Interview met Olga Salanueva, vrouw van René González, één van de Cuban Five

 

 

Naam: Olga Salanueva
Leeftijd: 43 jaar
Gehuwd met René González
Moeder van Irmita (18) en Ivette (4)
Beroep: industrieel ingenieur
Woont in Havana, Cuba  

René González, een van de Cuban Five; hij werd in de VS veroordeeld tot 15 jaar gevangenis.  

Massale steun in Cuba en elders op de wereld voor 'De Vijf'.  

Door Katrien Demuynck

Al veertig jaar houden de Cubanen stand onder een economische blokkade. Duizenden mensen verloren het leven door terroristische aanslagen georchestreerd door de VS. Om die te verijdelen, wagen jonge Cubanen hun leven door te infiltreren in anti-Cubaanse terreurorganisaties in de VS. Eind 1998 werden er enkele opgepakt. Na een politiek proces kregen vijf van hen uiterst zware straffen. Op 7 april start de beroepsprocedure. Op het wereld sociaal forum van Porto Alegre werd een internationale oproep gelanceerd om tussen 30 maart en 7 april actie te voeren. De Nederlandse initiatiefgroep treft voorbereidingen.

Katrien Demuynck, van het Initiatief Cuba Socialista en het Belgisch Free the Five comité, had in Havana een gesprek met Olga Salanueva, de vrouw van René Gonzalez, één van de vijf.

Wat dreef je man er toe zo'n gevaarlijke opdracht te aanvaarden?

Olga Salanueva. René en de anderen zijn echt 'kinderen van de revolutie'. Ze zijn van heel gewone afkomst, hun ouders konden niet studeren maar zelf zijn ze alle vijf intellectuelen, dankzij de Cubaanse revolutie. Het is dan ook heel gewoon om je verantwoordelijk te voelen. René heeft kinderen gekend die hun ouders verloren of verminkt raakten bij terreuraanslagen. Hij weet welke ellende de VS veroorzaken met hun embargo. Zo'n beslissing neem je met je hart, zonder er veel bij na te denken. Ze hadden kunnen sterven in de handen van de anti-Cubaanse maffia. Niemand had zelfs geweten dat ze helden waren... Ze wisten dat ze konden worden opgepakt en vreselijke straffen zouden oplopen. Maar dat is niets vergeleken bij de inzet van 11 miljoen Cubanen die dag na dag hun taak opnemen voor het vrijwaren van de mooiste revolutie ter wereld, want dat is ze voor ons.

René ziet zijn dochtertje van zes niet meer, andere Cubanen gaven hun leven... Onder de tirannie van Batista vielen 20.000 slachtoffers: we zullen met alle middelen verhinderen dat die uitbuiters terugkeren.

Je hebt je man al meer dan vier jaar niet gezien, je kan hem zelfs niet bezoeken...

Olga Salanueva. Onlangs kreeg ik toch een visum, maar dat werd een paar weken later weer ingetrokken. Adriana, de vrouw van Gerardo, kreeg een visum maar bij haar aankomst in Houston werd ze geïsoleerd, ondervraagd, bedreigd en tenslotte het land uitgezet... Onmenselijk is dat.

Voor de kinderen is het erg zwaar. Irmita heeft een dubbel staatsburgerschap, van Cuba en de VS. Zij kon in juni vorig jaar op bezoek bij haar vader. Intussen is ze 18, ze zal haar nationaliteit moeten kiezen. Ze heeft haar familie hier op Cuba, in de VS heeft ze enkel haar vader in de gevangenis. Als ze terugkomt, krijgt ze dan ooit nog een visum? We weten het niet. Ons jongste dochtertje, Ivette, amper vier, had onlangs een mes gepakt. "Kijk mama, ik ga naar de VS om de boeien van papa door te snijden"... Ik moest even slikken.

Onze overheid wil graag dat we elke maand onze mannen kunnen bezoeken, maar de VS kent nauwelijks bezoekvisa toe. Er loopt een aanklacht van Amnesty International tegen de schending van het bezoekrecht van de vijf. De overheid van de VS is kampioen van de dubbele moraal. Ze willen ons pijn doen. Ze willen de weerstand van onze mannen breken. Het is een vendetta.Ze zullen ons onze revolutie nooit vergeven.

