Stop de Oorlog tegen Irak!

Ali B. treedt op tijdens demonstratie op 22 maart en maakt zijn standpunt duidelijk: Bush is de hoofdvijand! (Foto Manifest)  

Optreden Freek de Jonge aan het slot van de demonstratie op 22 maart (Foto Manifest)  

De VS zijn samen met hun oorlogszuchtige bondgenoten begonnen met de bombardementen op Irak. Met de smoes dat het allemaal de schuld is van Saddam, proberen de VS deze aanvalsoorlog te legitimeren. De aanvalsoorlog die voor miljoenen mensen in Irak honger, dood en ellende met zich mee zal brengen. De Iraakse bevolking leidt al jarenlang honger en verkeert sinds de laatste Golfoorlog en hieraan gekoppelde economische embargo's van de VN, in grote nood. Tot nu toe zijn hierdoor al meer dan een miljoen mensen gestorven. Deze nieuwe Golfoorlog zal nog meer ellende met zich meebrengen: duizenden doden en verwoesting van complete steden en infrastructuur. De bommen zullen het leven van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen ontnemen. Deze oorlog richt zich op het vernietigen van het land, waarmee volkerenmoord gepleegd wordt!

Ook Turkije heeft zich bij de oorlogszuchtigen gevoegd. De VS, oorlogsvoerder nummer één, heeft ook Turkije de oorlog in gesleurd. Ondanks de grote weerstand onder de Turkse bevolking tegen deze oorlog, heeft de Turkse regering de militaire bases en het luchtruim vrijgegeven en zal het Turkse leger spoedig Noord-Irak binnenmarcheren. Meer dan 90 procent van de bevolking in Turkije keurt deze oorlog tegen haar buurstaat af. Dagelijks vinden demonstraties en protestacties plaats.

Terwijl de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen is, heeft de Nederlandse regering haar steun toegezegd aan deze oorlog. De regering Balkenende heeft verklaard geen militaire steun te zullen geven, maar staat wel toe dat Amerikaanse oorlogsartillerie via Nederland vervoerd wordt.

Het zal niet bij dit alles blijven. De oorlog zal ook verstrekkende gevolgen voor ons leven hier in Nederland hebben. Onder het mom van terrorismebestrijding en discussies over moslims en niet-moslims, Nederlanders en niet-Nederlanders worden mensen van verschillende afkomst gecriminaliseerd en worden angst en vooroordelen in de hand gewerkt. Het gevolg is dat een steeds verdergaande tweedeling onstaat tussen mensen van verschillende nationaliteiten en culturen. Deze ontwikkeling heeft een negatieve invloed op het samenleven van Nederlanders met niet-Nederlanders. Dit zal tot een kloof in de Nederlandse samenleving leiden maar ook tot een verzwakking van de internationale vredesbeweging. Daarom zijn wij, zoals we ook tegen deze oorlog zijn, tegen tweedeling in de Nederlandse maatschappij! Daarom moeten we onze stemmen laten horen en NEE zeggen tegen de verdelingspolitiek!

Hoewel miljoenen mensen over heel de wereld de laatste weken massaal de straat op zijn gegaan tegen de oorlog, is deze toch begonnen. De wil van de meerderheid van de wereldbevolking voor vrede wordt niet in acht genomen.

Toch moeten we de Iraakse bevolking blijven steunen en onze stemmen tegen de oorlog laten horen door deelname aan de vredesdemonstraties en -acties. Laten we solidair zijn met het Iraakse volk en de VS en hun bondgenoten laten zien dat we niet achteloos zullen toekijken naar hun gruweldaden.

Stop de oorlog tegen Irak!

Onmiddellijke terugtrekking van de troepen uit het Midden-Oosten!

Geen Nederlandse deelname aan de oorlog!

Geen man, geen vrouw en geen cent voor deze oorlog!

Leve de solidariteit tussen volkeren!

DIDF
Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkijke in Nederland
Wenslauerstraat 316
1053 BB Amsterdam.
Tel: 020-6899037
Fax: 020-6898686
e-mail: didf@planet.nl
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019