Chavez in demonstratie ten gunste van zijn beleid

 

 

Chavez temidden van de bevolkig bij zijn terug naar het regeringspaleis, na de mislukte CIA-coup.  

Van redactie buitenland

President Hugo Chavez, nu drie jaar aan de macht, voegde zich afgelopen zondag bij de demonstratieve tocht, die vervolging eiste voor de vier militaire leiders vanwege hun rol in de april-coup die Chavez korte tijd uit zijn ambt zette.

Chavez, 48 jaar, liep in de tocht mee, vergezeld van sympathisanten die "gerechtigheid" riepen toen hij op een vrachtwagentje onder hen verscheen in het gezelschap van ministers en van Didatco Bolivar, de gouverneur van Caracas.

"De tijd is voorbij voor rechters die besluiten nemen tegen de nationale volkswil in", zei Chavez in zijn wekelijkse radio interview 'Hallo, Mr. president', uitgezonden vanuit Maraqay, 80 kilometer westelijk van Caracas.

Daarna ging hij mee met de protesttocht tussen Maraqay en Valencia, ongeveer 40 kilometer door arme gebieden, waar de populaire vroegere paratrooper zijn grootste aanhang geniet.

In een toespraak, op zaterdag, tot honderden supporters in een arme buitenwijk van Caracas zei Chavez: "Als zij denken dat wij dit pikken, hebben ze het helemaal mis. Wat nu staat te gebeuren is een tegenaanval van het volk, een revolutionaire tegenzet."

De protesten zijn een reactie op de beslissing van het Hoge Gerechtshof, afgelopen woensdag, om de twee generaals en twee admiraals van schuld vrij te pleiten vanwege hun deelname aan de coup van 11-12 april van dit jaar waarbij Chavez korte tijd uit zijn functie gezet werd. Hij verklaarde aan zijn landgenoten in een radiotoespraak: "Deze schrikbarende gerechtelijke uitspraak roept een publieke reactie op, die een plaats zal krijgen in onze geschiedenis."

Ondertussen kondigde Antonio Ledezma, campagneleider van Chavez' aartsrivaal en ex-president Perez - onmiddellijk na publicatie van het gerechtelijk besluit - aan, dat het hof nu dient over te gaan tot een aantal rechtszaken tegen Chavez. Tegen hem worden beschuldigingen geuit zoals: het beschadigen van de belangen van Venezuela; en het misbruiken van het investeringsfonds om de macro-economie te stabiliseren.

Daarop diende Chavez van repliek in de zondagse uitzending met: "Eenieder die de revolutie wil beschadigen zal een verenigd, altijd waakzaam, front van het volk en soldaten die paraat staan, tegenover zich vinden."

Bron: AFP-Reuters, Caracas, 18 augustus 2002, vertaling Thomas Janssen. 1G