Crisisbarometer

 

 

Amerikaanse regering vraagt zich af waarom er zoveel haat bestaat tegen de VS. Maar de aanslg op de WTC-gebouwen is in lijn met hun eigen gewelddadig optreden, zoals eerder bijvoorbeeld de aanslag, één uit een schier eindeloze reeks, op het Radio- en televisie gebouw in Belgrado.  

Door Wil van der Klift

Vanaf midden november 2001 hield Manifest de golf van (massa)ontslagen in Nederland, en elders op de wereld, voor zover de media daarover berichten, bij. We telden het totale banenverlies, niet het veel grotere aantal mensen dat 'afvloeide'. Achter die cijfers gaat een echte economische crisis schuil die zich steeds verder verdiept. De komende periode zullen we de nadruk meer gaan leggen op de inkomensgevolgen van de crisis, terwijl inmiddels de werkloosheid blijft toenemen.

Onderzoeker Gert Buiten van het CBS ziet de exportmotor in Nederland weer op gang komen en de industrie - de meest conjunctuurgevoelige sector - op herstel afstevenen. Het lijkt er op dat de wens hier de vader van de gedachte is. Het valt hem echter wel op dat de consumptie op hetzelfde moment langzaam wegzakt. Uit recente cijfers blijkt dat Nederlanders minder uitgeven aan duurzame consumptiegoederen als televisies, auto's en keukens. Onzekerheid over prijsstijgingen, een oplopende werkloosheid en grillige beurskoersen houden de consument in de greep. Volgens Buiten is het daarom goed mogelijk dat de industrie herstelt, terwijl de consument het laat afweten. En wat als zowel de binnenlandse koopkracht als de export inzakken? Laten we eens een blik om ons heen werpen.

De economie van België is in het tweede kwartaal met 0,2% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal, toen de economie nog een groei met 0,4% liet zien. Op jaarbasis groeide de economie van België met 0,3%. Een lichte groei, maar wel een heel kleine.

In het tweede kwartaal is de Duitse economie maar met 0,3% gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit jaar telde het tweede kwartaal een werkdag meer. Exclusief deze dag kwam de groei in het tweede kwartaal uit op 0,1%. De groei in het tweede kwartaal kwam vooral tot stand door de prestaties in de dienstensector. Maar de investeringen in gebouwen en machines daalden met 1,6%. In het eerste kwartaal bedroeg de investeringsafname 1,7%. Ook de matige consumentenbestedingen drukten de economische groei.

De Franse regering betwijfelt of de groeidoelstelling voor 2003 kan worden gehaald. De meeste economen in de particuliere sector gaan ervan uit dat de Franse economie volgend jaar eerder met 2,5% zal groeien dan met 3%.

De Italiaanse regering gaat de komende weken haar economische groeiramingen mogelijk opnieuw neerwaarts bijstellen. Rome gaat nu uit van een BBP-groei van 0,9% á 1,0%. Eerder was dat nog 1,3%. Voor 2003 is de groei verlaagd van 2,9% naar 2,3% á 2,5%.

De regering van Zwitserland heeft haar groeiraming voor 2002 naar beneden bijgesteld. Het Zwitserse bruto binnenlands product zal dit jaar met 0,5% toenemen. Eerder ging het ministerie van EZ nog uit van een groei met 1%. De uitvoer, die 45% van het BBP voor zijn rekening neemt, neemt dit jaar met 0,3% af. De productie van machines en uitrusting gaat waarschijnlijk met 8% omlaag, dat is veel sterker dan een half jaar geleden werd voorzien.

De Zweedse industriële productie is in juni met 2,1% teruggelopen ten opzichte van mei. In vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden lag de productie 1,3% lager. Nieuwe orders bij industriële ondernemingen zijn in juni met 4,3% afgenomen ten opzichte van mei, vooral door minder opdrachten uit het buitenland.

Het bruto binnenlands product (BBP) van Spanje is in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,0% gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal van 2001. Ook in het eerste kwartaal groeide de economie van Spanje met 2,0%. De Spaanse regering mikt voor dit jaar op een groei van het BBP met 2,2%.Economen twijfelen of die doelstelling wordt gehaald en denken, gezien de huidige cijfers, dat een groei van 2,0% realistischer is. Eerder ging de Spaanse regering uit van een BBP-groei van 2,4%.

