Manifest in de zomer

Van de redactie

De redactie neemt de komende weken vakantie. Om inspanning te kunnen leveren is ook ontspanning nodig. Dat is een ijzeren dialectische wet. De eerste krant na de zomervakantie verschijnt op donderdag 22 augustus. Daarna komt de krant weer gewoon tweewekelijks uit tot aan de kerstvakantie. De manifestredactie wenst iedereen een goede vakantie toe.

Communisten zullen goed uitgerust aan het nieuwe seizoen moeten beginnen. De vrije jongens, het (groot)kapitaal en de andere conservatieve krachten in ons land staan immers klaar voor een grootscheepse aanval op lonen, uitkeringen, pensioenen, collectieve voorzieningen en democratische rechten. De eerste 'confrontatie' in de Tweede Kamer werd een voorbeeld voor de toekomst. Naar de oppositie wordt gewoon niet geluisterd. Met de riante overmacht van 93 zetels denken de rechtse dictators gewoon hun wil aan de Nederlandse bevolking te kunnen opleggen. De neoliberale VVD verloor weliswaar de verkiezingen, maar blijkt gewoon de politieke macht naar zich te hebben toegetrokken.

Het boegbeeld van de LPF volgt gedwee. Wat moet hij ook anders als 'onderhandelaar' van een club mensen die alleen op eigen gewin uit is, geen politieke ervaring heeft en niets anders vertegenwoordigt dan zichzelf. Als er geen onoverbrugbare tegenstellingen ontstaan over de verdeling van de ministersposten, zit Nederland straks gewoon, voor langere of kortere termijn, opgezadeld met een neoliberaal kabinet, dat in sneltreinvaart het levenspeil van de bevolking nog sneller zal gaan uithollen dan paars al deed.

In het kapitalisme moet iedereen individueel maar zien te overleven, ook als het ten koste gaat van (veel) anderen. Solidariteit en gezamenlijkheid zijn begrippen die niet tellen. Mensen die hoopten op verbetering door op de LPF te stemmen zullen van een koude kermis thuiskomen. Meer politie, meer onderdrukking, meer gevangenissen, strengere eisen aan migranten, zullen de samenleving alleen maar verharden en juist onveiliger maken. Door het opheffen van allerlei regelgeving zullen situaties zoals in Volendam en Enschede eerder toenemen. De voedselveiligheid staat nog meer op het spel door allerlei 'hormonenschandalen'. De 'vrije jongens' zijn op eigen gewin uit. Voor hen geldt: eigen gewin eerst! We kennen de gevolgen: veiligheid en collectieve belangen zullen sneuvelen.

Hoe klein de NCPN ook nog moge zijn, wij gaan door met knokken voor het behoud van zoveel mogelijk sociale rechtvaardigheid... en voor een toekomst zonder kapitalisme, want alleen onder socialistische verhoudingen kan echt worden gewerkt aan een maatschappij waar uitbuiting, zelfverrijking en onderdrukking, tot het verleden zullen behoren. Het kapitalisme kan niet zorgen voor veiligheid thuis en op straat, voor een zekere oude dag en sociale zekerheid, voor goede en toegankelijke openbare voorzieningen en een samenleving waar mensen op een menselijke manier kunnen samenleven. Het kapitalisme veroorzaakt nu juist zelf de onveiligheid, criminaliteit, vreemdelingenangst, armoede en onderdrukking.