Tweede Kamerverkiezingen

Mediamanipulatie en schijntegenstellingen

NCPN-organisatie aanzienlijk versterkt in campagne

Van het partijbestuur

De ruzie tussen de EU en de VS wordt met de dag vinniger en de tegenstellingen tussen de 'bondgenoten' kunnen niet meer onder de tafel worden gewerkt. De groeiende economische crisis openbaart de onderliggende kapitalistische tegenstellingen tussen de twee machtsblokken. Steeds meer wordt gewezen op de economische nadelen voor Europa van een mogelijke oorlog tegen Irak. Bush' steun in de VS kalft af en ook internationaal raakt hij steeds meer geïsoleerd. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Achter de schermen speelden en spelen deze politieke ontwikkelingen een doorslaggevende rol in de verkiezingen.

In vergelijking tot 1998 kreeg de NCPN een paar honderd stemmen minder. Er waren weliswaar een zestal provincies waar het aantal stemmen groeide, maar er was in de verste verte geen zicht op een zetel. De cijfers tonen aan dat de NCPN onder de gegeven omstandigheden niet kan optornen tegen het ondemocratische mediageweld, dat kleinere partijen - ook bij de zogenaamd publieke omroep - bijna geheel uitsluit van deelname aan de verkiezingscampagne. Daar helpen ook geen eigentijdse tv-spotjes tegen, dat laat ook het uiteindelijke resultaat van de, 1 miljoen euro kostende, SP-campagne zien. Het is goed om alle illusies over boord te gooien. Steun voor de NCPN betekent niet hetzefde als stemmen op de partij. Maar niet-stemmen op de partij betekent omgekeerd ook niet dat mensen zich niet verwant voelen met de NCPN. En daar ligt het belangrijkste aanknopingspunt voor verdere groei.

De NCPN is fundamenteel anders dan alle andere partijen. Dat schept nu nog een grote afstand tot het denken van veel mensen. Zolang het kapitaal, gesteund door de massamedia, de werkelijkheid kan camoufleren en valse tegenstellingen weet te scheppen, zal een groot deel van de bevolking voor 'rust, zekerheid en orde' kiezen. Je weet immers wat je hebt... De media zijn er deze keer nog meer dan anders in geslaagd om klein te vereenzelvigen met 'bizar en niet serieus'. Het beeld werd: kleine partijen zijn niet serieus te nemen. Veel potentiële NCPN-kiezers hebben uiteindelijk in het stemhokje voor de schijnzekerheid van grote bekende partijen gekozen.

De NCPN zal waar mogelijk aan verkiezingen meedoen. De verkiezingsperiode is immers zeer geschikt om de partij extra in beweging te brengen en veel mensen te bereiken. De bevolking is in die periode meer gepolitiseerd en makkelijker te benaderen. Door niet mee te doen plaatst onze partij zich buiten de werkelijkheid. Het geïnvesteerde geld - ook de borgsom - is zeker geen weggegooid geld. Het is een financiële bijdrage aan de opbouw van de partij, want naast de mogelijkheid van het behalen van een zetel, speelde - zeker deze keer - een doorslaggevende rol dat de campagne de partijorganisatie zou moeten versterken.

NCPN-organisatie versterkt in verkiezingscampagne

De afgelopen periode was voor de NCPN, ondanks de eigen zwakheden en gemaakte fouten, zeer positief. De partij is bezig om de sterke en zwakke kanten van de campagne in kaart te brengen. Maar nu al staat vast dat dit leerproces alleen maar mogelijk is omdat er over concrete ervaringen kan worden gesproken. De inzet van honderden actieve leden en sympathisanten leidde tot versterking van de partij-organisatie in Nijmegen, Rotterdam, Limburg en Brabant en veel andere plaatsen. Dit zal, mits vastgehouden en verder ontwikkeld, de organisatorische slagkracht van de partij aanzienlijk vergroten. Werkelijk honderden, meestal jonge, mensen wisten de weg te vinden naar de partij voor informatie, steunbetuigingen, abonnementen en lidmaatschappen. De partij heeft zich op een reeks van plaatsen zichtbaar gemaakt aan de bevolking. De komende periode zal die winst dan ook moeten worden omgezet in blijvende organisatorische versterking. Daarnaast is de partij intern politiek gesterkt; zelfbewustzijn en enthousiasme zijn toegenomen.

Mediageweld

Het mediageweld sloot aandacht voor alle kleinere partijen bijna helemaal uit. Behalve voor malloten als Winnie de Jong en Ratelband was er eigenlijk geen doorkomen aan, zeker niet meer aan het einde van de campagneperiode. Van echte democratie is in Nederland geen sprake. De commercialisering en depolitisering van de media zet gestaag door; onbenulligheid en oppervlakkigheid zijn troef. De mediabazen, gestuurd door de eigenaren en aandeelhouders, hebben de verkiezingen doelbewust volledig in het teken van de strijd tussen CDA en PvdA gezet, nadat bleek dat de traditionele PvdA-aanhang genoeg had van het LPF-avontuurtje. Politiek teruggebracht tot het formaat van een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord.

