Irak en de dreiging van een aanval door de Verenigde Staten

 

Door Luk Brusselaers

De VS zijn er na een jaar uiteindelijk in geslaagd om het door de Britten ontwikkelde systeem van "smart sanctions" aan Irak op te leggen. Dit systeem van slimme sancties moest het "gewone" sanctiesysteem dat al 12 jaar oud is, nieuw leven in blazen. De terechte, alsmaar toenemende kritiek, dat de VN middels het sanctiesysteem genocide plegen op een volledige bevolking, overeenkomstig de wil van de VS, wordt geacht af te zwakken omdat dit slimme systeem zich minder direct tegen de bevolking zelf zou richten.

In werkelijkheid is dit zogenaamde slimme sanctiesysteem een opgepoetste versie van wat er, ook tengevolge van kritiek en oppositie in 1996 onder de noemer "Voedsel voor Olie", werd ingevoerd.

Slimme sancties: oude wijn in nieuwe zakken!

Nog steeds is het zo, dat door Irak gedane bestellingen van noodzakelijke goederen te allen tijde kunnen worden afgewezen op basis van de zogenaamde dubbele gebruiksmogelijkheid. Dit wil zeggen, als goederen ook voor militaire doeleinden kunnen worden aangewend, dat in principe van toepassing is op alle goederen! Nog altijd kan Irak zelf niet beschikken over de inkomsten die het zou moeten krijgen uit de toegestane olieverkoop en nog steeds gaat ongeveer 50 procent van die inkomsten op aan doelen die niet bestemd zijn voor Irak.

Het sanctiesysteem werd met de toevoeging van het woord "slim" gereactiveerd om de instandhouding er van te kunnen garanderen. Voor de Iraakse bevolking zal dit opgepoetste sanctiesysteem geen oplossing bieden. De ondubbelzinnige opheffing van het sanctiebeleid is en blijft noodzaak!

Irak een militair gevaar?

Irak zou volgens de VS een militair gevaar betekenen en al hun verklaringen over een bestaande "mogelijkheid" dat Irak nog zou kunnen beschikken over zogenaamde massavernietigingswapens moet de uitmoording van een heel volk camoufleren. De VS zelf geven meer dan 20 maal zoveel uit aan hun leger, dan al de zogenaamde "duivelsstaten te samen" waar Bush over predikt. Je kunt je terecht afvragen wie er nu wie bedreigt! Wie vormt er nu echt een militair gevaar op deze aardbol?

De vernietiging van al de massavernietigingswapens in de Midden-Oosten-regio, was reeds een voorstel van Irak, na het beëindigen van de Iran-Irak oorlog. Omdat daarbij dan ook Israël zou moeten worden betrokken, werd dit voorstel voor de VS onbespreekbaar.

Bush met oog op ondersteuning van zijn oorlogen naar Europa

G.W. Bush kwam tijdens zijn reis door Europa vertellen, dat het niet ondersteunen van zijn oorlog tegen terrorisme neer zou komen op zich schuldig maken aan wishful thinking, dat geen veiligheid brengt, zei Bush. Hij noemde daarbij staten zoals Iran, Irak en Noord-Korea. Het is juist het wapengekletter in de VS dat de wereldvrede ernstig bedreigt! Het zijn de VS die als aanstokers achter alle branden op deze planeet zitten! De grootste staatsterroristen zijn de VS en hun bondgenoot Israël!

Bush zegde zijn Europese bondgenoten wel toe dat hij hun er tijdig van op de hoogte zou stellen wanneer hij Irak zou aanvallen. Het bezoek van Bush aan Rusland, in het bijzonder Poetin, was ook bedoeld om Poetin en dus Rusland mee te kunnen blijven zuigen in zijn oorlogsplannen. Met betrekking tot Irak had Poetin kort daarvoor een dringend verzoek van Russische zakenlieden gehad, om Irak hoe dan ook te helpen beschermen tegen de oorlogsplannen van de VS, omwille van het economische belang van Rusland zelf.

