Aanval op seizoenarbeid drama voor arbeiders en hun gezinnen

Door Hans Heres

Na eerdere verslechteringen doorgevoerd te hebben in de WW-uitkering (van 80 naar 70%), willen ondernemers en regering een nieuwe, nog scherpere, aanval op de WW-rechten van seizoenarbeiders lanceren.

Werd eerst al het vorstverlet afgeschaft, nu willen ze iedereen die na 31 maart bij een nieuwe werkgever in dienst is getreden onmiddellijk doorsturen naar de bijstand. Dit betekent in de praktijk dat bij een ABW-aanvraag eerst gekeken wordt naar het eventuele inkomen van de partner. Als dat hoger is dan de norm van 1.114,19 euro, wordt er geen uitkering verstrekt.

Met ingang van volgend jaar (2003/2004) wil men dit voor alle seizoenwerkers doorvoeren. Dus terug naar de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Men denkt blijkbaar dat seizoenwerk ook het gehele jaar uitgevoerd kan worden. Wie kan er als er sneeuw gevallen is een sleuf graven om er leidingen in aan te leggen, wie kan er tijdens vorst een straat maken?

Tegelijkertijd denken de ondernemers in de wegenbouw er al weer aan om de arbeiders tijdens de zomermaanden langer te laten werken. Als de weersomstandigheden het onmogelijk maken om door te werken worden de seizoenarbeiders gedwongen eerst die extra uren 'op te eten' en worden daarna alsnog de bijstand ingestuurd. Dit soort ideeën van de ondernemers leiden er bovendien toe dat de kinderen hun vader in de zomermaanden niet vaker te zien krijgen dan één keer in de week.

Naast de aantasting van de WW-rechten, doet men gelijktijdig een aanval op de 8-urige werkdag, waar in het verleden veel strijd voor is geleverd.

Alle Nederlandse werkenden zouden zich massaal tegen deze plannen moeten verzetten. Door op 22 januari op de NCPN te stemmen geeft u een stem aan het verzet tegen de afbraakplannen.