Demonstraties tegen bezoek van Powell  

Bush zet communisten op terroristenlijst

Nieuwe stap naar Amerikaanse oorlog op de Filippijnen

Door Bert De Belder

De Amerikaanse regering heeft de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP) en het Filippijnse Nieuwe Volksleger (NPA) op de lijst van terroristische organisaties geplaatst. Jose Maria Sison, de adviseur van het Nationaal Democratisch Front: "Dit is een psychologische stap in de aanloop naar de oorlog."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken werd op de Filippijnen onthaald met massabetogingen. Minder dan tien jaar nadat de Filippijnse senaat weigerde het huurcontract voor Amerikaanse basissen te verlengen, zijn de Amerikaanse soldaten terug in het land om oorlog te voeren. Het Nationaal Democratisch Front is de koepel van een aantal revolutionaire organisaties. Het Front herinnert eraan dat de organisaties die op de Amerikaanse terroristenlijst staan, geen enkele vorm van steun mogen ontvangen van mensen in de Verenigde Staten.(1) Hun financiële tegoeden worden geblokkeerd, en hun vertegenwoordigers mogen het land niet meer in. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vroeg aan "de regeringen in heel de wereld of ze acties willen ondernemen om deze terroristische organisaties te isoleren, hun bronnen van financiële steun droog te leggen en hun grensoverschrijdende bewegingen te voorkomen." (2) De Verenigde Staten hebben de Nederlandse regering al gevraagd maatregelen te nemen om de activiteiten van het Nationaal Democratisch Front (NDF) in Nederland aan banden te leggen (3). Het NDF, de alliantie van Filippijnse revolutionaire organisaties onder leiding van de CPP, heeft zijn internationaal kantoor in Utrecht. Jose Maria Sison, de belangrijkste politieke adviseur van het NDF, heeft nog steeds een asielaanvraag lopen in Nederland.

Onder militaire voogdij

Door als "terrorist" bestempeld te zijn, riskeren de Filippijnse revolutionairen om de hele oorlogsmachine van de Verenigde Staten en hun vrienden over zich heen te krijgen. Begin augustus was Powell op de Filippijnen. Hij besprak er de Amerikaanse militaire hulp bij het bestrijden van de revolutionaire beweging. Powell kwam vooral vertellen hoe een nieuw militair hulppakket van 55 miljoen dollar dient te worden gebruikt. De aanwezigheid van het Amerikaanse leger op de Filippijnen wordt quasi-permanent. Zes maanden lang heeft het Amerikaanse leger met het Filippijnse leger oefeningen gehouden waarvan men zei dat ze gericht waren tegen de extremistische moslimgroep Abu Sayyaf. Maar vanaf 1 oktober worden de gezamenlijke manoeuvres hervat.

Er is bovendien een nieuw militair akkoord, het Mutual Logistics Support Agreement (MLSA), afgesloten dat de Amerikanen de controle garandeert over een belangrijk deel van de militaire infrastructuur.

Vlak na het bezoek van Powell kondigde de Filippijnse president Arroyo de totale oorlog af tegen de communisten. Defensieminister Reyes liet weten dat Filippijnse troepen worden overgeplaatst van het zuiden naar andere eilanden. Volgens veiligheidsadviseur Golez "naar gebieden waar de communistische opstandelingen zeer sterk staan" (4). Het gaat om zogenaamde Light Reaction Companies, erg mobiele troepen, getraind door de Amerikanen.

Ook oorlog tegen de vakbonden

Washington wil oorlog omdat de Filippijnse guerrilla in volle expansie is. Volgens Filippijnse militaire rapporten staan vandaag 2.262 dorpen onder de invloed van de communistische beweging, vijf keer meer dan in 1995. Het NPA zelf zegt actief te zijn op 128 guerrillafronten.

Ook de legale volksbeweging groeit. De militaire oefeningen werden in het land onthaald op luidruchtige protestbetogingen. Een vredeskaravaan en een internationale solidariteitsmissie, waaraan de artsen Geert Van Moorter en Wim De Ceukelaire deelnamen in naam van Geneeskunde voor de Derde Wereld en de Filippijnengroepen België, vonden Manilla en Washington ook niet leuk. Want die onthulden dat een Amerikaans militair op het eiland Basilan een ongewapende burger voor de ogen van zijn gezin neerschoot. De Filippijnse president deed het voorval af als 'communistische propaganda'. Ze plakte de progressieve volksvertegenwoordigers Satur Ocampo en Liza Maza het etiket 'communistisch' op. Militante vakbonden zoals de KMU liggen ook in de vuurlinie. Defensieminister Reyes zei dat "zij die terreur organiseren in fabrieken" bij diegenen horen "waartegen wij oorlog zullen voeren" (5)

  1. AFP, United States wants to go to war in the Philippines, communist leader says, 10 augustus 2002
  2. Bureau of Public Affairs, Department of State, 9 augustus 2002
  3. Philippine Daily Inquirer, 12 augustus 2002
  4. Philippine Daily Inquirer, 6 augustus 2002
  5. Ibidem.

(Foto's www.bulatlat.com)