Ingezonden

Ik heb vroeger altijd CPN gestemd en ben zelfs een tijd lid geweest van de CPN, maar toen deze opging in GroenLinks ben ik gaan kijken naar alternatieven en kwam uit bij de SP, waar ik nu ook lid van ben. Omdat GroenLinks buitenparlementair niets voorstelt.

Over uw verklaring n.a.v. de 2e Kamerverkiezingen wil ik graag het volgende meedelen. Ik ben het voor het grootste deel met deze verklaring eens, alleen vind ik toch enige nuancering op zijn plaats. Omdat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking het gewoon goed heeft, wel is er sprake van een onderlaag die beneden de armoedegrens leeft. Wat mij nou zo kwaad maakt aan de mensen die het goed hebben, dat die mensen zich laten leiden door hun hebzucht en volgens mij daarom rechts stemmen. En Nederland vol gaan bouwen met wegen, industrieparken en een overvloed aan woonwijken. Ze laten de mensen die werkelijk hebben bijgedragen aan hun welvaart nou in de steek, en staren zich blind op hun eigen achtertuintje. Het roer moet om.

Ook bij linksdenkend Nederland moet een andere wind gaan waaien, waarbij natuur, kleinschaligheid, solidariteit, sociale beleving, ontwikkelingshulp, bevordering openbaar vervoer en minder wegen, diervriendelijkheid enzovoort een grote rol van betekenis gaan spelen. Ik zou er daarbij vooral aan willen toevoegen dat de vooruitgang, in de zin van materiële ontwikkelingen, moet worden omgebogen naar stabiliteit. Of zelfs achteruitgang: want wat is er mooier dan met zijn allen in een huifkar door het land te trekken of op de fiets. In plaats van die waanzinnige vliegvakanties naar het Verre Oosten en Afrika. We moeten van die globalisering af, die vernietiging van andere culturen en het opdringen van die verschrikkelijke westerse kapitalistische eenheidsworst. Ook de ontwikkelingen op het gebied van de bio-technologie moeten worden gestopt.

Eén van de voornaamste oorzaken van deze weerzinwekkende kapitalistische prestatie-maatschappij is het competitie-geweld wat al vanaf de allereerste jaren van het kind door sommige ouders er in wordt gestampt. Dit is zeer afkeurenswaardig en draagt bij aan een intolerante haatdragende prestatie-maatschappij. Wat dat betreft zou Linksdenkend Nederland 1 lijn moeten vormen en wellicht ook hier en daar zijn hand in eigen boezem moeten steken.

Het zou de mensen toch duidelijk moeten zijn dat we op zo'n manier niet door kunnen gaan. We kunnen die Amerikaanse agressie toch niet zo door laten gaan. Hoe zou het nou toch komen dat er terroristische aanslagen, zoals die van 11 september, worden gepleegd. Het antwoord is simpel: door die verschrikkelijke kapitalistische agressie, waarbij geen ruimte wordt gelaten voor andersdenkende culturen. Waarbij de VS in diverse landen militaire bases heeft en economische belangen claimt.

Ook op milieu-gebied blijft dat land dwarsliggen, broeikaseffecten of niet. Ontwikkelingslanden worden leeggemolken, hun armoede steeds schrijnender. AIDS is ziekteveroorzaker nummer 1, dankzij... etcetera.

Graag zou ik een reactie willen, ook als u het niet met me eens bent.

Met vriendelijke groeten,
Gerrit Hissink.

PS.
De redactie van Manifest hoopt dat deze brief een discussie op gang kan brengen en zal daarop vooruitlopend niet ingaan op de uitnodiging om zelf te reageren. Wij nodigen onze lezers van harte uit om op de ingezonden brief in te gaan.