Kort binnen 22

Anti-Israël-betoging op Kamertribune

Meer dan twintig aanhangers van de initiatiefgroep 'Stop de bezetting' zijn gisteren van de publieke tribune van de Tweede Kamer verwijderd. De groep had tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken een spandoek ontvouwd waarin werd opgeroepen een eind te maken aan de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden De demonstranten lieten zich na hun actie zonder grote problemen afvoeren door veiligheidspersoneel van de Kamer. (Apeld.C. 6-12-02)

Koe krijgt meer dan arme mensen

Een koe krijgt aan EU-subsidies in de melkindustrie meer geld per dag dan de helft van de wereldbevolking. Dat stelt Oxfam, de internationale ontwikkelingsorganisatie waarvan Novib de Nederlandse tak is. De Europese Unie steunt de melkindustrie jaarlijks met 16 miljard euro, omgerekend 2 euro per koe per dag. Dat is twee keer zoveel als het bedrag waarvan de armste helft van de wereldbevolking per persoon per dag moet zien rond te komen. (Apeld.C. 10-12-02)

Toch Nederlandse groene stroom

Essent gaat door met de grootschalige productie van groene stroom uit schone biomassa in Nederland. Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken heeft een vergoeding voor de productie toegezegd.

Daardoor blijft het opwekken van groene stroom in Nederland rendabel, meldde Essent gisteren. Het energiebedrijf kondigde vorige week aan te stoppen met de productie van groene stroom uit biomassa (onbehandelde plantaardige reststoffen). Het kabinet wilde aanvankelijk een vergoeding van 2,5 cent per kilowattuur geven. Dat zou het opwekken van groene stroom in Nederland onrendabel maken, aldus Essent. Wijn beloofde maandag echter een compensatie van 4,8 cent. (Apeld.C. 11-12-02)

Kamer wil studiekosten Betuwelijn

De Tweede Kamer wil dat de Algemene Rekenkamer het zogenoemde risicomiljard voor de aanleg van de Betuwelijn en de HSL-Zuid gaat onderzoeken. Minister De Boer (verkeer) benadrukte gisteren dat hij het miljard nodig heeft voor onverwachte tegenvallers bij de aanleg van de spoorlijnen, maar CDA, VVD, LPF, PvdA, GroenLinks, D66 en SP willen eerst precies weten waar het geld heen gaat. (Apeld.C. 5-12-02)

Internetsuper legt het loodje

De internetsupermarkt MaxFoodmarket houdt op te bestaan. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat de verliezen te hoog opliepen en dat het aantal bestellingen zich niet goed ontwikkelde. Volgens de onderneming werden er nog steeds aanloopverliezen geleden. De internetsite van het bedrijf is inmiddels uit de lucht. MaxFoodmarket begon in 2000. In oktober had het bedrijf bijna vierhonderd mensen in dienst. (Apeld.C. 11-12-02)

Tweede-Kamerlid: kraak kantoren

Tweede-Kamerlid Piet de Ruiter van de SP roept studenten die behoefte hebben aan woonruimte op om leegstaande kantoorpanden te kraken. De Ruiter verwacht dat bezetting van de leegstaande kantoorunits een manier is om de politiek sneller een oplossing te laten bedenken voor de woningnood onder studenten. (Apeld.C. 2-12-02)

Verkoop deel Corus onzeker

De Centrale Ondernemingsraad van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft een negatief advies uitgebracht over de verkoop van de aluminiumdivisie aan Pechiney. Dat heeft de COR gisteren bekendgemaakt

Corus wil zijn aluminiumtak voor 861 miljoen euro slijten aan het Franse Pechiney. De directie is volgens de COR niet tegemoetgekomen aan enkele eisen die de ondernemingsraad aan de verkoop stelt. De raad wil harde garanties voor de werkgelegenheid in Nederland. Verder eist de COR dat Corus blijft investeren in de overblijvende staaldivisie in IJmuiden en wil de raad voor de niet verkochte smelterijen leveringscontracten, zodat deze zeker zijn van hun afzet. (Apeld.C. 3-12-02)

Basisverzekering niet geldig

De beoogde nieuwe basisverzekering is alleen mogelijk als publieke zorgverzekeraars, zoals de ziekenfondsen, die uitvoeren. Het plan van het kabinet om die verzekering in handen te geven van zorgverzekeraars die op commerciële basis werken, is niet haalbaar. Het is in strijd met de Europese regels. Zo'n private uitvoering is bovendien helemaal niet nodig. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Kern van het probleem is dat het kabinet er ten onrechte vanuit gaat dat de nieuwe basisverzekering onder de sociale zekerheid valt. Dan is de overheid wel vrij om naar eigen goeddunken het stelsel in te richten. (Apeld.C. 11-12-02)