Boekbespreking:

Palestina: De laatste kolonie?

Lucas Catherine

'Een eigenzinnige visie die niet langer vertrekt van de eenzijdige westerse beschavingsparadigma's...' - Erwin Jans in 'De Financieel-Economische Tijd' over 'Islam voor ongelovigen' en 'Ik wist niet dat de wereld zo klein was'

Op het einde van de 19de eeuw bestond er in Palestina bijna geen joods grondbezit. De joden die toen in Palestina verbleven, deden dit om religieuze redenen, zij hadden geen economische of politieke motieven. Nu is 92% van alle grond in Israël 'onvervreemdbaar eigendom van heel het joodse volk', en leeft de helft van de Palestijnen in ballingschap, buiten historisch Palestina. De andere helft leeft onder Israëlisch bestuur of erger, onder Israëlische bezetting. Pasjes, woongebieden, apartheid, kolonialisme: in Zuid-Afrika zijn deze termen recente geschiedenis. Het is nu harde realiteit in dat stukje Azië dat zich Europa waant: Israël.

De geschiedenis van een verdrijving, de historie van een probleem, het ware verhaal in harde feiten.

Lucas Catherine laat u kennismaken met Joos van Ghistele die in de 16de eeuw Jeruzalem beschreef als 'groot ghelijcke Cortrijcke in Vlaenderen' en het land zelf 'vul van vruchten ende fruyten'. Maar u krijgt ook inzicht in de ware bedoelingen van Ariël Sharon toen hij midden 2002 de Palestijnse maatschappij in de bezette gebieden letterlijk tot schroot reduceerde. Wat is en wil het zionisme? Is het de laatste vorm van koloniaal denken? En wat was de Belgische betrokkenheid? U krijgt het ontstaan van een Arabische en zionistische lobby in België en Nederland en hoe ze nu nog een rol spelen.

Geen dorre analyse, maar feiten, verhalen, gebeurtenissen, geïllustreerd met foto's en kaarten. Datgene waaraan de media geen aandacht besteden. Bij gebrek aan tijd en ruimte? Lucas Catherine neemt zijn tijd om voor u een ingewikkelde problematiek van naaldje tot draadje te ontrafelen.

Lucas Catherine is auteur van o.a. 'Honderd jaar kolonisatie in Palestina' (1978), 'De zonen van Godfried van Bouillon' (1980), 'In naam van de Islam' (1985), 'De Palestijnen. Een volk teveel?' (1988) '3x Weg van Zanzibar' (1992), 'Keukens aller landen' (1997), 'Islam voor ongelovigen' (1997, vierde druk 2001) en 'Ik wist niet dat de wereld zo klein was' (2001).

Isbn 90 6445 259 8
Nur 740
Paperback 15 x 22,5 cm - geïllustreerd met meer dan 70 foto's
Ca. 320 blz. - Ca. euro 22,50
Verschijnt september 2002

11 september

Waarom de kapers vrij spel kregen

Peter Franssen

'Osama bin Laden is het Amerikaanse familiegeheim, de donkere dubbelganger van de Amerikaanse president.' - Arundhati Roy, schrijfster

Ruim twee maanden voor de fatale dag van 11 september wist de cia dat hetAl Qa'ida netwerk van Osama bin Laden aanslagen beraamde. Vijf buitenlandse inlichtingendiensten hadden de Amerikanen ingelicht. De Duitse BND bijvoorbeeld zei letterlijk: 'Terroristen uit het Midden-Oosten zijn van plan passagiersvliegtuigen te kapen om daarmee belangrijke symbolen van de VS aan te vallen!' De CIA en Bush deden niets. Vrij spel voor bin Laden, de man met een jarenlange CIA-carrière.

Meer nog, met het verstrijken van de tijd komen tientallen aanwijzingen boven water dat de inlichtingendiensten de vliegtuigkapers van nabij volgden en doelbewust hun gang lieten gaan.

Peter Franssen heeft in de gigantische schroothoop van 11 september die naald gezocht: het resultaat is een indrukwekkend feitendossier.

De Verenigde Staten hebben herhaaldelijk het terrorisme als militaire strategie gebruikt, een doctrine die de medeplichtigheid logisch maakt. 11 september was de schok waarmee de eigen bevolking gewonnen werd voor de oorlog tegen alle landen die de Amerikaanse hegemonie niet aanvaarden.