Cuban Five

De Verenigde Staten leggen Cuba al meer dan 40 jaar een zware economische blokkade op. Ze financieren anti-Cubaanse terroristische organisaties in Miami om aanslagen te plegen op Cuba. Meer dan 5.000 mensen verloren bij zulke aanslagen het leven of liepen een zware handicap op. Cuba probeert zich te beschermen door jonge mensen in de anti-Cubaanse organisaties te laten infiltreren. Op 12 september 1998 werden in Miami tien van die Cubanen opgepakt. Ze werden zwaar onder druk gezet door de FBI. Vijf van hen gingen door de knieën en 'werkten mee'. De vijf anderen: Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Fernando González, Ramon Labañino en René González liepen een uiterst zware veroordeling op. Tijdens hun proces respecteerden de VS zelfs hun eigen wetgeving niet. Bush wil de wereld een "oorlog tegen het terrorisme" opdringen maar gooit zelf mensen achter de tralies die zich verzetten tegen het staatsterrorisme van... de VS.

Hoe is het proces tegen de vijf verlopen?

Olga Salanueva. Er vonden minstens zeven schendingen van de Noord-Amerikaanse wetgeving plaats. Voor hun proces zaten onze mannen 17 maanden in eenzame opsluiting, in 'the hole'. Dat zijn de strafcellen van de federale gevangenis van Miami. Hun gedrag rechtvaardigde zo'n straf helemaal niet. Bovendien mogen ze je hooguit 60 dagen in zo'n isolatiecel zetten! Ze wilden hen moreel breken. Ze hadden al die tijd geen enkel contact met hun familie, wij wisten niéts van hen... Ook contact met advocaten was uiterst beperkt. Ze werden onder druk gezet om een schuldverklaring te tekenen. Vijf andere Cubanen zijn door de knieën gegaan en getuigden tegen onze mannen.

Zelf zat ik vier maanden zonder aanklacht achter de tralies. Ik woonde toen in de VS, Ivette was pas geboren. Zo probeerden ze René onder druk te zetten om te getuigen tegen Gerardo. Ik bleef van mijn dochtertje gescheiden en werd tenslotte uitgewezen.

Onrechtvaardig is ook de plaats van het proces. Vanaf het begin hadden de advocaten een wijziging aangevraagd. Miami is doordrenkt van contrarevolutionairen. Overheid en gerecht vormen er een maffia, een eerlijk proces was daar niet mogelijk. Het bleef Miami. Drie van de juryleden waren verbonden met de FBI, twee werkten voor de overheid... De jury oordeelde binnen enkele uren over een complex proces dat zeven maanden heeft geduurd. Hoewel de aanklager 64 getuigen optrommelde en de verdediging 45, onder wie hooggeplaatste VS-legerofficieren en radarspecialisten, stelde de jury hen geen enkele bijkomende vraag. De vijf werden schuldig bevonden aan alle aanklachten en de straffen zijn totaal buiten proportie, van 15 jaar tot twee maal levenslang.

En hoe zat het met het bewijsmateriaal?

Olga Salanueva. Dat weet niemand, want 85 procent wordt geheime informatie genoemd. Zeker omdat het zo zwak is. Toen René zijn dossier wilde lezen, moest de advocaat eerst een procedure starten. Uiteindelijk kregen ze vier uur om de dossiers in te zien in slechte omstandigheden, sommige stukken tekst waren onleesbaar gemaakt of slecht vertaald en ze mochten geen notities maken. René zegt dat ze hooguit 20 procent van het zogenaamde bewijsmateriaal te zien kregen. Bovendien moesten ze alles wat ze wilden gebruiken aanvragen aan de openbare aanklager. Dat komt dus neer op openbaarheid van de strategie van de verdediging. Een duidelijke schending van de rechten van de beklaagden. Er zijn ook heel wat valse bewijzen in elkaar geflanst. Op basis daarvan kreeg Gerardo levenslang, zogezegd is hij schuldigaan samenzwering tot moord.

Veel mensen schrikken ook op van de term 'spionnen'

Olga Salanueva. Ze noemen hen spionnen om hen voor te stellen als koele, berekenende agenten, om antipathie tegen hen op te wekken. Maar de vijf waren helemaal niet uit op staatsgeheimen van de VS. Ze zochten alleen inside-informatie van de anti-Cubaanse terreurgroepen in Miami, om aanslagen tegen de revolutie te voorkomen.

De vijf zijn gevoelige, onbaatzuchtige mensen. Dat zie je aan de brieven die ze aan hun kinderen schrijven of de gedichten van Tony en Ramon. Gerardo is een humorist. Onlangs is hier een boekje uitgegeven met cartoons van hem. "De liefde en de humor kunnen alles aan", heet het.

Op 7 april start de beroepsprocedure...

