaar gebukt onder een embargo dat zijn economische ontwikkeling heeft gebroken.

Nog iets over die massavernietigingswapens of het niet nakomen van internationale overeenkomsten: de Amerikaanse, Britse en Franse legers hebben niet alleen Irak, maar ook Kosovo en Afghanistan herschapen tot een stortplaats van verarmd uranium (afvalprodukt van de nucleaire industrie verwerkt in hun bewapening en munitie), met als gevolg ontelbare gevallen van kanker, leukemie en andere ziekten.

Irak vormt voor Bush en zijn trawanten een belangrijk aanvalsdoel, omdat, ondanks dat het de Golfoorlog moest verwerken en ondanks het gegeven dat het al 12 jaar lang middels een embargo plus aanhoudende bombardementen wordt bevochten, weerstand blijft bieden aan het Amerikaanse imperialisme. Irak slaagt er steeds meer in om barsten in het embargo te bewerkstelligen en, vooral voor de Derde Wereld Landen, speciaal in de Arabische wereld, een voorbeeld te zijn voor het verzet tegen uitbuiting en overheersing door de VS en hun bondgenoten.

Een voorbeeld dat voor de VS dringend vernietigd moet worden met alle mogelijke middelen opdat de hegemonie van de VS onaangetast zou kunnen blijven. Behalve Irak heeft Bush zo nog een aantal landen ter vernietiging op zijn lijstje staan, puur omdat deze landen het gezag van de VS niet willen aanvaarden, waaronder Noord-Korea en Iran. Naargelang het door de VS nodig wordt geacht kunnen er landen worden toegevoegd zoals Syrië en Libië.

Het tot de tanden door de VS bewapende Israël, uitgerust met een veelvoud aan massavernietigingswapens, is voor de VS een belangrijk militair steunpunt in het Midden-Oosten.

De reis naar Irak op 13 april a.s. zal voor SOS Kinderen Irak tegelijkertijd een mogelijkheid bieden om de opgehaalde steungelden om te zetten in medisch materiaal, zodat dit meegenomen kan worden naar Irak.

In de toekomst zal SOS Kinderen Irak haar financiële mogelijkheden wel meergaan aanwenden in het kader van het opzetten van activiteiten in Nederland zelf, om op die wijze het embargo mee te helpen bestrijden. Uiteindelijk is het humanitaire probleem, dat in Irak bestaat tengevolge van het embargo, hoofdzakelijk een politieke zaak. Alleen middels de opheffing van het embargo kan de situatie voor de Iraakse bevolking ten goede worden gekeerd. Door de opheffing van het embargo wordt een einde gemaakt aan de genocide in Irak.

Tijdens de reis van 13 tot 27 april, zal in Brussel (Europese hoofdstad en vestigingsplaats van het hoofdkwartier van de NAVO) een tent geplaatst worden nabij de VS-ambassade waardoor dagelijks actie gevoerd zal kunnen worden tegen de oorlogsdreiging en het embargo. De reisgroep zal in verbinding blijven met deze actiebasis in Brussel. Voor het vertrek van het grootste deel van de reisgroep naar Schiphol zal er te Brussel nog een persconferentie worden georganiseerd.

De groep van bijna 100 personen vertrekt op 13 april vanuit Schiphol naar Syrië (Damascus). Vanuit Damascus wordt de reis met bussen voortgezet naar Bagdad. De medische missie zal evenwel vanuit Damascus per vliegtuig naar Bagdad vliegen. In Bagdad wordt de reisgroep versterkt door een 20-tal deelnemers uit Roemenië en een 10-tal uit Algerije.

SOS Kinderen Irak zal verder blijven ijveren voor opheffing van het embargo tegen Irak en voor de vrede.

Luk Brusselaers
Website: www.irak.be
E-mail: lukbrusselaers@cs.com