Pireaus, een toneel van klassenstrijd

Door Anna Ioannatou
 

 

 

 

Op 29 mei jl. staakten duizenden werknemers in de privé- en openbare sector tegen het regeringsbeleid, vooral op het gebied van de sociale verzekeringen. In de haven van Piraeus speelden zich op die dag onbeschrijflijke taferelen af, die het ware gezicht van de werkgeversdemocratie toonden.

De haven van Piraeus had op die dag meer weg van een slagveld. Speciale troepen van de havenpolitie bezetten het hele havengebied met het kersverse besluit in handen van de Arrondissementsrechtbank van Piraeus, een besluit dat met een versnelde procedure in opdracht van de reders was genomen en de staking van de scheepswerkers en havenarbeiders tot illegaal verklaarde. Speciale troepen van de marine werden tegen de massaal stakenden ingezet en in gecombineerde actie met de havenpolitie werd er ingehakt op de betogers. Een waar gevecht volgde, waarbij zelfs journalisten het moesten ontgelden.

Er werd genadeloos op losgeslagen met als gevolg talloze gewonden, onder wie een aantal ernstig. Er zijn zelfs nog gewonden afgeranseld in de hen vervoerende ambulance.

De hele operatie in de haven van Piraeus was een getrouwe weergave van een militaire oefening in de stad Veria (Noord-Griekenland) een paar maanden geleden met als doel de opleiding van legeronderdelen voor acties tegen betogers, aldus de krant 'Rizospastis.'

"Jullie hebben de reders laten zien, dat jullie over lijken durven gaan", slingerde Aleka Papariga, secretaris-generaal van de KKE (Communistische Partij), de regeringsvertegenwoordigers (waaronder de premier zelf) in het gezicht in een debat in het Griekse parlement woensdagavond, een debat dat eigenlijk over de economische toestand ging.

Jannis Manousojannakis, voorzitter van de Scheepswerkersbond 'Stephenson', zei in zijn toespraak tot de stakende betogers: "De regering heeft haar toevlucht genomen tot puur geweld en terrorisme. Ze hoeven niet op zoek naar Le Pen in Griekenland, laat ze naar zichzelf kijken!"

De dag daarna vond er een flinke solidariteitsbetoging plaats voor het ministerie van Koopvaardij. De scheepswerkers zijn vastbesloten met hun rechtvaardige strijd door te gaan en het Arbeiders Strijd Front (PAME) is van plan het tempo van stakingsacties op te voeren. Een hete zomer staat voor de deur.