Venezolaanse president: Moordaanslag verijdeld

Van redactie buitenland

President Hugo Chávez maakte zondag bekend dat zijn veiligheidsdienst een plan van zijn vijanden, om het presidentiële vliegtuig met een bazooka neer te schieten, zaterdagochtend 19 oktober, nabij het vliegveld van Maiquetia even buiten Carácas, verijdelde

"Het is absoluut waar, ik heb geen redenen om iemand iets wijs te maken. Hun doel was het vermoorden van Hugo Chávez. We hebben een moordaanslag op de president voorkomen", zei Chávez in zijn wekelijkse radioprogramma.

Nadat hij vooraf een waarschuwing ontving van de minister van Binnenlandse Zaken, Diosdado Cabello, bracht de president, die terugkwam uit Noorwegen, zijn vliegtuig uit de oorspronkelijke koers en landde op een militair vliegveld in Maracay, ten westen van Carácas. "Volgens schema zou de landing op Maiquetia plaatsvinden om ongeveer een uur 's nachts, (...) De bemanning zei me dat Doodad (minister van Binnenlandse Zaken en Justitie) contact met me opnam en me aanraadde niet op Minutia te landen, maar in een andere stad (...) en zo overtuigde hij me ervan te landen op de basis Liberator", aldus Chávez.

De president zei dat veiligheidsagenten van de regering vrijdagavond laat na een tip slaags raakten met een groep ongeïdentificeerde individuen in Catia La Mar, in de omgeving van de luchthaven van Maiquetia, waar het presidentiële vliegtuig zou landen. Na een schotenwisseling maakte de bewapende groep zich uit de voeten. Hij wijdde uit over de bijzonderheden.

Ook zei hij dat autoriteiten in het nabijgelegen Vargas opmerkten dat er een aantal wapens van hand tot hand gingen, en volgens een inlichtingenrapport dat hij bij zijn thuiskomst ontving vonden ze in een strandtent tussen Mamo en Maiquetia 'een cilindervormig object, verpakt in zwarte vuilniszakken, waarvan verschillende getuigen bevestigden dat het een olijfgroene AT4 bazooka betrof.' Dit wapen van Zweeds fabrikaat wordt gebruikt door het Venezolaanse leger. Er werd ook een achtergelaten vluchtschema van het presidentiële vliegtuig aangetroffen, aldus de president. "Ze waren op jacht en wachtten ons op", voegde hij eraan toe.

Volgens Chávez vonden de autoriteiten een groen-zwarte tas die een mobiele telefoon en digitale foto's bevatte, een van hem en een van het presidentiële vliegtuig. De president zei dat een van de foto's voorzien was van de volgende handgeschreven tekst: "Wacht voor het neerstorten van de adelaar op het teken van de contactpersoon op het vliegveld, en alleen als het via het reeds bekende telefoonnummer komt. Als jullie je in de juiste positie bevinden vernietig deze kaart dan. Succes." Volgens Chávez was de locatie vanwaar het vliegtuig onder vuur genomen had moeten worden precies gemarkeerd.

Hoewel de president enkele telefoongesprekken die het laatste half uur gevoerd waren met mobiele telefoons toeschreef aan sommige personen die de protestacties van maandag tegen hem organiseerden, noemde hij geen namen.

Op de vooravond van een algemene staking op maandag, waar zijn 'fascistische en samenzwerende' tegenstanders toe opriepen, sprak Chávez: "Wat zou er in Venezuela gebeuren als jullie mij vermoord hadden, jullie die tegen mij zijn? Mij zomaar vermoorden en dan op zoek gaan naar een andere president... Ik denk niet dat het zo eenvoudig zou zijn."

Proletarian News, 20 oktober 2002, vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019