Studenten journalistiek voeren actie tegen bezuinigingen

Van een correspondent

Op de School voor Journalistiek (SvJ) in Utrecht hebben woensdag 15 januari zo'n 300 studenten en docenten geprotesteerd tegen de bezuinigingen op hun opleiding. Een kwart van de docenten (12 van de 52) wordt ontslagen. Daarnaast wil de faculteitsdirectie 100 eerstejaars extra per jaar toelaten bij de loting om te kunnen concurreren met de andere opleidingen journalistiek in Zwolle en Tilburg. Volgens de actievoerders van studievereniging LEF tasten de bezuinigingen de kwaliteit van het onderwijs aan.

De SvJ heeft grote financiƫle tekorten en wil die nu afwentelen op studenten en docenten. "We hadden een bijzonder arbeidsintensief programma. Dat gaat veranderen", aldus directeur P. van Schaveren. Ze had al willen bezuinigingen, als de budgetten voor 2004 eerder bekend waren geweest. "Achteraf had het quick and dirty gemoeten." Hoe zou je dit dan noemen? De maatregelen betekenen een achteruitgang van de kwaliteit en verschraling van het onderwijs. Nu al is er een tekort aan bijvoorbeeld computers. Gemiddelde wachttijd is een uur of langer. En dat is niet best voor studenten journalistiek, die met deadlines te maken hebben. Extra studenten erbij (van 300 naar 400), minder leraren, minder contacturen en minder werkcolleges; dat gaat gebeuren als het aan de directie ligt. Tekenend voor de prioriteiten van het SvJ-bestuur is het Kabouter Plopplein. De directie vond het nodig een gedeelte van de hal om te bouwen tot kabouterparadijs. En dat voor 50.000 euro!!! Daar is wel geld voor dus. Volgens een van de actievoerders, een tweedejaars student journalistiek, zitten er in de directie alleen managers die daar voor het geld zitten en amper iets weten van de school en de studenten, laat staan van journalistiek. Vorige week zijn de studenten ruwweg geschoffeerd door de directie bij een debat dat LEF had georganiseerd, vertelt een andere actievoerder. Helemaal fout natuurlijk: voor je rechten opkomen.

Tijdens de actie spraken o.a. studentenorganisaties en docent en oud-journalist Dick van der Lugt de zaal toe. De SP had een hele delegatie beloofd, maar liet het afweten. Annabelle Schouten, als ex-studente aan de SvJ, heeft daar namens de NCPN en de NCPN Jongeren gesproken. Vooral de uitspraken "Van een kale kip kun je niet plukken" (leuze van de Groninger Studentenbond) en " Er is geld zat in Nederland, alleen zit het op de verkeerde plekken" konden rekenen op stevig applaus. Wel geld voor de JSF (luid boe-geroep), niet voor onderwijs. LEF gaat nu verder onderhandelen met de directie, hoewel dat weinig zal uitmaken. De directie blijft bij de bezuinigingen, omdat die gedicteerd zijn door Den Haag en Brussel. Langzaamaan probeert het Europa van het grote geld van hogescholen en universiteiten bedrijven te maken, gerund door managers. Deze nieuwe onderwijsbedrijven moeten onderling concurreren en krijgen te maken met winsten en verliezen. Dit in het kader van marktwerking in het onderwijs. Krimpt de markt of komen er te veel (kritische) journalisten, dan moeten scholen afslanken. Niet de managers, die vette winsten opstrijken, nee, studenten en docenten. Zij slaan de handen ineen voor behoud van hun huidige opleiding. En terecht! Een van de andere actievoerders: "Komt er niks uit het overleg, dan gaan we de school bezetten!" Dan zijn wij er weer bij!