'Rekenfoutje' van $ 2,5 mrd met JSF

Van de redactie

De ontwikkelingskosten van de Joint Strike Fighter (JSF), in Nederland de beoogde opvolger van de F-16, vallen $ 2,5 mrd hoger uit dan eerder was begroot. Dit blijkt uit een publicatie van 'Defense News', een Amerikaanse internetsite op het gebied van defensiezaken.

Stephen Cambone, een woordvoerder van het Pentagon, heeft het bericht inmiddels bevestigd. Hij verklaarde tegenover de pers 'dat mensen fouten maken. Die dingen gebeuren nu eenmaal.' Cambone stelde dat de ontwikkeling en productie van de JSF nu zeker twee jaar vertraging kunnen oplopen.

De luchtmacht denkt de fout gedeeltelijk te kunnen herstellen door tussen 2004 en 2009 voor honderden miljoenen dollars te bezuinigen op de ontwikkelingskosten. Een groot aantal bedrijven in Nederland, waaronder Stork en Philips , is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de JSF.

Frans Timmermans, woordvoerder defensiezaken voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, heeft gisteren schriftelijke vragen ingediend bij de minister van Defensie. Timmermans wil dat de minister de gevolgen voor Nederland in kaart brengt. Het kamerlid betwijfelt of het hier werkelijk om een vergissing gaat. "Ik kan niet zeggen dat ik verrast ben. Nu alle contracten met de partners binnen zijn en iedereen heeft getekend, komt de aap uit de mouw en krijgen we de eerste tegenvallers."

Bron: FD, 27-9-2002

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019