Bush lanceert nieuwe militaire 'eerste aanval'-politiek

Van redactie buitenland

In zijn eerste nationale veiligheidsbeleidsplan dat hij voorlegt aan het Congres zal president Bush zijn nieuwe zogenaamde 'eerste aanval'-politiek tegen terroristen en 'schurkenstaten' die chemische, biologische of nucleaire wapens bezitten officieel aankondigen.

De perschef van het Witte Huis, Ari Fleischer maakte maandag bekend dat het document, dat zoals de wet voorschrijft jaarlijks openbaar gemaakt wordt, in de vroege herfst wordt vrijgegeven aan het Congres en het publiek. Het moet de buitenlandse beleidslijnen en het nationale veiligheidsbeleid zoals Bush ze sinds 11 september heeft verwoord op één lijn stellen, terwijl het tevens nieuwe politieke en economische hervormingen omvat die de VS verlangen van landen die Amerikaanse steun ontvangen.

"Het opstellen van een uitgebreide beleidsverklaring omtrent de strategie en de politiek maakt deel uit van de verantwoordelijkheid van de Nationale Veiligheidsraad", aldus Fleischer.

Bush zette zijn doctrine van de 'eerste aanval' op 1 juni uiteen in een toespraak bij de diplomauitreiking van West Point, waar hij de geslaagde studenten toesprak: "Door het aannemen van een defensieve houding winnen we de oorlog tegen het terrorisme niet... We moeten de strijd bij de vijand brengen, zijn plannen verstoren, en het hoofd bieden aan de ernstigste dreigingen voordat ze bewaarheid worden".

Een zodanig preventief standpunt betekent een afscheid van de tientallen jaren durende Koude Oorlogsstrategie van expansiebestrijding en afschrikking die gebaseerd was op de theorie dat een vijand de VS niet zou aanvallen omdat een dergelijke aanval een onvermijdbare en vernietigende vergeldingsactie zou inhouden.


Bron: A.P. 10 juni 2002, vertaling: Frans Willems.

Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019