Op ontdekkingsreis

Twee redactieleden van Voorwaarts, het blad van de NCPN Jongeren, vertrekken in juli en september naar Vietnam en Cuba om met eigen ogen te zien hoe het socialisme daar in de praktijk werkt.

De reis naar Vietnam wordt in samenwerking met jongeren uit het land zelf door de jongerenbeweging van de PvdA-België georganiseerd. De José Marti brigade vertrekt naar Cuba. Deze internationale brigade is in het leven geroepen door de ICAP (Cubaanse organisatie voor vriendschap tussen volkeren). Drie weken lang maken ze samen met honderden andere jongeren uit de hele wereld kennis met de mensen daar en werken ze ook aan een concreet project. Eszter Strausz en Roy Houtkamp vertellen over hun motivatie en verwachtingen.

Vietnam

Eszter: "De reis die nu gepland staat is heel bijzonder. Op 1 mei vond er in Brussel al een infomiddag plaats over de reis. Er komt nog een praktische bijeenkomst eind juni. Je leert een hele andere kant kennen van Vietnam dan als je er als toerist heen zou gaan. We komen echt met de mensen van daar in contact. We reizen door het hele land, te beginnen in de hoofdstad. Er zullen excursies zijn o.a. naar de universiteit en fabrieken en we gaan ontzettend veel jongeren ontmoeten. Een week lang werken we aan de Ho Chi Min-route. Dat is een belangrijke route. Iedereen helpt ook mee aan die weg. Je staat daar dus samen met Vietnamese arbeiders. Ik weet niet zoveel over het land op zich, alleen over de oorlog en de napalmbommen. Ik ga blanco en sta open voor alles. Verdere verwachtingen? Ja, het zal warm zijn en we zullen veel contact hebben met de burgers daar."

Cuba

Roy: "José Marti was een wetenschapper, journalist en activist op Cuba aan het eind van de 19e eeuw (in Spaanse handen - nvda). Vanwege zijn opstandigheid tegen het regime werd hij verbannen. Hij is nog altijd een held voor de Cubaanse bevolking. Met deze brigade gaan we in september eerst twee weken werken in de buurt van Havanna. Dan is er een culturele week. Er komen nog twee voorbereidingsbijeenkomsten. Ik heb al kennisgemaakt met de Nederlandse groep die er heen gaat.
Ik heb al zoveel over Cuba gehoord. Het is een socialistisch land en ik wil kijken hoe ze dat in werkelijkheid bestieren. Ook wil ik weten in hoeverre het gedachtegoed van Che Guevara levend is. Ook heel interessant is de manier waarop Cubanen met cultuur en muziek omgaan. Het is een collectief geheel waar je aan meedoet. Ik heb het idee dat je wel een beetje in een stramien zal zitten. Als je veel door een land reist, zie je wel veel, maar heb je weinig tijd om met de mensen te praten. Ik verwacht dat we dat nu wel kunnen, omdat we op één plek werken. Ik hoop te zien hoe de bevolking daar leeft."