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal ook na tweede lezing maar met 1,1% gegroeid. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel bekendgemaakt. Volgens het departement neemt de groei van consumentenbestedingen in de VS af, terwijl bedrijven terughoudend blijven met het doen van investeringen. De consumentenbestedingen groeiden in het tweede kwartaal met 1,9% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl dit cijfer in het eerste kwartaal nog op 3,1% stond. Tegelijkertijd daalden de bestedingen van bedrijven met 2,6%. In de eerste lezing van het ministerie was nog sprake van een daling van 1,6%. Wel gaven bedrijven 3,1% meer uit aan software en uitrusting.

De Japanse economie is in het tweede kwartaal met 0,5% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat heeft de Japanse regering bekendgemaakt. Het Mizuho Onderzoeksinstituut komt echter uit op 0,1%. Een nieuwe rekenmethodiek leidde tot een forse neerwaartse bijstelling van de BBP-groei in het eerste kwartaal. Door de nieuwe berekening kwam de groei in het eerste kwartaal niet op 1,4% uit, maar iets onder de 0%. Hierdoor is de krimp van de Japanse economie in het begrotingsjaar 2001, dat loopt tot eind maart, met -1,9% ernstiger uitgevallen dan de eerder gerapporteerde -1,3%. Het Japanse ministerie van EZ meldde gisteren verder dat de industriële productie in juli met 0,4% daalde ten opzichte van juni. Waarnemers leidden daaruit af dat het prille herstel in Japan alweer in gevaar is.

Het is dus niet verbazingwekkend dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pessimistischer is over de Amerikaanse en Europese economie dan een halfjaar geleden. Volgens het 'Handelsblatt' rekent het IMF voor de VS op een economische groei van 2,2% in 2002 en 2,6% volgend jaar. In het voorjaar stonden nog prognoses van respectievelijk 2,3% en 3,4% in de boeken.

Voor het eurogebied zijn de ramingen bijgesteld van 1,4% naar 1,1% dit jaar. De groeiverwachting voor 2003 bedraagt nu 2,5% in plaats van de eerder begrote 2,9%. Ook de Economist Intelligence Unit (EIU), de analistenafdeling van Economist Group, die ook het blad The Economist uitgeeft, heeft de economische groeiprognose voor dit jaar zowel voor de Verenigde Staten als voor de eurozone neerwaarts bijgesteld. De groeiontwikkeling zal ook in de eerste helft van 2003 traag verlopen, zo voorspelt EIU. De Britse denktank wijt de meer gematigde groeiprognoses voor dit jaar in hoofdzaak aan de tegenvallende consumptieve bestedingen en het uitstel van investeringen als gevolg van een verminderd vertrouwen bij consument en ondernemers. De EIU verwacht niet dat zich een zogeheten 'double dip'-recessie zal voordoen. Het bruto binnenlands product (BBP) van de VS zal in 2002 met 2,4% groeien en het BBP van de eurozone neemt met 1% toe. Japan groeit met een matige 0,2%. De wereldeconomie als geheel zal dit jaar gemiddeld met 2,9% groeien, zo voorspelt de denktank. Het BBP van de OESO-landen, de groep van dertig meest geïndustrialiseerde landen, groeit dit jaar met gemiddeld 1,8%. Volgens EIU zal de wereldhandel in 2002 met 2,9% groeien. Rijke landen zien hun handel met 1,8% toenemen, bij ontwikkelingslanden is de toename 5,5%.

Deze voorspellingen zijn echter op drijfzand gebouwd. Niets wijst op een structurele verbetering van de situatie op korte termijn. Dat er regelmatig fluctuaties plaatsvinden is normaal. Om bij elke opflikkering dan ook onmiddellijk de vlag uit te hangen is toch wat voorbarig. De algemene tendens is er een van een aanscherpende crisis. (zie ook stuk van Jos van Bergen)

