Aanvallen van rechts

Versnelde afbraak van verzorgingsstaat

Door Wil van der Klift

Onmiddellijk na de verkiezingen valt er een golf van rechtse conservatieve proefballonnetjes in de burgerlijke media waar te nemen. De verworvenheden van de arbeidersklasse dreigen in sneltreinvaart te worden afgebroken.

De strijd voor sociale verworvenheden en voor socialisme moeten hand in hand gaan. Communisten zullen dat steeds weer herhalen, want de geschiedenis heeft onverkort bewezen dat in een kapitalistische maatschappij geen enkel recht voor de werkende klasse zeker is. Elk moment kunnen toezeggingen weer worden ingetrokken, als de winsten niet voldoende hoog zijn of als de onderlinge concurrentiestrijd tussen de kapitalisten heviger wordt. Alleen onder socialistische verhoudingen, en ook dan moet daarvoor worden geknokt, kunnen er stabiele afspraken worden gemaakt. Dat heeft niet zozeer met eerlijke of oneerlijke mensen te maken, noch met allerlei andere psychologische eigenaardigheden van het menselijke wezen. Het heeft te maken met de vraag of een systeem berust op de private eigendom van kapitaal en productiemiddelen ja of nee. Het heeft te maken met de vraag of een samenleving zich richt op de noden en behoeften van de grote meerderheid van de bevolking of op de individuele winsthonger van enkele individuen. Ook onder socialistische verhoudingen gaan er dingen mis en zijn er lieden die zullen proberen hun persoonlijke belangen voorop te zetten. Maar zij moeten dan tegen het systeem opboksen, onder kapitalistische verhoudingen worden ze door het systeem beschermd en aangemoedigd. Een doorslaggevend verschil.

Nu er een rechtse wind is gaan waaien in Europa wordt onmiddellijk weer duidelijk wat de aard van het kapitalisme werkelijk is. De crisis als gevolg van de overproductie dwingt de kapitalisten, mits zij willen overleven, om hun lasten versneld af te wentelen op de werkelijke producenten van rijkdom en winsten: de werkende, producerende mensen. De aanvallen gaan zeer ver: de pensioenen, de lonen, de werktijden, de sociale verworvenheden en de openbare diensten vallen allemaal en tegelijkertijd binnen het blikveld van de werkgevers en hun vrienden in de politiek en de media.

De aanval wordt geleid door de neoliberale VVD. Zij trekken zich alleen maar in schijn iets aan van de verkiezingsuitslag. Zij weten immers dat een groot deel van hun aanhang tijdelijk onderdak heeft gevonden bij de LPF. Zij weten ook dat een clubje LPF-avonturiers makkelijk te besturen is door de oude politici van VVD en CDA. Niets nieuws onder de zon dus. Niets vernieuwends, integendeel terug naar af, naar tijden uit een grijs verleden, toen 'Jan met de pet' nog bedeesd opkeek naar 'meneer de baas'. Wat nu met veel ophef wordt gebracht als afbreken van bureaucratie en achterkamertjespolitiek, op zich achtenswaardige doelen overigens, blijkt in de praktijk niets anders te zijn dan het herstel van waarden en normen van vóór Den Uyl.

Uiteraard kan zo'n ingreep niet plaatsvinden als die niet wordt begeleid door een sociaal-psychologische, culturele aanval. De mensen moeten immers rijp worden gemaakt voor de 'nieuwe tijden'. Voor het geval dat hersenspoelen niet helemaal lukt, wordt het burgerlijk en internationaal recht aangepast: wetten worden aangescherpt, de culturele leefruimte wordt verengd en het repressie-apparaat uitgebreid. De stropdas en het driedelig pak worden plotseling verheven tot symbool van 'Nieuw-Rechts'. Men tracht tolerantie, solidariteit en multicultureel samenleven, waarvoor in Nederland jaren is geknokt, in te perken en te verengen. Nederland moet gaan passen in debenepen kijk op de wereld van mensen als Balkenende.

Een kleine greep uit de media-aanvallen

Wij plaatsen hieronder in willekeurige volgorde een aantal rechtse 'one-liners', waar we de komende periode mee om de oren zullen worden geslagen.

Technologische doorbraken, demografische verschuivingen en voortgaande globalisering maken het onmogelijk om te werken aan een eenheidsfront van links. De grote thema's zijn niet langer de sociale strijd. Sociaal-economische standpunten zijn geen centrale thema's meer. Deze rechtse opvatting staat overigens wel haaks op die van andere rechtse 'denkers' zoals uit de volgende standpunten, allemaal sociaal-economisch, duidelijk wordt.

Loonmatiging is ook goed tegen de vergrijzing, want lagere lonen betekenen lagere (toekomstige) pensioenverplichtingen. Langer werken moet tekorten werknemers bezweren, daarom terug naar een werkweek van 40 tot 44 uur. Om de Europese economie op het peil van de VS te brengen is het nodig om - vaak pijnlijke - economische hervormingen door te voeren, zoals versoepeling van het ontslagrecht en het versoberen van uitkeringen. Meer mensen moeten aan het werk, vooral vrouwen, opheffen dus kortere werkweken en deeltijdbanen. De WAO-boete voor werkgevers moet worden afgeschaft. Medische specialisten moeten kritischer kijken naar de kans op complicaties bij toelating van patiënten tot de intensive care. Als die kans groot is, zouden specialisten moeten overwegen de patiënt niet te opereren (Kingma, VVD). Patiënten, met of zonder kans, moeten in ieder geval voortaan een forse eigen bijdrage betalen, volgens de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ). Nog een paar aardige: 'Milieujongens' frustreren mosselkweek 'giganties'. Om het fileprobleem op te lossen moeten er meer wegen komen (1 miljard euro). Het is de hoogste tijd voor extra lastenverlichting aan bedrijven (3,25 miljard euro, waarvan 2,25 voor de bedrijven, eerlijk delen dus). De vennootschapsbelasting moet omlaag, de sociale premies moeten worden verlaagd, de administratieve lasten teruggedrongen worden. De Vijfde Nota Ruimtelijke ordening moet overgedaan worden. De zondagsrustwetten moeten verdwijnen. Het kortdurend zorgverlof moet op de schop.

Het is de hoogste tijd, volgens Ahmed Aboutaleb, dat allochtonen zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor de Nederlandse samenleving. Allochtonen moeten zelf ook aan de slag. De 1,7 miljoen Nederlanders van buitenlandse afkomst worden op deze wijze afgeschilderd als mensen die geen medeverantwoordelijkheid willen of kunnen dragen voor de kwaliteit van de samenleving. Linkse hoogmoed en rebellie leiden tot zonden, volgens Rafael Ojeda, kerkjurist en priester in Amsterdam. Het seksueel misbruik door priesters in de VS (en elders, onder meer in België, nvdr) heeft, volgens hem, als oorzaak een betrekkelijk kleine groep clerici die geen voorstanders zijn van het celibaat. Dat soort priesters behoort tot een utopische kerk die ontstaan is uit een progressieve droom, beweert hij. Hij zou wat voorzichtiger moeten zijn want recent onderzoek heeft aangetoond dat katholieken vaker dan anderen neurotischer zijn, omdat extreme schuldgevoelens, volgens het onderzoek van de universiteit van Parma, kunnen leiden tot dwangneuroses en die komen juist veel bij katholieken voor.

Als uitsmijter: "Als je een Palestijnse vlag uithangt ben je anti-joods".