PERSBERICHT

Gemeenten moeten sociale woningverhuurders worden! Provincie moet hierin aansturende functie hebben!

Nu de rijksoverheid door bewust beleid haar handen heeft afgetrokken van de volkshuisvesting, moeten de lagere overheden - provincies en gemeenten - het herstel van de gevolgen daarvan voor hun rekening nemen.

Van woningbouwvereniging tot projectontwikkelaar!

Woningcorporaties, door het rijk gedwongen hun sociale doelstelling in te ruilen voor een positie op de commerciële markt, worden commerciële bedrijven en gaan zich zelfs opstellen als projectontwikkelaars.

Ongecontroleerde verkoop en sloop van nog betaalbare huurwoningen is aan de orde van de dag!

Doordat de landelijke politiek sinds een aantal jaren afscheid heeft genomen van een sociaal volkshuisvestingsbeleid, zijn grote aantallen huurwoningen in de verkoop gegooid of gesloopt. Woningcorporaties worden steeds minder woningverhuurder, ze moeten kapitaal voor onderhoud vooral halen uit de verkoop van huurwoningen.

Een groot tekort aan huurwoningen!

Zo is er een tekort ontstaan aan huurwoningen, zeker in de voor lagere inkomensgroepen betaalbare sector. Dit tekort dreigt ernstige vormen aan te nemen. Het is voor veel starters in Fryslán al zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, een huurwoning te bemachtigen.

Terug naar eigen huurwoningbeheer door gemeenten!

De NCPN vindt het nodig dat gemeenten eigen huurwoningbezit gaan opbouwen, door zelf woningprojecten op te zetten, door een aantal huurwoningen die corporaties van de hand wil doen of wil slopen, op te kopen.

Voor een sociaal volkshuisvestingsbeleid door provincie en gemeenten:

Het provinciebestuur moet hier een initiërende, stimulerende én regisserende rol spelen. Haal de volkshuisvesting onder de gesel van de markt vandaan!

Rinze Visser, lijstaanvoerder lijst 9, NCPN.
Kof 8, 8531 AT Lemmer. (514)562563.