Doelwit Oekraïne: VS versterken de 'As van het Kwaad'-laster

Door Bill Howard

De Verenigde Staten verhevigen het wapengekletter tegen de Oekraïne en haar buurland Wit-Rusland, die ervan beschuldigd worden zogenaamd de beruchte 'As van het Kwaad' bij te staan door het verkopen van wapens aan Bagdad. Het meest onheilspellende aspect van het volgende bericht is de bewering dat de vermeende verkopen "een enorme verhoging van de risico betekenen voor de Amerikaanse en Britse piloten". Oftewel de bommengooiers.

Het in gevaar brengen van de levens van Amerikaanse soldaten is een ernstige - de ernstigste - beschuldiging die je kunt uiten in de huidige eenzijdig gemilitariseerde wereld. Een duidelijker dreigement tegen de beide landen kun je niet maken.

Vergelijkbaar met de bedreigingen, geuit in de Oekraïense hoofdstad door VS-beambten, dat de Oekraïne direct een contract over militaire helikopters voor Macedonië moest intrekken op het moment dat dit land belegerd werd vanuit Kosovo door de door de VS/NAVO ondersteunde UCK-NLA terroristen.

De boodschap kon toen en nu niet botter zijn: stop of anders....

Dan is er nog het vraagstuk over NAVO-kandidaat-lid en leverancier aan de Afghaanse strijdkrachten, Roemenië, die bedreigingen uit tegen de Oekraïne over betwist grondgebied in de Zwarte Zee.

Intimidatie en versnippering zijn de kenmerken van een opgelapte NAVO en zijn met de dag een groter gevaar voor de wereld.

Vertaling Sicco Jan Bier.

Kuchma beschuldigd van verkoop geavanceerde wapens aan Irak

Van redactie buitenland (*)

De Oekraïense president Leonid Kuchma wordt beschuldigd van het verkopen van radarsystemen aan Saddam Hoessein van Irak, aldus Oekraïnse persbureaus op 14 april.

De berichten citeren een verklaring uit Californië door de voormalig lijfwacht van Kuchma, Mykola Melnichenko, die zei dat hij een Amerikaans gerechtshof bewijs heeft getoond dat Kuchma opdracht gaf voor leveringen van Kolchuga radarsystemen aan de Iraakse dictator en die persoonlijk controleerde.

Oekraïnse wapenexperts omschrijven de Kolchuga als een passieve radar, ontworpen om stealth en andere vliegtuigen te vinden zonder een elektrisch signaal af te geven. Onderdelen van dit systeem worden volgens hen geproduceerd in Kiev en Odessa.

De geheime Oekraïns-Iraakse wapenhandel vond eind jaren '90 plaats en was 100 miljoen dollar waard, aldus Melnichenko.

Melnichenko heeft volgens de berichten originele audio-opnamen gepresenteerd aan een rechtbank in San Francisco met gesprekken tussen Kuchma en voormalig Ukrspetsexport-directeur Valery Malev met besprekingen over de uitvoering. Ukrspetsexport is de Oekraïnse staatsmonopolist voor wapenexport. Malev is vorige maand bij een auto-ongeluk omgekomen.

De, voor rechter Martha Boerch in San Fransisco afgespeelde, tape legde naar verluidt vast dat Kuchma Malev instrueerde om het radartransport naar Irak te vermommen als truckonderdelen van de Kremenchuh KrAZ autofabriek(Oekraïne) en te zorgen voor valse paspoorten voor de Oekraïnse technici die het transport begeleidden.

De opname bevatte tevens bewijs van een plot van Kuchma om een Jordanese tussenman uit de deal te houden, aldus het Webmagazine Ukrainska Pravda.

Kuchma heeft herhaaldelijk aantijgingen ontkend dat hij illegale handel met het buitenland dreef met Oekraïnse wapens, waarvan zijn tegenstanders hem in 1997 beschuldigden. Anticorruptie afgevaardigde Oleksander Zhyr deed de eerste publieke aantijging dat Kuchma wapens verkocht aan Irak afgelopen maand.

Volgens Oekraïnse militaire specialisten kan het Koluchasysteem, indien het inderdaad in gebruik is bij de Iraakse troepen, de gevaren voor Amerikaanse en Britse piloten die twee no-fly zones afdwingen in Irak sterk vergroten. De Kolchuga zendt geen elektrische signalen uit en is derhalve onzichtbaar voor de meeste Amerikaanse antiradarraketten, die de uitstraling van radars als doel nemen.

(*) Kiev, 15 april 2002 (dpa Deutsche Presse-Agentur). Vertaling Sicco Jan Bier.