Door de keuze zo voor te stellen dat stemmen op de PvdA het links-progressieve antwoord zou zijn op de pogingen van CDA en VVD om het bestaande rechtse regeerakkoord samen uit te gaan voeren, is elk echt links antwoord gesmoord. Zelfs GroenLinks en de SP moesten genoegen nemen met teleurstellend lage aantallen zetels. De bevolking werd de laatste tien dagen gehersenspoeld door het idee dat de keuze tussen CDA en PvdA de belangrijkste was en bovendien het verschil tussen links en rechts zou uitmaken, maar niets is minder waar.

Kapitaalbelangen doorslaggevend

Het Europese Nederland heeft zeer sterke politieke en economische banden met de VS. De verschillende kapitaalgroepen in Nederland, op de eigen markt gericht, op Europa of op de VS, worden steeds nerveuzer nu de economische crisis blijft aanhouden. De noodzaak voor deze groepen van een sterk centrum-rechts front om de (grote) kapitaalbelangen zo goed mogelijk te dienen ligt voor de hand. Of daar een aantal Nederlandse ondernemers, verenigd in de LPF, aan mogen meedoen is uiteraard niet doorslaggevend. De CDA-politiek om de mogelijkheid van een doortastende centrum-rechtse regering open te houden, wijst er op dat de belangrijkste kapitaalgroepen voor die optie kiezen. De VVD wijst in deze zaak alleen op de noodzaak van snelle besluiten, maar laat het initiatief uiteraard aan het CDA over. Als de politieke gelegenheid zich voordoet, zal er voor een centrum-rechts kabinet worden gekozen. Als dat politiek onhaalbaar wordt geacht, zullen PvdA en vakbeweging zoveel mogelijk op hun knieën worden gedwongen. De bereidheid aan de top van deze organisaties om steeds uiteindelijk toch stappen terug te zetten is bekend.

CDA en PvdA in spagaat

De sociaal-democratie en de christen-democratie hebben in ons land een lange traditie en een belangrijke aanhang bij grote groepen van de samenleving. Deze beide partijen zullen daarom meer rekening moeten houden met de belangen van de werkenden en uitkeringsgerechtigden dan de VVD. De kiezers die in mei 2002 massaal de PvdA verlieten hebben al getoond dat zij willen dat er met hen rekening wordt gehouden.

Maar in de leiding van de BV Nederland weet men donders goed dat hoe dan ook de bijl in het loon, de uitkeringen en de voorzieningen zal gaan. In die kringen vraagt men zich al langer af of daar een belangrijke rol van de vakbeweging bij nodig is. De uitkomst van deze vraag is medebepalend voor de vraag of Nederland een centrum-rechts of centrum-links kabinet krijgt. Niet voor niets liepen Lodewijk de Waal en Wouter Bos al samen campagne te voeren.

Bevolking hoe dan ook het slachtoffer

Die zekerheid zal blijken een schijnzekerheid te zijn. De PvdA is niet plotseling helemaal veranderd. De keuze voor Cohen als eventuele premier spreekt al boekdelen. De veranderingen zijn vooral van cosmetische aard; het bekende realisme van de PvdA-bestuurders zal er snel toe leiden dat een eventuele coalitie met het CDA, onder druk van de bovenbazen van het MKB en de VNO, tot een voortzetting van de rechtse afbraakpolitiek zal leiden. De PvdA kan en wil dat niet tegehouden, hooguit wat verminderen, zoals Wouter Bos al bij herhaling heeft verklaard.

Klassenstrijd

De bevolking van Nederland had genoeg van het absurde avontuurtje met de LPF en in reactie daarop vergat ze even welke politiek de rooms-'rode' coalities in ons land hebben gevoerd. In tijden van een groeiende economie leverden PvdA en CDA de 'vaders des vaderlands', maar in tijden van economische neergang, liepen zij met hun bestek voorop om, het liefst in Wassenaar, meerjaren-afspraken te maken om het mes te zetten in de verzorgingsstaat.

Al zeer snel zal de bevolking worden geconfronteerd met nieuwe drastische bezuinigingen, of er nu een zogenaamd centrum-rechts of centrum-links kabinet komt. In beide gevallen zal er geen fundamentele strijd worden gevoerd tegen loonsverlaging, afbraak van WAO en bijstand, verdere uitholling van de gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar vervoer. In beide gevallen is een onverminderde strijd om 'het tij te keren' nodig. In beide gevallen zal de strijd van links onverkort moeten worden voortgezet. Zullen GroenLinks en de SP vooral doorgaan met politiek-strategische schaakspelletjes? Zullen zij vooral de PvdA gaan aanvallen, als die regeringsverantwoordelijkheid krijgt, om bij de volgende verkiezingen de teleurgestelde PvdA-stemmers op te kunnen vangen?

Voor de NCPN staat vast dat alleen een verhevigde klassenstrijd in de buurten, door de vakbeweging en in de bedrijven het tij echt kan keren. Daarvoor is een sterke(re) communistische partij van doorslaggevend belang. De enorme toeloop van met name jonge mensen naar de partij geeft niet alleen aan dat de ingeslagen weg na het vierde congres de juiste is, maar levert de partij ook nieuwe organisatorische kracht.

Verkiezingen Provinciale Staten

Gezien de positieve resultaten voor de organisatie en in het volle bewustzijn van alle praktische moeilijkheden en belemmeringen heeft de NCPN besloten deel te nemen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Groningen, Friesland en Noord-Holland. Op die verkiezingen komen we binnenkort apart terug.