Plannen WAO desastreus voor mensen met handicap of chronische ziekte (3)

 

Van de sociaal-economische redactie

Jaarlijks komen zo'n 40.000 arbeidsongeschikten niet meer in de WAO terecht. Zij krijgen dan slechtere uitkeringen, zoals de WW of een Bijstandsuitkering. Dit gebeurt als de plannen van het demissionaire kabinet Balkenende doorgaan, schrijft de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad in haar brochure "WAO onmisbaar; een reactie op de afbraakplannen".

Hieronder eenderde gedeelte uit die brochure: De WAO-plannen van het kabinet, e.a.

De WAO-plannen van het kabinet

Het demissionaire kabinet Balkenende is van plan om de WAO te veranderen. In het Strategisch Akkoord van CDA, LPF en VVD worden enkele alinea's gewijd aan deze ingrijpende maatregelen. En in de financiële vertaling van het Regeerakkoord is een aanzienlijke bezuiniging op de WAO ingeboekt. De ideeën van het kabinet pakken nog slechter uit dan de SER-voorstellen. Daarin werd al veel arbeidsongeschikten het recht op een WAO-uitkering ontzegd. De kans is groot dat de plannen om de WAO te veranderen ook met een volgend kabinet worden doorgevoerd. Maar wat houden die plannen nu precies in?

Werkgever betaalt loon

De eerste twee jaar van ziekte dient de werkgever het loon aan de werknemer door te betalen. Dat wil zeggen zeventig procent van het laatst verdiende loon. De financiële aanvulling voor het tweede jaar (dat nu nog het eerste WAO-jaar is) die in de meeste CAO's is vastgelegd, moet verdwijnen. Nu daalt het inkomen van een zieke werknemer na één jaar gemiddeld naar negentig procent. Met dit nieuwe plan zakt het loon naar zeventig procent van het laatst verdiende inkomen.

De CG-Raad is er niet tegen dat de werkgever twee jaar het loon doorbetaalt, maar wel tegen de inkomensverlaging in het tweede jaar.

Werkgever moet voor werk zorgen

In die twee jaar als iemand niet kan werken, moeten de werkgever en werknemer er alles aan doen om tot werkhervatting te komen. Desnoods in een andere functie of bij een andere werkgever. Het Kabinet Balkenende heeft echter geen enkele maatregel getroffen om werk voor zieke werknemers te bevorderen.

Nu is het al zo dat meer dan de helft van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte WAO'ers werkt. Zelfs van de volledig arbeidsongeschikten doet vijftien procent aangepast werk. In totaal hebben 230.000 WAO'ers een baan, meestal part-time. De WAO-uitkering weerhoudt mensen er dus niet van om weer aan het werk te gaan. Toch willen en kunnen nog meer arbeidsgehandicapten een part-time of aangepaste baan vervullen. Maar dat lukt niet door ze het recht op een WAO-uitkering te ontzeggen.

De CG-Raad vindt het een goede zaak om mensen aan het werk te houden of te krijgen. De CG-Raad wil extra maatregelen om de reïntegratie van arbeidsgehandicapten, WAO'ers en anderen, in het arbeidsproces te bevorderen. De Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten (REA) kent een bepaling die werkgevers verplicht om een bepaald percentage arbeidsgehandicapten in dienst te hebben, maar die is nog niet van kracht. Dit soort regelingen bestaat in het buitenland allang. De CG-Raad vindt dat deze maatregel uit de Wet REA nu eindelijk moet worden ingevoerd. Ook pleit de CG-Raad ervoor dat mensen met een arbeidshandicap zelf meer sturing geven aan hun reïntegratie.Daarom wil de CG-Raad dat het Persoonsgebonden Reïntegratie Budget (PRB) landelijk wordt ingevoerd.

WAO dichtgetimmerd

Alleen mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, houden recht op een WAO-uitkering. Met duurzaam arbeidsongeschikt wordt bedoeld dat de werknemer geen uitzicht heeft om binnen vijf jaar aan de slag te gaan bij een werkgever. Wie wel of niet duurzaam arbeidsongeschikt wordt verklaard, is afhankelijk van het ziektebeeld. Er komt een zwarte lijst met ziektebeelden waarmee je niet langer in de WAO wordt toegelaten. Wie nog één functie kan vervullen uit een bestand van banen in Nederland, is niet volledig arbeidsongeschikt. Dit zal de meeste mensen overkomen. Ze hebben geen recht op een WAO-uitkering. Nu gaat het er nog om of iemand drie functies kan uitoefenen. De CG-Raad is tegen deze aanscherping. (wordt vervolgd)