Tariq Aziz: Wij bombardeerden Halabja met chemische wapens

 

Door Bryar Mariwani

In Manifest 18 plaatsten we een artikel van Raju Thomas, waarin hij in twijfel trok of Irak de gifgasaanval op Halabja zelf uitvoerde. We vroegen Bert Bakkenes van het Koerdisch Informatie Centrum bewijzen van het tegendeel te leveren. Hieronder een kort bericht dat, als het juist is, elke twijfel wegneemt aangezien Tariq Aziz het zelf toegeeft.

Voor de eerste keer sinds de chemische aanval op Halabja in 1988, geeft de Iraakse regering toe dat zij chemicaliƫn gebruikten toen zij Halabja in Zuid-Koerdistan (Iraaks Koerdistan) bombardeerden.

In een interview met een Zweeds televisiekanaal verklaarde Tariq Aziz, de Iraakse vice-premier, dat Irak chemische wapens gebruikte tegen de Iraniƫrs en de Koerden. Aziz verklaarde dat Irak chemische wapens moest gebruiken in Halabja omdat zij eenvoudigweg geen andere wapenkeuze hadden in het gevecht.

Op vrijdag 16 maart 1988 bombardeerden Iraakse gevechtstoestellen de stad Halabja intensief met chemische wapens waarbij meer dan 5000 onschuldige Koerden om het leven kwamen. Duizenden bleven invalide achter en de effecten ervan zijn in het gebied nog zichtbaar.

KurdishMedia.com, London 13 December 2002.