Noord-Koreaanse economie aan de beterende hand

 

 

Van redactie buitenland (*)

Vele jaren achtereen heeft de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK) te kampen gehad met ernstige elektriciteits- en voedseltekorten, en andere ongekende moeilijkheden. In de nieuwe eeuw echter slaat de economie de weg van de vooruitgang in.

Talrijke fabrieken en ondernemingen die hun operaties tijdens deze zware tijden opschortten hebben hun activiteiten hervat. Tegen 1999 draaiden meer dan 5.100 bedrijven weer op hun normale capaciteit. Volgens het Centrale Koreaanse persagentschap overtroffen 2.520 bedrijven hun jaarlijkse doelstellingen.

Meer dan 6.000 nieuwe fabrieken zijn voltooid gedurende de afgelopen zeven jaar en nu blijken ze efficiƫnt te werken. In deze jaren zijn er bijna 40.000 gebouwen, waaronder meer dat 1.500 culturele voorzieningen gebouwd, alsmede ongeveer 300.000 moderne huizen in de steden en op het platteland.

Ook is er opmerkelijk succes geboekt in de poging de capaciteit van de elektriciteitscentrales te verhogen. De Anbyon Youth-krachtcentrale, de grootste in zijn soort in de Volksrepubliek, is in gebruik genomen en het project om de capaciteit van de Thaechon-centrale in het westen van het land te verhogen is tot een succesvol einde gebracht, hetgeen de productie van veel meer elektriciteit dan voorheen mogelijk maakt. Bijzonder vermeldenswaardig is het feit dat er in een korte periode meer dan 1.000 kleinere elektrische centrales gebouwd zijn, verspreid over het hele land, dankzij inspanningen van het hele volk.

De Noord-Koreaanse regering concentreert haar inspanningen op het doen opbloeien van fabrieken en ondernemingen, op het normaliseren van hun productie, terwijl er tegelijkertijd verbeterde technieken worden toegepast en er moderne fabrieken en ondernemingen gebouwd worden, dit alles om nieuwe productie-activiteiten te scheppen. Kenmerkende voorbeelden hiervan zijn de fabrieken voor het basisvoedsel, kippenfokkerijen en viskwekerijen, die onlangs in de hoofdstad en in de provincie gebouwd zijn. Allemaal zijn ze van het hoogste niveau.

Ondanks het gebrek aan fondsen, grondstoffen en alle andere voorraden werkten het leger en de bevolking met onoverwinnelijke vastberadenheid om vele enorme bouwwerken uitgevoerd. Ook buiten de steden werden er uitgebreide projecten op poten gezet. Gedurende de 'Lastige Mars', en de erop volgende 'Geforceerde Mars' werd de 120 kilometer lange snelweg van Pjongjang naar Hyangsan aangelegd, de 'snelweg van de Jonge Held', 100 kilometer spoorlijn van Wonsan naar Mt. Kumgang, de 'spoorlijn van de Jeugd', de Chon-gryubrug, de tweede Kumnungtunnel, de zoutmijn van Kwangmyongsong, de Negen Septemberstraat en het Hotel van de Vijfentwintigste April.

De afgelopen paar jaar heeft er in de Volksrepubliek een uitgebreide herindeling van het land plaatsgevonden, waardoor drie provincies een face-lift hebben ondergaan. Meer dan een miljoen kleine lapjes grond zijn samengevoegd om te komen tot gebieden met een standaardmaat ter grootte van 2.645 tot 4.960 vierkante meter. In totaal is een gebied van 200.000 hectare opnieuw ingedeeld. Nog een sleutelproject was de aanleg van een 160 kilometer lange waterweg, zodat het water van de rivier de Taedong gebruikt kan worden om ongeveer 100.000 hectare landbouwgrond in Korea's graanschuur aan de westkust te bevloeien.

Het leger heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de landbouwhervormingen en aan het opkrikken van de productie door het bouwen van nieuwe productiecentra. Het heeft belangrijke doorbraken bewerkstelligd in moeilijke bouwprogramma's en hiermee een voorbeeld voor het land gesteld.

Het Westen verklaarde dat de Noord-Koreaanse economie niet in staat zou zijn haar moeilijkheden te overwinnen. Nu zijn de vooruitzichten echter zeer gunstig. Over het enorme economische potentieel van de Volksrepubliek bestaat geen twijfel. Ondanks haar moeilijkheden bracht ze op eigen kracht een satelliet in een baan om de aarde, en liet de rest van de wereld hierdoor versteld staan.

De Noord-Koreanen schrijven de recente successen van het land eensgezind toe aan de leger-eerst-politiek van president Kim Jong Il. Ze zijn ervan overtuigd dat dit beleid zijn vruchten zal afwerpen en dat ze hun land in de nabije toekomst tot een sterke economische macht kunnen maken.

De Volksrepubliek heeft al een grote ideologische en militaire macht gevestigd, nu doet het land alle moeite om een economisch sterk land te worden, onder het motto 'Prijs de belangrijkste nationale feestdag met grootse prestaties om een sterke economische macht te worden'. Dit jaar wordt de negentigste geboortedag van president Kim Il Sung, de stichter van de socialistische DVRK gevierd. Ter ere van de vader van de natie is het land van plan een revolutionaire opleving van de economische groei tot stand te brengen.

De DVRK zal alle inspanningen blijven doen om zijn mijnindustrie te ontwikkelen volgens een langlopend plan om tegemoet te komen aan de vereisten van een onafhankelijke economie. Met een zelfde krachtdadigheid zal gewerkt worden aan het bereiken van doorbraken in de elektriciteitsvoorziening, de kolenwinning, de metaalindustrie en het spoorwegverkeer. De beleidslijnen van Kim Jong Il, het tweemaal jaarlijks oogsten, het toepassen van totaal nieuwe zaaimethoden en de verhoging van de aardappelteelt, zullen in de hele agrarische sector toegepast worden, met als doel een forse toename van de landbouwproductie. De juistheid van deze beleidslijnen is al in de praktijk gebleken. Bovendien heeft de Noord-Koreaanse regering verklaard dat er op elk gebied voorrang verleend zal worden aan de wensen van de bevolking en aan het oplossen van de problemen die hun levensstandaard aantasten.

De Volksrepubliek Korea hecht dit jaar veel belang aan een revolutionaire verbetering van het economisch beleid, in antwoord op de gewijzigde situatie in de wereld. Van belang is dat het land niet zoals andere socialistische landen de ontwikkeling van een markteconomie zal aanmoedigen, maar dat het daarentegen het grootste voordeel zal behalen door van het begin tot het eind de socialistische principes te respecteren. Om hiertoe te komen zal de DVRK de verenigde leiding van de staat bevestigen, de lagere rangen de gelegenheid geven hun creativiteit aan te wenden, en nauwgezet de socialistische principes toepassen in zowel de distributie van de goederen als in het sociaal beleid.

Vandaag werken alle Noord-Koreanen met zelfvertrouwen en optimisme om de economische politiek van hun regering uit te voeren, waarbij vanaf het begin van dit jaar spectaculaire vooruitgang geboekt is. De eenheid van het leger en het volk, zoals ook de geweldige kracht en het grote enthousiasme ervan, zullen ongetwijfeld hun vruchten afwerpen.

(*) Bron: Korean Central News Agency, vertaling Frans Willems.