Bankroet voor de fascisten in Venezuela

President Chavez spreekt zijn 'Rode Baretten' toe.  

Van de redactie buitenland

Op vrijdag 31 januari benadrukt president Chávez aan de vertegenwoordigers van de 'Vriendengroep' dat zijn regering wettelijk is en dat dat opnieuw is bewezen. Met dit nieuws opent gespreksleider, Randy Alonso, de vergadering. Dezelfde dag waarin zijn collega Eduardo Dimas eraan helpt herinneren dat deze 'Vriendengroep', bestaande uit Brazilië, Chili, Spanje, de VS, Portugal en Mexico, weinig vrienden van het Bolivariaanse proces in haar midden heeft.

Het voorstel van de ex-president van de VS, Carter, om een referendum, met als inzet het wel of niet aanblijven van Chávez of een grondwetwijziging, te houden, is één van de oplossingen die deze groep heeft ondersteund. Het Carter-voorstel herhaalt deels wat de Venezolaanse grondwet ook als mogelijkheid aangeeft en ten aanzien waarvan Chávez altijd heeft verklaard daar aan mee te willen werken. Een tussentijds referendum, nadat de helft van zijn ambtstermijn is verstreken, in augustus van dit jaar, en waarbij Chávez alleen uit zijn functie ontslagen kan worden als er één stem meer tegen hem is dan het aantal stemmen op grond waarvan hij tot president is gekozen.

Internationaliseren van een interne situatie

Dimas citeert o.a. de president van Colombia, Alvaro Uribe, die heeft gezegd dat "de situatie in Venezuela geen intern conflict meer is, maar in een probleem van de democratische wereld is veranderd". Dimas voegde eraan toe dat er een internationaal complot bezig zou kunnen zijn dat de val van Chávez als doel heeft, op een moment dat de oppositie zich terugtrekt en duidelijk bankroet is.

De oppositie heeft een referendum voor februari voorgesteld, dat door het Hooggerechtshof is afgewezen. Het feit dat steeds meer mensen weer aan het werk gaan naast de degelijke maatregelen van de regering en het opnieuw op gang komen van de PVDSA (staatsoliebedrijf, nvdr) betekent een nederlaag voor de oppositie. Met de openlijke beledigingen en meningsverschillen onder elkaar willen de leiders van de oppositie de schuld van de nederlaag in elkaars schoenen schuiven.

Nu heeft de oppositie ingezet op een grondwetswijziging om de ambtstermijn van Chávez te kunnen bekorten van zes tot vier jaar. Dit wil ze met een referendum bereiken, terwijl het al door de hoogste gerechtelijke instantie is afgewezen.

De verliezers

Carlos Ortega, de besmette leider van de CTV (vakbond) die president wilde worden na de coup van april, met de technocratische leiders uit de olie-industrie zijn de verliezers. Nidia Díaz verklaarde dat de oppositie nu een staatsgreep op andere wijze wil forceren. Ze willen de regering Chávez geheel ontkennen, 47 van de belangrijkste wetten van het Bolivariaanse proces ongedaan maken, en herverkiezing van de volksvertegenwoordigers.

De president van de PDVSA, Alí Rodríguez, deelde mede dat het bedrijf weer een productie van 1,5 tot 1,8 miljoen vaten olie per dag heeft bereikt, wat het herstel aangeeft. "Eind februari", zei hij, "zullen productie en export weer op het normale niveau zijn". Een trieste mededeling voor de coupplegers, die hun aanslag op het hart van de economie pleegden.

Dit herstel, na een verlies van 4 miljard dollar waar de coupplegers verantwoordelijk voor zijn, bewijst dat de regering van Chávez, met de steun van de meerderheid van het volk, de belangrijkste industrie weer aan de gang krijgt en de sabotage in deze sector verslagen heeft.

Ander slecht nieuws voor de coupplegers is dat de banken besloten hebben hun normale openingstijden te hervatten en openen de grote zaken en supermarkten hun deuren weer.

De coup en de media

Lazaro Barredo gaf commentaar op de laatste uitspattingen van de media, die donderdag een manifestatie organiseerden onder leiding van Gustavo Cisneros, Cubaan en eigenaar van de groep Cisneros, vriend van ex-president George Bush en steunpunt in de aanval door de particuliere media tegen de regering.

Aixa Hevia deelde de mening van de alternatieve Venezolaanse media mede en klaagde de manipulatie en de vervalsing van de internationale media aan. Op het eind van de vergadering kwam Miami ter sprake. Het blijkt dat de organisaties die tegen Chávez zijn, dezelfde zijn als de organisaties die al tientallen jaren tegen Cuba strijden.

Bron: Granma digital, 1 februari 2003, vertaling Anne Vervoorn.