Onder een deken met de kartels

De VS in Colombia

 

 

 

 

 

 

 

Door Alex Roslin

Een vroegere Amerikaanse Groene Baret beschuldigt Amerikaanse troepen ervan dat zij Colombiaanse, met drugsgeld gefinancierde, doodseskaders trainen.

Nadat Stan Goff was uitgezonden naar Colombia en Peru, als lid van de befaamde Groene Baretten van het Amerikaanse leger, was hij verbaasd over de corruptie en het geweld van de plaatselijke legereenheden, die hij trainde.

Nu, terwijl de regering van de VS de militaire hulp aan Colombia's nieuwe president en voorstander van de harde lijn, Alvaro Uribe Vélez, wil opvoeren, vertelt Goff zijn verhaal in de hoop dat hij zo een discussie op gang brengt over wat de VS van plan zijn in Latijns Amerika.

Goff, een Vietnamveteraan en voormalig scherpschutter van de top-secret Delta Force, zegt dat de VS in Colombia gemene zaak maken met één van de meest corrupte en gewelddadige regimes op aarde, waarvan het militaire systeem als het ware een Siamese tweeling vormt met de rechtse doodseskaders die, op hun beurt, worden gefinancierd door de cocaïnekartels.

Geen drugs, maar guerrillastrijders

In een interview vanuit zijn huis in Raleigh, Noord Carolina, zei Goff dat niemand van de grondtroepen in Colombia werkelijk geloof hecht aan de officiële bewering van Washington dat hij in Colombia is voor de strijd tegen drugs. "Niemand met wie we daar gesproken hebben, had het ooit over drugs. Dat scheen het laatste te zijn waaraan zij dachten. Zij hadden het alleen maar over de guerrillastrijders", zei hij.

Goff zei dat de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, (FARC), de grootste linkse guerrillagroep uit het land, bij lange na niet dezelfde betrokkenheid bij drugs heeft als het Colombiaanse, beruchte corrupte militaire systeem of het netwerk van rechtse paramilitaire doodseskaders in het land, die bekend staan als: Autodefendas Unidas de Colombia, (AUC).

Hij zei dat de betrokkenheid van FARC bij drugs voornamelijk bestaat uit belastingen die de cocaboeren worden opgelegd, maar dat het grote geld wordt verdiend met de verwerking van de cocabladeren tot cocaïne en het binnensmokkelen daarvan in de VS.

"Dit blijft exclusief voorbehouden aan de grote cocaïnekartels, die de AUC- doodseskaders van geld voorzien", zei hij. "Het zijn kerels in kostuums, die banken leiden", zei Goff over de drugsbaronnen van Colombia. "Zij hebben er geen belang bij dat één of andere socialistische oproerige beweging aan de macht komt."

"Maar ondanks de Amerikaanse antidrugsretoriek", zei Goff, "hebben de VS slechts een relatief geringe belangstelling getoond in het aanpakken van de grote Colombiaanse drugskartels of van het AUC, dat zijn bloedige acties nauw laat samenvallen met het door de VS gesteunde leger."

"De doctrine die we (de groene baretten) onderwezen had een anti-opstandelingen-inhoud, was niet antidrugs gericht. Wij zouden ze toch op zijn minst hebben moeten laten zien hoe een drugswerkplaats in elkaar zit. Maar wij wisten dat zelf niet. Ik zou je niet hebben kunnen vertellen hoe cocaïne wordt gemaakt", zei hij.

De militaire carrière van 24 jaar van Goff voerde hem - na Vietnam - door uitzendingen als adviseur voor speciale eenheden naar Colombia, Peru, Honduras en Venezuela, als Delta Forcelid naar El Salvador en Guatemala, hij was Ranger in Somalië en was in de speciale vredesmacht eenheid in Haïti. Nadat hij in 1996 als sergeant-majoor de dienst heeft verlaten, is Goff een progressieve organisator geworden en heeft hij op anti-oorlogconferenties zijn verhaal verteld.

Ogen open in Peru

De ogen van Goff gingen open door zijn ervaring in 1991 toen hij uitgezonden werd naar Peru om een bataljon speciale Peruviaanse elite-eenheden te trainen. Goff vertelde dat de Peruvianen een weerzinwekkende staat van dienst hadden in het doden van de inheemse bevolking in de bergachtige binnenlanden van het land, een feit dat goed bekend was bij de Amerikaanse instructeurs van de speciale eenheden, die een volledige instructie kregen over alle Peruvianen waaraan ze les gaven.

"Ik ben er niet zeker van dat zij nog gewelddadiger hadden kunnen zijn. President Alberto Fujimori gaf het leger een blanco volmacht om het platteland op te gaan en er een woestenij van te maken", zei Goff.

"In het bataljon was er een rassenscheiding, met bijna uitsluitend Europese officieren, terwijl de troepen indiaans en inheems waren. Als dienstplichtigen met een slechte tactische training, hielden de Peruvianen er niet van een directe strijd met guerrilla's aan te gaan", zei Goff.

In plaats daarvan bestond hun specialiteit uit "doodseskaderachtige tactieken" tegen burgers die hij omschreef als "harde onderdrukkingsmaatregelen, tot en met slachtingen aangericht onder de inheemse bevolking. Het werd een rassenoorlog."

"We liepen eens langs een begraafplaats en een van de officieren zei: "Dit is de plaats waar alle vriendelijke Indianen liggen."

"De Peruviaanse officieren waren ook zeer corrupt, in wezen 'de maffia in uniform' en deden niets om hun gewelddadigheid of corruptie voor de Amerikanen te verbergen. Zij hielden elke avond enorme feesten met onbeperkte hoeveelheden drank en schepten er dronken over op hoeveel mensen zij wel hadden vermoord", zei hij.

Nog onderdrukkender

"Alsof dat niet genoeg was, liet de Amerikaanse training zelfs aan de Peruvianen zien hoe ze "nog meer onderdrukkend tegen de bevolking konden zijn", zei Goff.

Na een termijn van twee maanden in Peru, werd Goff voor twee maanden naar Colombia gestuurd om twee bataljons speciale eenheden te trainen in luchtmobiele aanvallen en in nachtgevechten. Hij was gestationeerd in het Tolemaida kamp, 60 kilometers ten zuidwesten van Bogota. Goff zei dat er in de Colombiaanse eenheden net zo'n rassenscheiding bestond als in de Peruviaanse en dat ze net zo corrupt en gewelddadig waren.

Hij zei dat de Colombiaanse militaire commandanten hun militaire operaties nauwkeurig coördineren met de paramilitaire doodseskaders, waarmee ze "zij-aan-zij vechten". "Het leger brengt een omsingeling (cordon sanitaire) tot stand en het AUC trekt naar binnen, doet wat het vindt dat het moet doen en gaat vrolijk verder." "Het leger laat toe dat de paramilitairen het vuile werk doen, zodat het dit zelf op een geloofwaardige manier kan ontkennen."

Bron: http://www.montrealmuslimnews.net. Vertaling Cas Hilvers