Olga Salanueva. Ja, de advocaten zijn onmiddellijk in beroep gegaan na de onrechtvaardige vonnissen van eind 2001. Omdat we niet precies weten hoeveel zogenaamd bewijsmateriaal geklasseerd is als geheim, dienden de advocaten een motie in bij de rechtbank van Miami om die geheimhouding ongedaan te maken. Ze is door geen enkel gefundeerd argument gerechtvaardigd. Daar is nog geen antwoord op gekomen. De advocaat van Antonio, Leonard Weinglass (die ook de verdediging opnam van Mumia Abu Jamal en Angela Davis), diende een motie in om het proces ongeldig te laten verklaren omdat er geen neutrale jury was in Miami. Als die moties niet aanvaard worden, komt er gewoon een beroepsproces op basis van hetzelfde materiaal en dan wordt het erg moeilijk. We willen een volledig nieuw proces op basis van alle gegevens, dus geen geheimdoenerij, en buiten Miami.

Welke rol kunnen steuncomité's daarin spelen?

Olga Salanueva. Tegen 7 april moet het hof van beroep van Atlanta een eerste document van de verdediging aanvaarden. Rond augustus komt er antwoord van de rechtbank. Daar mag de verdediging dan op antwoorden en in december-januari zou het eigenlijke proces van start gaan. Onbepaalde vertragingen niet meegerekend. Dit jaar is dus van cruciaal belang en elke steuncampagne voor de vijf ontzettend belangrijk. De rechters van het hof van beroep in Atlanta moeten beseffen dat de wereld hen op de vingers kijkt. Dat ze zich niet meer dezelfde onrechtvaardigheden kunnen permitteren. Het is erg belangrijk dat de zaak zoveel mogelijk ruchtbaarheid krijgt, dat progressieve advocaten de verdediging openlijk ondersteunen. Daar zijn wettelijke mechanismen voor. Het is van belang dat bekende persoonlijkheden en Kamerleden de campagne mede ondersteunen. We zijn enorm gehandicapt door het absolute stilzwijgen van de media. Zet het verhaal van de vijf op zoveel mogelijk websites en alternatieve media.

Ook in Porto Alegre werd opgeroepen om campagne te voeren voor de vrijheid van de vijf

Olga Salanueva. Het Braziliaanse Free the Five-comité organiseerde een druk bijgewoonde meeting. Claudia Camba van het Argentijnse comité en Gloria La Riva van het Amerikaanse comité deden een oproep tot internationale actie tussen 30 maart en 7 april. We besloten ook om met alle 120 comités uit 60 landen 100.000 dollar in te zamelen: dat is de prijs van de voorpagina van de New York Times. Daarmee willen we de mediablokkade doorbreken en de VS-bevolking op de hoogte brengen van alle onrechtvaardigheden die deze vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS ondergaan. Natuurlijk blijft de petitie voor de vrijlating van de vijf doorlopen.

In hun brieven vanuit de gevangenis voeren de vijf zelf campagne voor Cuba, voor een betere wereld en tegen de oorlog. Waar halen ze die moed vandaan?

Olga Salanueva. Dat is niet zo verwonderlijk De vijf hebben het voorbeeld van onze revolutie waar ze in opgroeiden: Fidel en een heel volk dat reeds 43 jaar onder vuur ligt van de machtigste staat ter wereld. De VS wilden ons laten sterven van honger onder een blokkade. Ze probeerden ons klein te krijgen met een militaire invasie en voortdurende terreuraanslagen. Ze bestookten onze kinderen met dodelijke ziektekiemen. Maar ons volk heeft zijn blijheid en optimisme niet verloren. We hebben zin in het leven. We zijn creatief. We zijn solidair met andere volkeren.

Dat geeft de vijf de kracht om door te gaan. Daarom kan de pijn hen niet breken. Daardoor kunnen ze lachen bij de diepste vernedering en antwoorden met poëzie op de grootste wreedheden. Daarom kunnen ze aanklagen in plaats van om genade te smeken. Hun aanklagers kunnen er niet bij dat ze zich niet gewonnen geven, dat ze niet omkoopbaar zijn. Daarom proberen ze het via ons, hun vrouwen en kinderen. Maar ze vergeten daarbij dat ook wij van dezelfde Cubaanse familie zijn. Wij zullen blijven vechten want de overwinning is vanaf het begin aan ons.

Intussen legde rechter Lenard de beide moties van de verdediging (voor een nieuw proces in een andere plaats dan Miami én voor het openbaar maken van het bewijsmateriaal) naast zich neer. Het is meer dan ooit duidelijk dat alleen een sterke internationale solidariteit de vijf vrij kan krijgen.

Doe mee aan het verzet

Werk mee aan de campagne voor de vrijlating van de vijf. Meld je aan bij het 'Nederlandse Steunpunt Free the Five', tel. 074-2660332 of 0545-272254. Financiële bijdragen zijn dringend noodzakelijk: Giro: 4649522 t.n.v. J.M. Zwart, Borne, o.v.v. Free the Five