Koninklijke perikelen

De Griekse bevolking blijft zich massaal verzetten tegen uitbuiting en verrijking door de heersende klasse.

 

Door Anna Ioannatou

De dramatische gebeurtenissen, die al meer dan tien jaar geleden in de voormalige socialistische landen van Oost- en Centraal-Europa tot ontbinding van de daar bestaande sociaal-economische verhoudingen leidden en omverwerping van het politieke systeem, gaven aanleiding tot de terugkeer of tot een poging tot terugkeer van diverse verdreven of gevallen koningen, prinsen en wat dies meer zij. Een onvermijdelijk gevolg van de reactionaire wending.

Griekenland is nooit een socialistisch land geweest, maar had wel een koning, die in 1974 (na de junta dus) via een volksreferendum smadelijk is weggestuurd. Grieken moesten nooit iets van hun koningen hebben, die na de bevrijdingsoorlog tegen de Ottomaanse bezetter (1821-1830) hun volksonderdrukkende loopbaan in Griekenland begonnen met de komst van Otto van Beieren. Dit was uiteraard niet de bedoeling van de bevrijdingsstrijd geweest. De militaire junta (1967-1974) had ook een referendum georganiseerd, waarbij de kiezers met een ja of nee voor of tegen de koning moesten stemmen. Via de meest infame methodes werd er een 'ja' van meer dan 90 procent uit de stembus getoverd. Hoe echt dit was bleek in 1974, toen na een echt democratisch referendum 70 procent tegen de koning stemde.

Come-back nostalgie

Gewezen koning Constantijn wil terug en maakte de afgelopen maanden herhaaldelijk via de massa-media zijn wensen bekend. Alle Grieken hebben twee huizen (!), waarom mag ik dus mijn beide huizen (paleizen) niet terug, zo klaagde hij voor de camera's. Afgezien nog van het praktische probleem, dat hij niet de Griekse nationaliteit bezit, is de stemming in het land er in al die jaren niet op vooruitgegaan en de Griekse regering heeft uiteindelijk besloten een 'schadevergoeding' te betalen van minstens 11,5 miljoen euro om zich uit de pijnlijke situatie te redden. Best provocerend trouwens, want de bevolking zal ervoor op moeten draaien. Het triomfantelijke gedrag van de regering i.v.m. deze 'regeling' gaat voorbij aan een nogal duister vraagstuk. Want hoe staat het met het 'koninklijk vermogen'? Tot nu toe zijn er drie pogingen ondernomen het vermogen in roerend goed van de 'ex', zoals hij gewoonlijk aangeduid wordt, te inventariseren. De eerste poging heette 'afgerond', de tweede 'bleef steken' en de derde bleef op papier. Bij het vermogen van de ex-koning hoort een belangrijke schat aan kostbare oudheden en andere waardevolle historische stukken roerend goed. Geen enkele Griekse regering heeft tot nu toe onderzocht om welke hoeveelheden het eigenlijk gaat, wat het precies is en... waar het zich bevindt. De 'ex' zelf beweert bij hoog en laag, dat alles nog in Tatoi is (een van beide paleizen), maar niets is zeker. De inventarisering, die in 1991 gestart was door de Archeologische Dienst, is onderbroken en een nieuwe catalogisering heeft nooit plaatsgevonden in opdracht van de daaropvolgende regeringen.

De enige inventarisering is die van 1973, in opdracht van de Kolonels, die zo hun eigen redenen hadden. Dit verontschuldigt echter op geen enkele wijze de laksheid van de regeringen erna en is allerminst vleiend voor de burgerlijke parlementaire democratie. De lijst van 1973 vormt het enige vergelijkingsmateriaal, als er tenminste een nieuwe inventarisering komt. Zeker is, dat de oudheden uit het 'koninklijk vermogen' (een zeer rijke verzameling) nooit in musea terecht zijn gekomen. Alles is illegaal door het 'gevallen' koningshuis naar het paleis Tatoi getransporteerd (even buiten Athene) en daar ligt alles nog, als men de 'ex' mag geloven. Maar geen enkel onderzoek komt op gang om deze bewering te verifiëren. In 1991is namelijk een gedeelte van het koninklijk roerend goed geëxporteerd. De toenmalige regering heeft dit toegegeven en gezegd, dat het om 'huisraad' ging.

Volgens het blad 'Pontiki' (12-12-02) is er alleen een vage lijst in het Engels van wat verondersteld werd in de geëxporteerde kisten te zitten. Niemand heeft dat gecontroleerd en dat was niet de enige overtreding tijdens deze exportprocedure.

Het enige concrete uit de periode van de 'verhuizing van het huisraad' is een lijst van de Archeologische Dienst van voorwerpen, waarvan deze dienst had verzocht ze in Griekenland te houden om ze in diverse musea te plaatsen. Wat er mee gebeurd is weten we niet. De 'ex' klaagt in elk geval, dat hij blut is en wil ook onroerend goed terug. Voorlopig zal hij het moeten doen met bovengenoemde schadevergoeding over de ruggen van de Griekse bevolking. Soms blijkt het moeilijk koning te zijn in deze wereld, vooral als de koning naakt is, zoals in het bekende sprookje van Andersen.