Generaals uit de VS vrezen zelf een directe militaire confrontatie met Irak

In de VS zelf is er binnen de legertop e.e.a. gaande met het oog op een mogelijke militaire aanval op Irak. Zo viel te lezen in de Washington Post dat generaals uit de VS het Witte Huis er van trachten te overtuigen om Irak niet militair te gaan aanvallen.

Generaal Tommy Franks van het centrale militaire commando van de VS liet Bush weten, dat een aanval op Irak een grotere militaire inzet zal vergen dan wat sommige militaire deskundigen tot op heden hebben berekend. De verenigde stafchefs van het leger zien meer in een ondermijning op termijn van de huidige machtshebbers in Irak. Hoewel Bush Irak nog altijd hoog op zijn lijstje heeft staan, zou de oorlog tegen Irak toch verder af kunnen staan dan waar het tot op heden op leek.

De generale staf van het Amerikaanse leger vreest er voor, dat het verzet van Irak wel eens veel heviger zou kunnen zijn en zij voorzien dat er ingeval van een oorlog tegen Irak er wel eens een hoog aantal VS-soldaten in een kist naar huis zouden kunnen keren! Vooral zien zij problemen bij eventuele straatgevechten/huis aan huis gevechten die heel bloedig zouden kunnen zijn.

Met massale luchtaanvallen alleen, van op veilige hoogten, zelfs met gebruik van de meest massale vernietigingswapens waarover de VS in elk geval beschikken, kan men nog geen land onderwerpen. Een grondaanval blijft noodzakelijk en zelfs de hypermodern uitgeruste en op comfort ingestelde Amerikaanse soldaten, kunnen weinig garanderen.

Koerdistan

De CIA werkt intussen zeer hard aan het tot stand brengen van verzetsgroepen in Irak. Vooral bij de Koerdische leiders wordt door de VS gepoogd om ze tot een militaire aanval op Irak te bewegen, uiteraard met steun van de VS. In heel Koerdistan, het noordelijk deel van Irak, bezet onder auspiciën van de VN, kun je de "voetsporen van de CIA vinden", zei Vince Cannistraro, een voormalige baas van contra-terreurgroepen in de VS. Volgens hem heeft de CIA daar bijeenkomsten met de Koerdische oppositiegroepen, die evenwel moeilijk op één lijn te krijgen zijn. Daarenboven zouden de Koerden ook voldoende lessen uit het verleden hebben kunnen trekken: altijd heeft de VS het Koerdische verzet aangewend ten bate van de eigen doelstellingen en altijd heeft de VS de Koerden laten vallen wanneer zij niet langer hun belangen konden dienen.

Diverse fronten actief!

In Afghanistan is het nog steeds verre van rustig terwijl de militaire repressie en uitmoording door het Israëlische leger van de Palestijnen ook niet probleemloos verloopt.

Het goed uitgeruste Israëlische leger stuit op sterk verzet van de Palestijnen, ondanks dat zij alles behalve beschikken over een degelijke militaire uitrusting! Het verzet en de weerstand tegen de VS en hun bondgenoten in de Arabische wereld is sterk en de Arabische regimes die heulen met de VS vrezen zelf voor hun bestaan wanneer ze openlijke steun zouden verlenen aan de VS. Anti-VS en Anti-Israël-activiteiten in de Arabische wereld zijn aan de orde van de dag.

Irak valt na 12 jaar embargo nog steeds niet op de knieën voor de VS. Ondanks het gegeven dat Irak tijdens de Golfoorlog massaal werd gebombardeerd en ondanks de nu nog steeds voortdurende bombardementen. Irak vormt voor de derdewereldlanden een aanstekelijk voorbeeld van verzet. Irak is voor de VSbelangrijk om zijn olie, maar daarbij mag de waarde die de VS hecht aan het breken van het Iraakse verzet niet onderschat worden.

Steun verlenen aan de Palestijnen, opkomen voor de onvoorwaardelijke opheffing van het embargo dat Irak werd opgelegd betekent in de praktijk een halt toeroepen aan het militarisme van de VS, het betekent in de praktijk opkomen voor de wereldvrede! Steun verlenen aan de Palsetijnen is onlosmakelijk gekoppeld aan steun verlenen aan de weerstand van Irak.

SOS Kinderen Irak Nederland 28/05/02