Extra uitkering december voor minima omhoog

Van onze verslaggeefster

Heiloo - De eindejaarsuitkering, het extraatje voor de minima in december, wordt dit jaar verdubbeld. Meerpersonenhuishoudens krijgen 182 euro, alleenstaanden 90 euro. Dat is het resultaat van een motie van W. Gomes (NCPN) maandag bij de begrotingsbehandeling. Alle politieke partijen steunden het voorstel van Gomes.

De bedragen gelden nadrukkelijk alleen voor dit jaar. Het college ontraadde de motie aanvankelijk. De eindejaarsuitkering nu verhogen zou geen goed signaal zijn, aldus wethouder R. Bos, nu het rijksbeleid juist een eind zal gaan maken aan allerlei voorzieningen voor minima.

Gomes zelf kondigde maandag in zijn eerste begrotingsvergadering eerst aan geen enkele motie in te zullen dienen, in tegenstelling tot de andere partijen die rijkelijk met moties en amendementen strooiden. "Anders ontstaat er een groot gebrek aan papier hier ten gemeentehuize", aldus de NCPN-er, die zich tegen elke aantasting van het voorzieningenniveau van de burgers keerde. Hij vond het stijlloos de burgers via een OZB-verhoging op te laten draaien voor de WOZ-blunder (door het grote aantal verkeerde taxaties krijgt de gemeente veel minder OZB binnen dan verwacht).

'De hele fractie van de NCPN' (Gomes) liet de maaltijd tussen de begrotingszittingen bij de chinees in 't Loo principieel aan zich voorbijgaan. "Dat kunnen we in het kader van de bezuinigingen voor de burger niet maken." (Overgenomen uit Noord-Hollands Dagblad)