Peter Franssen (1952) is journalist. Hij maakte faam met het boek Het Geld van de CVP over de financiering van de CVP-kiespropaganda en met onthullingen over het lidmaatschap van de Schaarbeekse politiecommissaris Johan Demol bij neofascistische organisaties. Hij werkt voor het weekblad Solidair.

Isbn 90 6445 268 7
Nur 740
Paperback 12,5 x 20 cm
Ca. 140 blz.
Ca. euro 12,50
Verschijnt september 2002

De schaduw van de ster

Zionisme & antizionisme

Peter Edel

Voorwoord Karel Glastra van Loon

"Toen mij werd gevraagd om voor 'De schaduw van de ster' een voorwoord te schrijven, had ik aanvankelijk grote aarzelingen... Maar uiteindelijk is het het boek zelf geweest dat mij heeft overtuigd om ja te zeggen... (Want) de historische feiten, de analyses en interpretaties die Peter Edel aandraagt, hoe pijnlijk en controversieel ook, maken dat 'De schaduw van de ster' juist in deze tijd een belangrijk boek is." uit Voorwoord Karel Glastra van Loon, schrijver

'De schaduw van de ster' analyseert op kritische wijze de geschiedenis van het zionisme, van de oorsprong tot de tegenwoordige betekenis van deze nationalistische beweging.

Een eeuw geleden gaf Theodor Herzl met zijn geschrift 'De joodse Staat' de stoot tot de zionistische beweging. Herzl en andere zionisten van het eerste uur baseerden zich deels op een raciale vertaling van het judaïstische thema over de uitverkorenheid van het joodse volk. Toen de uitgangsstellingen eenmaal betrokken waren, zorgde de onverbiddelijke logica van de geschiedenis voor de consequenties waarbij het doel, een Groot Israël, vrijwel ieder middel heiligde. De optie voor een zuiver joodse of door joden overheerste staat in het Arabische Palestina, kon alleen maar leiden tot een soort koloniale situatie en ten slotte tot een militair treffentussen de twee bevolkingsgroepen. Na de stichting van de staat Israël in 1948 bleef het zionisme vasthouden aan de uitverkorenheid van het joodse volk. Het richtte dit principe tegen de autochtone bevolking in Palestina. Zionistische milities verdreven grote aantallen Palestijnen naar vluchtelingenkampen. In de jaren '60 maakten zionisten de holocaust tot boegbeeld van hun propaganda. Naar aanleiding van het proces tegen de nazi Adolf Eichmann werd de verantwoordelijkheid voor de judeocide op tegenstanders van de joodse staat geprojecteerd. Kritiek op Israël staat sindsdien voor zionisten op één lijn met de misdaden van de nazi's. Dit beginsel stelde de Israëlische leiders in staat om bij de politiek van de vooroorlogse zionisten aan te sluiten. De continuering van de confrontatie was een feit.

Voor Peter Edel is een oplossing mogelijk als er een bezinning komt over de xenofobe elementen in de mythe van het uitverkoren volk. Dan zou er een ontwikkeling op gang kunnen komen naar perspectieven die realistischer zijn voor een waarnemer wie het gaat om recht en vrede. Een aantal joden in de wereld heeft deze stap al gezet, maar dat geldt niet voor de zionistische elite. Nochtans, alleen op die manier is in Israël de vestiging mogelijk van een seculiere democratie, waar alle inwoners gelijke rechten krijgen.

Peter Edel (1959, Amsterdam) is fotograaf, beeldend kunstenaar en publicist. Er zijn van hem artikelen over Israël en de geschiedenis van het zionisme gepubliceerd in de Nederlandse tijdschriften 'Buiten de Orde', 'Kleintje Muurkrant', 'Ravage', 'Soemoed' en 'Soera'.

Isbn 90 6445 264 4
Nur 740
Paperback 15 x 22,5 cm
Ca. 280 blz.
Ca. euro 22,50
Verschijnt oktober 2002

Kapitaal, staat en media

Een politieke economie van de globalisering

Geoffrey Geuens

Een schokkend boek over politieke economie en over 'de democratie', dat gelijktijdig in verschillende talen zal verschijnen.

