Leiders Pentagon hielden rekening met aanval met straalvliegtuigen

 

Door Andy Lines

De militaire leiders waren zo zeker van de mogelijkheid dat terroristen een vliegtuig het Pentagon in konden laten vliegen dat ze voorbereidingen troffen. Bijna 11 maanden voor dat de zelfmoordaanval van 11 september 189 slachtoffers eiste in het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten voerden ze een gedetailleerde rampenoefening uit.

De autoriteiten van de VS hebben voortdurend volgehouden dat ze geen idee hadden dat Al-Qaida gepland had om vliegtuigen in gebouwen te boren. President Bush houdt vol dat niemand rekening hield met een dergelijk verwoestende aanval. Maar een reportage onthult dat tussen 24 en 26 oktober 2000 militaire planners een oefening hielden als voorbereiding voor "incidenten waaronder het neerstorten van passagiersvliegtuigen op het Pentagon."

Het rapport in een interne krant van het Pentagon beschrijft in een verslag de werkelijke gebeurtenissen: "Rook en vuur van het neergestorte vliegtuig stijgen op uit de binnenplaats. Militaire politie grendelt de omgeving af. medische studenten, verpleegkundigen en artsen verzamelen zich om hulp te verlenen. De commandant van de brandweer zet zijn materieel in."

Volgens Democraten is de 'Mass Casualty Excercise' (massale rampenoefening) aanvullend bewijs dat de verschillende overheidsdiensten geen idee hadden wat anderen deden. Senator Bob Graham, lid van de Senaatscommissie voor Inlichtingen zei hierover: "Er is sprake van een heleboel binnenkomende informatie maar die gaat niet naar één afdeling voor analyse. Dus kent A deel één, B deel twee en C deel drie, maar niemand ziet het geheel."

"We waren ons bewust van mogelijke vliegtuigongelukken en hebben verscheidene scenario's geoefend", aldus Glen Flood, woordvoerder van de calamiteitenstaf in het Pentagon.

Inmiddels is ontdekt dat de kapers van het vliegtuig dat neerstortte in Pennsylvania van plan waren het Witte Huis te raken. Bronnen in het Witte Huis zeiden dat deze informatie kwam van Abu Zabaydah, een leidende Al-Qaeda-terrorist die wordt ondervraagd op een geheime locatie.

Het Witte Huis werd nog meer in verlegenheid gebracht nadat het onafhankelijke Centrum voor Immigratiestudies (CIS) zei dat tenminste de helft van de 48 moslimmilitanten die in verband zijn gebracht met terroristische daden in de Verenigde Staten sinds 1993 immigratiewetten ontliepen of misbruikten om in Amerika te kunnen verblijven.

Vertaling Sicco Jan Bier.