Bouw-maffia krijgt het benauwd

 

Door Jan Cleton

Met het bekendmaken van de officiële resultaten van de Parlementaire Enquête Bouw, tuimelen politici en andere officiële gezagsdragers over elkaar heen om hun goedwillendheid te tonen. Ook de organisaties van bouwondernemers haastten zich te verklaren de werkwijze diepgaand te onderzoeken. Zij hebben het schijnbaar allemaal niet geweten.

Elco Brinkman van de organisatie van de bouwondernemers kwam al heel snel over de brug om zijn medewerking aan de oplossing van het probleem toe te zeggen. Uiteraard was het zijn bedoeling de schade zoveel mogelijk te beperken. Voor degenen die hij vertegenwoordigt uiteraard, alhoewel dat niet met zoveel woorden gezegd werd. Benk Korthals, toenmalig minister van Justitie, ruimde als demissionair minister van Defensie voortijdig en zogenaamd vrijwillig het veld omdat hij de Kamer onjuist voorgelicht had. Hij had wel contact gehad met de VVD hierover, maar was niet onder druk gezet en met de komende verkiezingen had het uiteraard niets te maken.

Uit de schaduw van de bouw

Overheidsfunctionarissen van de verschillende ministeries, van hoog tot laag, die zich in de schaduw bevonden, zullen in de komende tijd 'in het zonnetje gezet worden'. De schuldige bouwondernemers zullen zich achter hen en het disfunctioneren van de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) en de accountants trachten te verschuilen. Het veiligstellen van de onrechtmatig behaalde winsten zal daarbij richtsnoer zijn. Het uiteindelijke resultaat zal door de rechter bepaald worden. Te verwachten valt echter dat de schaduw van deze affaire zo diep is en de belangen zo groot dat de 'onafhankelijke' rechters daar ook in meegezogen worden. Het zal uiteindelijk wel blijven bij beterschap beloven en de 'honderden' miljoenen van de belastingbetaler in de bouw- en accountantszakken te laten zitten. Leve de burgerlijke democratie!