Sison (midden achter vlag) tijdens demostratie in Brussel op 14 december 2001.  

Sison (staande) in kantoor van NDF in Utrecht.  

CPP op terroristenlijst

"Een maatregel uit angst"

Door Joma Sison

Jose Maria Sison van het Nationaal Democratisch Front (NDF) maakte meteen een analyse van de Amerikaanse beslissing om de Filippijnse communisten op de terroristenlijst te zetten. Hij zegt dat de Amerikanen bang zijn voor de revolutionaire beweging en daarom oorlog willen. We vatten zijn reactie samen.[Sup]1[sup]

Sison: "Volgens de laatste tellingen, gedaan door een groep onderzoekers aan de faculteit geschiedenis van de Universiteit van de Filippijnen, hebben de agressietroepen van het Amerikaanse imperialisme tussen 1899 en 1914 meer dan 1,4 miljoen Filippino's gedood. Na deze bloedige verovering van het land hebben de Verenigde Staten de Filippijnse natie onderworpen aan het dagelijks geweld van de uitbuiting. Het Amerikaanse imperialisme is de grootste terroristenorganisatie waarmee het Filippijnse volk ooit is geconfronteerd.

De Verenigde Staten schenden de burgerlijke vrijheden van het Amerikaanse volk, bijvoorbeeld van hen die voor onbeperkte tijd en in eenzame opsluiting worden vastgehouden alleen maar omdat zij moslimmigranten zijn of er Arabisch uitzien. Onder het mom van de strijd tegen het terrorisme brengt de regering-Bush fascisme voort in de Verenigde Staten en in heel de wereld. De Verenigde Staten staan staatsterrorisme voor, om de groeiende sociale onvrede en revolutionair verzet de kop in te drukken, temidden van de snel verergerende crisis van het Amerikaanse en wereldwijde kapitalistische systeem.

De CPP (CP van de Filippijnen), het NPA (het volkslrger) en het NDF laten zich hierdoor niet intimideren. Zij durfden te vechten tegen de fascistische Marcos-dictatuur en namen toen zelfs in kracht toe, ook al waren er Amerikaanse militaire basissen op de Filippijnen die gebruikt werden om militaire hulp en training te verschaffen aan het Filippijnse leger. Al wie resoluut vecht tegen het VS-imperialisme en zijn marionetten, weet dat de Verenigde Staten in een ernstige, langdurige economische crisis zitten en dat ze zich financieel en militair te ver wagen. Dit biedt gunstige voorwaarden om de revolutionaire strijdbeweging vooruit te brengen en zich voor te bereiden op grote omwentelingen in de nabije toekomst."

1. Persbericht Nationaal Democratisch Front, 10 augustus 2002.
De laatste standpunten van Sison (foto) zijn te lezen op
www.inps-sison.freewebspace.com/statements.htm.
Website van het NDF home.ziggo.nl/ndf