Van de redactie

Dit nummer (22) is de laatste Manifest van dit jaar. De krant komt uit vlak voor de kerstdagen en de wintervakantieperiode. We sloegen één week over om ons volledig te kunnen concentreren op het verkrijgen van voldoende handtekeningen om in alle 19 kiesdistricten aan de verkiezingen te kunnen deelnemen en te beschikken over gratis zendtijd voor politieke partijen. De handtekeningencampagne is als gevolg van de inzet van vele tientallen leden en niet-leden geslaagd. De NCPN dankt allen die zich voor dit succes hebben ingezet. In dit Manifest-nummer is het definitieve verkiezingsprogramma opgenomen en vindt u ook de kandidatenlijst van de NCPN.

Door de deelname van de NCPN aan de verkiezingen op 22 januari 2003 zullen we de komende periode veel aandacht schenken aan de verkiezingscampagne. Deze keer dan maar wat minder mooie en sprankelende gedachten onder de kerstboom. De NCPN zal zich zichtbaar moeten maken. Nog teveel mensen kennen ons niet of onvoldoende.

PvdA en GroenLinks bevinden zich op een min of meer stabiele positie links van het midden en de SP laat zich ook steeds meer naar het politieke midden duwen. Er is in Nederland ruimte voor een consequente linkse partij, zoals de NCPN. "Gewoon communisten stemmen", onder die leuze voert de NCPN campagne. Met deze leuze wordt er enerzijds verwezen naar de periode dat grote delen van de arbeidersklasse wisten dat ze op communisten konden vertrouwen. Maar de leuze is anderzijds en met name toekomstgericht.

De dagelijkse gevolgen van de voortgaande economische crisis worden bij steeds grotere groepen in de samenleving merkbaar. Het gesnater van de leefbaren en fortunisten stoot meer en meer mensen af. De vlucht naar de 'zekerheid van rechts' zal van korte duur zijn. Een rechts kabinet van VVD en CDA zal de bevolking opzadelen met meer werkloosheid, lagere lonen en verdergaande afbraak van sociale verzekeringen en collectieve voorzieningen. Het aantal mensen dat (terug)verlangt naar een sociale (verzorgings)staat neemt toe. In de opiniepeilingen scoort de partij die het meest sociale gezicht heeft, de SP, zeer goed. Maar alleen de NCPN toont keer op keer aan dat structurele en blijvende verbeteringen onder kapitalistische verhoudingen een illusie zijn. Dat de bevolking alleen door eigen strijd een samenlevingsvorm kan opbouwen waarin sociale rechtvaardigheid duurzaam zal zijn. Een samenleving waarin niet hoeft te worden gevreesd voor een baan, voor een pensioen, voor een dak boven het hoofd. Een stabiele, democratische samenleving kan alleen onder socialistische verhoudingen worden opgebouwd.

Wij zullen ons het komende jaar weer volledig inzetten om de krant van de NCPN waar mogelijk te verbeteren, om er meer nog dan nu een strijdwapen van te maken. Met artikelen die inzicht bieden in de ontwikkelingswetten. Met artikelen die de belangrijkste tendensen, nationaal en internationaal, weergeven. Met artikelen die de mensen inspireren en moed geven om door te knokken tegen de kapitalistische pogingen om het levenspeil en de democratische verworvenheden in sneltreinvaart af te breken.

In het nieuwe jaar komt de krant weer uit op 16/17 januari, dat is de gebruikelijke datum van het verschijnen. We kunnen dan nog net het laatste nieuws over de stand van zaken rond de verkiezingen brengen.

De redactie van Manifest wenst alle lezers prettige feestdagen en een gelukkig en strijdbaar 2003.