Communistische rebellen dreigen met aanvallen op Amerikanen

 

In Manilla moet een gezin eten, slapen en leven in een kamer van drie meter op vier. Maar op het platteland hebben ze geen werk, geen dokter... (Foto Solidair, Geert Asman)  

Van redactie buitenland

Communistische rebellen waarschuwden ervoor dat Amerikaanse soldaten en troepen op Filippijns grondgebied doelwit kunnen worden als Amerikanen zich zich mengen in de aanhoudende militaire campagne tegen de opstanden, aldus een verklaring die vandaag ontvangen werd.

Het is de Filippijnse regering volgens de grondwet verboden om toe te laten dat buitenlandse troepen zich mengen in militaire operaties. De onderminister van Defensie zei dat de regering verleden jaar een aanbod van Washington afsloeg om Amerikaanse manschappen te sturen die samen met de Filippijnen de extremistische moslimgroep van Abu Sayyaf zouden bestrijden.

Communistische rebellen echter laten er in toenemende mate geen twijfel over bestaan dat de VS plannen zouden beramen voor een direct offensief tegen hen, nadat afgelopen week het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS de communistische partij en haar gewapende vleugel, het 'Nieuwe Volksleger', plaatste op de lijst van buitenlandse terroristische organisaties.

Gregorio Rosal, woordvoerder van de Communistische Partij, zei in een verklaring per e-mail aan journalisten in de noordelijke Baguio regio: "De strijd zal een groeiend aantal slachtoffers tellen onder de Amerikaanse troepen, die kwetsbare doelwitten zijn voor tactische aanvallen van het volksleger. Als dit aantal groeit onder de Amerikanen, zal de illusie van de onoverwinnelijkheid van de VS worden doorgeprikt."

Functionarissen van de VS hebben andere landen gevraagd om elke steun aan de rebellen op te sporen en te blokkeren. Nederland heeft verklaard dat het zal voldoen aan het Amerikaanse verzoek, evenals de bank van Engeland en die van de Filippijnen. Maar critici waarschuwen dat dit kan aanmoedigen tot een optreden tegen legale linkse groeperingen, waardoor hun humane en democratische rechten geschonden worden.

Rosal zei onlangs dat een opgevoerde militaire inspanning tegen de marxistische guerrillastrijders en de Amerikaanse agressie op Filippijns grondgebied zullen falen. Het militaire apparaat voerde de aanvallen op tegen de rebellen, die reeds 34 jaar over het hele land een marxistische opstand voeren. Het oostelijke Davao, ongeveer 960 kilometer zuidoost van Manilla, wordt sinds vele jaren gedomineerd door de rebellen.

Bron: Associated Press, 18 augustus 2002, BAGUIO, Filippijnen. Vertaling Thomas Janssen.