Protest tegen bezoek Reich aan Chili

Otto Reich

Van de redactie buitenland

Op dit moment is Otto Reich, sleutelfiguur van de politiek van de regering Bush, voor Latijns Amerika en de Cariben op officieel bezoek in Chili. Hij is staatssecretaris voor het Westelijk Halfrond, verantwoordelijk voor Latijns Amerika van de Noord-Amerikaanse regering. De Communistische Partij van Chili tekent protest aan.

Het beleid van Reich is uiterst schadelijk voor de Latijns Amerikaanse landen. Geboren in Cuba, met een Oostenrijkse vader, werd Reich op 14-jarige leeftijd meegenomen naar de Verenigde Staten. Daar werd hij een agent in dienst van de CIA en de regering. Sinds de regering Reagan ontwikkelde hij activiteiten om de regeringen van dit deel van de wereld op één lijn te brengen met de interventiepolitiek van de Verenigde Staten.

Hij was ambassadeur in Venezuela waar hij medewerking en bescherming verleende aan de anti-Cubaanse terroristen die het Cubaanse vliegtuig neerhaalden dat in 1976 in Barbados explodeerde. Hij onderstreepte zijn criminele inslag in de zaak van de 'Iran-contra's' die - men zal zich dat wel herinneren - bestond uit drugssmokkel vanuit Centraal-Amerika naar de Verenigde Staten. Met de opbrengsten kocht de CIA wapens in Iran die werden doorgespeeld naar de misdadigers die in Nicaragua de Sandinisten bestreden.

De aanwezigheid van Otto Reich in Chili - ontvangen met alle honneurs van de Chileense regering - heeft geen ander doel dan het zeker stellen van de deelname van Chili aan alle terroristische avonturen van Bush, tegen de volkeren van Venezuela, Cuba, Colombia, evenals aan de voorgeprogrammeerde invasie tegen Irak voor de toe-eigening van zijn olierijkdommen.

Meneer Otto Reich is niets meer dan nog een terrorist van het type Bin Laden en Bush zelf. Het Chileense volk verwerpt dit bezoek en veroordeelt de ontvangst die hem is gegeven door de regering en meneer Lavín (1), als representant van rechts.

Bron: Verklaring Communistische Partij van Chili, Santiago, 17 oktober 2002. Vertaling Chuck Barkey.

(1) Noot van de vertaler: Juaquin Lavín is een politicus van de UDI: Unión Democrático Independiente (Onafhankelijke Democratische Unie). Deze politieke partij neemt het op voor de dictatuur. De oprichters van de partij behoren tot de intelligentsia die de militaire grondwet maakten van de dictatuur, dezelfde grondwet die nog altijd wordt toegepast door de Socialistische Partij van Chili.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019