In het debat over de globalisering is het nodig woorden omver te gooien en de schijnwerpers te richten op de echte motor ervan. En die motor is, laten wij niet op de tong bijten, het kapitaal.

Met de term 'het kapitaal' kan men het netwerk kwalificeren van gekruiste belangen, van aandeelhouders, van apparaten en instellingen die vaak achter vreemde namen schuilgaan. In het hart van het raderwerk van de macht heeft het kapitaal zijn weefsel geweven: de complexe alliantie met de staat en de media. Door duizenden vaak verzwegen concrete gegevens en namen aan elkaar te linken, levert Geoffrey Geuens het verpletterende en onthutsende bewijs van de stilzwijgende verstandhouding tussen al deze spelers. Die verwevenheid blootleggen is het échte organogram van de globalisering tekenen.

Geoffrey Geuens werkt aan de afdeling Informatie en Communicatie aan de universiteit van Luik. Hij is een specialist inzake de relatie tussen de media en de economische macht. Hij publiceerde in wetenschappelijke tijdschriften maar ook in 'Le Matin'. Van hem verscheen ook 'L'information sous contrôle. Médias et pouvoir économique en Belgique', 2002.

Isbn 90 6445 271 7
Nur 740
Paperback 15 x 22,5 cm
Ca. 300 blz.
Ca. euro 25,00
Verschijnt december 2002

Het Vierde Rijk

of de brutale realiteit van de vs-wereldheerschappij

Michael Parenti

'Een waardevolle weerlegging van het tromgeroffel... van rechts.' - 'New York Times Book Review'. 'Parenti beschikt over de gave de linkse boodschap op een heel eenvoudige manier te kunnen overbrengen...' - 'Standaard der Letteren'. 'Een van de zeer weinige echt linkse auteurs in de VS... een soort 'Lone Ranger' van het marxisme...' - 'De Groene Amsterdammer'

De VS zijn uitgegroeid tot de enige supermacht met een geopolitieke en militaire strategie om hun hegemonie op te leggen in de hele wereld. Deze strategie wordt volgens Parenti gekarakteriseerd door oorlog. 'Als de globalisering wil functioneren, mag Amerika er niet voor terugdeinzen op te treden als de alvermogende supermacht die zij is. Achter de onzichtbare hand van de markteconomie moet een harde vuist schuilgaan. McDonalds kan slechts bloeien dank zij McDonald Douglas die de F15 gevechtsvliegtuigen maakt. De technologieën van Silicon Valley hebben een stabiele wereld nodig. De vuisten in de fluwelen handschoenen die deze stabiliteit moeten garanderen, zijn de vs-landmacht, de Air Force, de Navy, de mariniers.' - 'The New York Times', 28 maart 1999

Maar er is tegelijk de binnenlandse oorlog. Parenti beschrijft hoe de militaristen van het Pentagon en het Witte Huis de mensen inpalmen ten voordele van de transnationale ondernemingen en de oorlogsindustrie. Daardoor ontaardt de sociale situatie in de VS snel tot die van een derdewereldland. De moeizaam afgedwongen verworvenheden van gewone mensen worden weggeveegd.

Michael Parenti (1933) is een van de belangrijkste progressieve denkers in de vs. Hij schreef vijftien boeken die vertaald werden in 11 talen, o.a. 'Democracy for the few' (6e druk), 'History as Mystery, Dirty Truths'. Parenti woont in Berkeley, Californië. Zijn conferenties in Nederland en België, n.a.v. de publicatie van 'Zwarthemden & Roden' (EPO, 2001), trokken honderden enthousiaste aanwezigen.

Isbn 90 6445 272 5
Nur 740
Paperback 12,5 x 20 cm
Ca. 280 blz.
Ca. euro 22,50
Verschijnt november 2002

Pers en promotie België én Nederland
Jos Hennes
Tel: +32 (0)3/287.08.75
Gsm: + 32 (0)478.99.83.31
E-mail: jos.hennes@epo.be
Vertegenwoordiging in Nederland
Hans Bellingwout
Sterkenburg 77
4901 WC Oosterhout
Tel/fax: +31 (0)162 42 17 44
Gsm: +31 (0)655 55 76 07
E-mail: jsbellingwout@freeler.nl

Distributie Nederland
Centraal Boekhuis bv Culemborg