In Nederland worden banen bij de vleet geschrapt

Technisch dienstverlener Imtech schrapt 250 van de 1250 banen in Nederland. Twee jaar geleden waren er nog 2.400 arbeidsplaatsen. Bij Rabo vindt een banenreductie van 2.000 per jaar plaats. Afgelopen halfjaar zijn bij het aangesloten bankbedrijf 683 voltijdbanen verdwenen en bij de ondersteunende diensten nog eens 300. Aan het eind van dit jaar zal de groep 2.000 voltijdbanen minder hebben dan eind vorig jaar, aldus bestuursvoorzitter Smits, die bovendien aankondigt dat dit "het begin is van de uitgezette programma's voor kostenbeheersing en efficiencyverbetering. We zullen hier komende jaren met kracht mee voortgaan." Per saldo lijkt Rabo volgend jaar net als dit jaar 2.000 banen te gaan schrappen. Daarmee wordt de banenreductie groter dan de reductie van 3.000 die twee jaar terug werd aangekondigd. Met de gerealiseerde en voorgenomen banenreducties sluit de Rabobank aan bij dergelijke acties van andere bank-verzekeraars. ABN Amro heeft het afgelopen halfjaar 2.432 voltijdbanen geschrapt en had er 30 juni 107.498 over. ING saneerde in die periode 1.090 banen om er 112.056 over te houden. Fortis nam afscheid van 2.265 banen waarna er 63.945 resteerden. Dexia Bank Nederland elimineerde 400 van de 1.327 voltijdbanen. SNS Reaal schrapte 351 voltijdbanen. Van de resterende 5.679 verdwijnen er het komende halfjaar nog 100 á 150. Van Lanschot bracht het aantal met 58 terug tot 1.890. Per saldo hebben Nederlandse bank-verzekeraars afgelopen halfjaar wereldwijd 8.000 banen geschrapt. Grafische onderneming Roto Smeets de Boer is in de eerste jaarhelft getroffen door een verdere verslechtering van de markt voor drukwerk. De onderneming neemt een extra voorziening van 1 mln. euro en schrapt 90 banen. Voor dit jaar ziet de directie geen herstel van de markt. Inmiddels loopt de herstructurering in de diepdrukkerijen in Deventer en Etten-Leur. Ook binnen de offsetdrukkerijen in Weert, Utrecht en Doetinchem is een reorganisatie in gang gezet. Sinds 1993 zijn door reorganisaties bij Roto Smeets de Boer circa 1500 banen verdwenen. De teruglopende bouw van woningen en kantoren leidt tot een reeks ontslagen bij toeleveranciers in de bouw. Bestuurder G. den Besten van de vakbond CNV Bedrijvenbond zei gisteren te verwachten dat daar tot eind volgend jaar ongeveer 1.500 banen vervallen, ongeveer 10 procent van de sector. Den Besten is al betrokken bij meerdere bedrijfssluitingen, waaronder de baksteenindustrie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de bouw van woningen de laatste jaren gestaag afgenomen. Vorig jaar zijn 73.000 nieuwe huizen opgeleverd tegen bijvoorbeeld 79.000 in 1999. Het CBS telde vorig jaar bovendien minder bouwvergunningen. Daardoor zal de nieuwbouw van huizen ook de komende jaren niet aantrekken.

Net zo als elders overigens...

Siemens gaat 4.000 banen extra schrappen in zijn netwerkdivisie. In totaal verdwijnen er nu 20.500 banen bij de divisie. Telecombedrijven richten zich momenteel in eerste instantie op kostenbeheersing en stellen investeringen in nieuwe mobieletelefonienetwerken uit. De afgelopen twee jaar heeft Siemens in totaal 42.000 banen geschrapt, oftewel 9 procent van het personeelsbestand. Nortel, een Canadese leverancier van telecommunicatieapparatuur, stelde zijn omzetverwachtingen naar beneden bij. De fabrikant kondigde bovendien aan 7.000 banen extra te schrappen. Dat aantal komt boven op het totaal van 35.000 dat eerder was bekendgemaakt. Het Zweedse electronicabedrijf Ericsson kondigde aan zijn hele IT-afdeling te willen uitbesteden. Daardoor verdwijnen 4.000 banen bij het concern, ruim 5% van het totale personeelsbestand van 76.000.

Het aantal werklozen in Frankrijk is in juli met 18.000 gestegen tot 2,43 mln. Daarmee komt de werkloosheid in de derde economie van Europa uit ophet hoogste punt van de afgelopen 22 maanden. Het werkloosheidspercentage bleef onveranderd op 9 staan. De toename van de Franse werkloosheid was groter dan verwacht. Analisten hielden rekening met een stijging met 10.000 ten opzichte van de maand juni. Op één maand na is de werkloosheid sinds vorig jaar mei iedere maand toegenomen. Analisten verwachten dat deze trend de komende maanden aanhoudt. De werkloosheid in Japan bleef onveranderd op een niveau van 5,4%.

Het was maar een greep uit de massa-ontslagen, maar de tendens is duidelijk: de werkloosheid zal verder toenemen, vooral doordat structurele arbeidsplaatsen komen te vervallen. Als de nieuwe werklozen al werk krijgen zal dat vaak lager betaald worden dan eerst. Op die manier wordt er fors bespaard op de arbeidskosten over de ruggen van de werknemers.