Internationale contacten

Er vonden de afgelopen periode een viertal internationale bijeenkomsten plaats waaraan de NCPN deelnam.

Begin juni vertegenwoordigde Lutz Kressin de NCPN in Athene op een Europese bijeenkomst voor een brede en strijdbare vakbeweging. Hij was daar onder meer samen met de voorzitter van DIDF Nederland. Een uitvoerige samenvatting van zijn speech stond in UZ, de krant van de DKP op 14 juni. Op de uitkomsten van de ontmoeting en zijn inleiding komen we nog terug.

Ook in Athene, maar dan eind juni (21-23 juni) nam de internationaal secretaris van de NCPN deel aan de jaarlijkse ontmoeting van communistische en arbeiderspartijen. Er namen dit jaar 62 partijen uit 51 landen deel aan de discussie over "De nieuwe wereldsituatie na 11 september 2001". Daarnaast waren er nog zes geschreven bijdragen en vijf begroetingen van partijen die om verschillende redenen verhinderd waren om te komen.

In Berlijn was de partij op 29 en 30 juni vertegenwoordigd op een internationale bijeenkomst, georganiseerd door de DKP met vier kameraden: Marie José Kressin, Job Pruyser, Jan Ilsink en Wil van der Klift. Daar namen 38 partijen uit 36 landen deel aan een discussie over "De kapitalistische Globalisering - alternatieven - tegenbewegingen - rol van de communisten".

Tenslotte nam een delegatie van negen mensen deel aan een vergadering in Brussel met de PVDA-B op 3 juli. Hier was de inzet om de samenwerking tussen NCPN en PVDA-B nader inhoud te geven. Behalve discussie over politieke en ideologische overeenkomsten en verschillen, bestond het programma uit een reeks concretere punten, waarop kan worden samengewerkt (jongeren, nieuw mediabeleid, vakbondsstrijd). Er wordt gewerkt aan verslagen van alle bijeenkomsten. In partijverband komen we er nog op terug. Delen van het materiaal zullen ook in Manifest worden geplaatst.