De 'vijf' voorkwamen meer dan 170 terroristische acties tegen Cuba

Antonio
Guerero
Rodriguez

Fernando
González
Llort

Gerardo
Hernández
Nordelo

Ramón
Labañino
Salazar

René
González
Sehwerert

Door Mumia Abu-Jamal (Uit de VS)

Hoe is het mogelijk dat de mensen die tegen het terrorisme strijden in de VS gevangenzitten? Is er werkelijk een oorlog tegen het terrorisme?

Op dit moment bereiden de VS zich voor op een oorlog, gebaseerd op een veronderstelde dreiging van een tegenstander uit de derde wereld, Irak.

Er is een land, relatief dichtbij Cuba, dat ook werkelijk oorlogshandelingen tegen het Cubaanse volk heeft uitgevoerd met aanzienlijk verlies van levens en menselijk lijden tot gevolg. Hier is geen sprake van een veronderstelde vijand.

Voor de Cubanen zijn de VS een vijand, die niet alleen gedreigd heeft hen schade te berokkenen, maar het ook werkelijk heeft gedaan, al bijna een eeuw lang. De VS hebben toegegeven dat ze de Cubaanse leider geprobeerd hebben te vermoorden, minstens 11 keer. Ze zijn het land binnengevallen, hebben gif over het land gestrooid, hebben besmettelijke ziekten onder het vee verspreid, enz. Dit is slechts wat de VS hebben toegegeven.

Kortgeleden (in 1998, red.) zijn vijf Cubanen gevangengezet in Miami, beschuldigd van spionage voor Havana. In werkelijkheid waren deze VIJF actief aan het werk om terroristische acties tegen hun land te voorkomen, door Cubaanse bannelingen in Miami voorbereid. Toen ze het complot tegen hun land ontdekten, hielden ze hen in de gaten en informeerden hun volk over hetgeen er aan de gang was. Heel snel gaf de Cubaanse regering deze informatie door aan de regering in de VS, in een poging om het terrorisme tegen te houden dat vanaf de overwinning van de Revolutie in 1959 tot 1999 al aan meer dan 3000 Cubanen het leven heeft gekost. Het antwoord van de VS op deze informatie bleef niet lang uit: de VIJF werden ingesloten en beschuldigd van spionage en behandeld als spionnen.

Ze zijn van 15 jaar celstraf tot levenslang veroordeeld, alleen voor het verdedigen van hun land tegen terroristische aanvallen. De VS houden vol dat ze het recht hebben preventief op te treden tegen een land dat hen niet heeft aangevallen, maar ze zijn tegen het feit dat anderen hun land verdedigen tegen terroristische aanvallen. Het is onlogisch.

Zodat nu, al 33 maanden (5 jaar, red.) lang, vijf Cubanen in Noord-Amerikaanse gevangenissen zitten, gescheiden van elkaar en verspreid over de gehele VS. Het zijn 'DE VIJF' zoals we dat al zo vaak gelezen hebben: Gerardo Hernández, Fernando González, Ramón Labanino, Antonio Guerrero en René González, die geen enkele misdaad tegen de VS hebben begaan, noch Noord-Amerikaanse geheimen bespioneerden, maar die zich binnen de gemeenschap van Cubaanse bannelingen in Miami bewogen om terroristische acties tegen Cuba te ontdekken. Het is een misdaad. Ze hebben geen deel genomen aan terroristische acties, ze voorkwamen 170 van deze acties tegen hun land. Je vraagt je af: als er dan een oorlog tegen het terrorisme wordt gevoerd hoe is het dan mogelijk dat degenen die tegen terrorisme strijden gevangenzitten?

De maffia van Miami oefent reeds lange tijd terreur uit tegen het Cubaanse volk en wordt indirect door de regering van de VS gesteund, door ze van het noodzakelijke geld te voorzien.

Free the five.

Bron: Granma 2 januari 2003, vertaling Anne Vervoorn.