WEG met de VS-troepen uit de Filippijnen NU!

 

 

Van de redactie buitenland

Sinds kort zijn er Amerikaanse troepen gearriveerd in de Filippijnen, met als excuus gezamenlijke oefeningen met het Filippijnse leger uit te voeren onder een nog onduidelijk bevel. Dat staat haaks op de voorwaarden van het Visiting Forces Agreement en de Filippijnse grondwet.

De regering Macapagal-Arroyo heeft aangekondigd dat deze oefeningen tevens een aanval op de terroristische groep Abu Sayyaf betekenen. Echter, de omvang van deze troepenbewegingen maakt het mogelijk om het hele gebied van de Filippijnen te bestrijken.

De aanwezigheid van de Amerikaanse troepen roept tal van vragen op. Is er voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen een verborgen agenda? Betekent de plaatsing van de VS-troepen in Mindanao (Zuid-Filippijnen), een springplank voor een sterke militaire aanwezigheid van de VS in Zuidoost-Azië, onder het voorwendsel van interventie in de zogenaamde 'terroristen- landen' Maleisië en Indonesië? Zijn BIMP-EAGA (Brunei, Indonesië, Maleisië, Filippijnen - East Asia Growth Area) en in het bijzonder Mindanao en Palawan - allemaal gebieden die rijke oliereserves en grondstoffen bevatten - van strategisch economische en geopolitiek belang voor de VS? Verwelkomt de Filippijnse bevolking een onofficiële directe militaire interventie van de VS in Filippijnse aangelegenheden? Worden de Filippijnen het volgende Afghanistan van de VS in de oorlog tegen hun vermeende vijanden?

Een aantal initiatiefgroepen (op alfabetische volgorde: BAYAN International Europe, BAYAN Muna-Europe Core Group, Filipino Refugees in the Netherlands (FREN), MIGRANTE-Europe, Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS), Philippine Development Forum (PhilDev), Pinay sa Holland-GABRIELA, PINOY Youth Group, Philippine Writers and Editors Collective) heeft vanwege de situatie op de Filippijnen het platform 'OUT NOW' (WEG met de VS-troepen uit de Filippijnen NU, Nederland) opgericht.

Platform tegen de VS-interventie op de Filippijnen

De vorming van een platform van betekenis, omdat vreedzame en vrijheidslievende mensen niet stil en passief kunnen toekijken bij de huidige militaire samenwerking van de VS met de regering Arroyo in naam van de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme. Kort na 11 september was president Macapagal-Arroyo, een van de eerste die gehoor gaf aan de oproep van president Bush tegen het internationaal terrorisme.

Op 31 januari ging de gezamenlijke militaire oefening met de VS, onder de naam Balikatan 02-1, officieel van start. Generaal Angelo Reyes, verklapte een geheim door aan te kondigen dat na Abu Sayyaf het Nieuwe Volksleger (NPA) (gelieerd aan de CP, red. Man.) een volgend doelwit zal zijn. Er zijn op dit moment 1.000 Amerikaanse soldaten aanwezig waarvan een aantal naar een gevechtszone in het zuiden van de Filippijnen gezonden is. De regering verkondigt dat de Balikatan volgens de grondwet is gerechtvaardigd, echter sinds het verlopen van de Military Bases Agreement (MBA) in 1991 is inmenging door buitenlandse troepen alleen toegestaan, mits een verdrag dat toelaat.

Het VFA (Visiting Forces Agreement) uit 1999 wordt als rechtvaardiging gebruikt. Maar dit stelt dat alle militaire oefeningen goedgekeurd moeten worden door de raad van buitenlandse ministers, van wie vice-president Teofista Guingona en de VS staatssecretaris Collin Powel lid zijn. Echtervice-president en secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Teofista Guingona, werd gepasseerd in relatie tot de Balikatan. Bovendien staat het VFA niet toe dat buitenlandse troepen meedoen aan gevechtspatrouilles. Daar komt nog bij dat het VFA niet is geratificeerd door de Amerikaanse Senaat, en dus zelfs naar regeringsmaatstaven, niet beschouwd kan worden als een verdrag.

Door een brede alliantie kwam president Macapagal Arroyo op 20 januari 2001 aan de macht. Het is deze president die haar beloften aan het volk, de democratische grondbeginselen en last but not least zelfs de grondwet schendt. De belofte om alle politieke gevangenen vrij te laten is bij lange na nog niet nagekomen. Er zijn slechts 62 politieke gevangenen op borgtocht vrijgelaten, terwijl er nog steeds 200 gevangen zitten vanuit de regeerperiode van president Estrada, en 47 politieke gevangenen zijn er bijgekomen (gegevens december 2001). Tevens zijn er 309 meldingen van schendingen van de mensenrechten.

Het is triest te constateren dat het vredesproces door de Filippijnse regering meerdere malen is vertraagd. Ondanks de voorwaarde voor het correct uitvoeren van de bespreking, zoals overeengekomen in de voorwaarde voor de besprekingen, wordt het Nationaal Democratisch Front (NDFP) door de regering benaderd om te capituleren. Dit staat lijnrecht tegenover de overeenkomst van Den Haag waarin is overeengekomen dat de ene partij zich niet overgeeft aan de regels en wetgeving van de ander. Gepensioneerd Kapitein bij de Marine, Dan Vizmanos, spreker van 'de Beweging tegen de VFA', vermeldde dat de meest aannemelijke verklaring van de goedkeuring van de Amerikaanse militaire operaties op Mindanao, niet openbaar gemaakte ondersteuningsbeloften van Bush zijn en dat Abu Sayyaf en Burnham ondergeschikte factoren zijn. Het is bedoeld ter voortzetting van het economische en geopolitieke belang van de VS in de regio.

In het Strategie Rapport over Azië van het Amerikaanse ministerie van Defensie uit 1995 was er namelijk al sprake van het stationeren van 100.000 soldaten in dit gebied. Als de Amerikanen daar niet aanwezig zouden zijn, was de mogelijkheid om de loop van de ontwikkelingen aldaar te beïnvloeden beperkt en zou de Amerikaanse markt in gevaar komen, heette het.

Dit verklaart de ware toedracht van het Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) waarvan alleen de president en de legertop op de hoogte zijn. Toen een kopie van het akkoord uitlekte, bleek dat het een permanente aanwezigheid van VS-troepen, tot en met het oprichten van nieuwe basissen, mogelijk moet maken, terwijl volgens de grondwet een nieuw verdrag de goedkeuring moet hebben van de senaat.

Wij zijn tegen de schending van de grondwet en de VS-interventie en vinden dat president Macapagal Arroyo zich moet houden aan haar beloften, zoals o.a. de vrijlating van alle politieke gevangenen en hervatting van de vredesbesprekingen.

Dit "PLATFORM" is een bijdrage aan de massabeweging in de Filippijnen en over de gehele wereld tegen deze interventie. De Filippijnse alliantie 'Weg met de VS troepen NU' wordt aangevoerd door Dan Vizmanos, en bestaat o.a. uit 67 personen, 56 organisaties en vier sectorale bongenootschappen. Wij verklaren ons solidair met de massabeweging over de gehele wereld tegen deze interventie in de Filippijnen.

De voorgestelde doelen van het platform zijn:

Voor meer informatie, neem contact op met:
Secretariaat van het "Nederlands platform OUT NOW"
Postbus 15687, 1001 ND Amsterdam
Telefoon & fax: 020-428.45.21
Email: outnoweurope@hotmail.com
Of bezoek de webpagina: www.geocities.com/com/bayanorg/