NPK-oproep aan regering en parlement

Dit is een deel van de tekst van een open brief die het Nederlands Palestina Komitee richtte aan regering en parlement ten behoeve van de bescherming van de Palestijnen, nu de aandacht van de wereld uitgaat naar de oorlog tegen Irak. De verdrijving van tienduizenden Palestijnen door de uiterst rechtse Israëlische regering van Sharon is onder deze omstandigheden allerminst denkbeeldig.

Onder de regering Sharon is het idee van 'transfer' van de Palestijnen een geaccepteerd deel geworden van de openbare discussie in Israël. De Palestijnen zouden 'aangemoedigd' moeten worden om naar Jordanië te gaan. Israël kan dan de resterende Palestijnse gebieden annexeren. Er is een groeiende stroom van documentatie en aanwijzingen dat Israël onder de rook van de oorlog tegen Irak zal trachten deze 'transfer' van de Palestijnen te realiseren. Door organisaties die deze precaire kwestie dagelijks volgen is het begrip 'etnische zuivering' reeds lang van toepassing verklaard op deze situatie. Zie bijvoorbeeld de ernstige waarschuwing hierover door 187 Israëlische academici in december 2002, de steunverklaring door 800 Amerikaanse hoogleraren (zie http://www.professorsofconscience.org), en de recente noodkreet van het Palestinian Emergency Committee die werd ondersteund en verspreid door het Israëlische vredesblok Gush Shalom.

Als voorbereiding op de oorlog in Irak hebben de VS Patriot-batterijen opgesteld ter bescherming van de Israëlische burgers. De Nederlandse regering heeft Patriot-batterijen inclusief personeel beschikbaar gesteld ter bescherming van de bevolking van Turkije.

Welke maatregelen nemen Nederland en de VS, of welk ander land, echter ten behoeve van de Palestijnen? Zal Nederland blijven toekijken hoe de regering Sharon de etnische zuivering voltrekt onder het mom van Israël's verdediging?

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019