Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Honderdduizend mensen demonstreren tegen de oorlog in Irak

Oppositie tegen Amerikaanse oorlogspolitiek groeit

Nederland geeft militaire steun aan Amerikaans opperbevel

 

Op 22 maart organiseerde het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' in Amsterdam een demonstratie tegen de Amerikaanse aanvalsoorlog in Irak, waaraan massaal werd deelgenomen. De omvang van de demonstratie maakt duidelijk dat ondanks het feit dat de oorlog van start is gegaan, de oppositie tegen de Amerikaanse oorlogspolitiek in Nederland toeneemt.

Intussen heeft de Nederlandse regering duidelijk gemaakt dat zij niet alleen de oorlog politiek ondersteunt (zoals zij eerder deze week aan de Kamer schreef), maar ook militair. Dit bleek uit de aanwezigheid die middag van de Nederlandse luchtmachtofficier luitenant kolonel Blom op een persconferentie, die werd geleid door generaal Franks, de bevelhebber van de operaties in Irak. "De Nederlandse aanwezigheid," zei woordvoerder Saskia Kouwenberg, "bewijst dat dit kabinet geen enkel belang hecht aan de massale oppositie tegen haar steun aan het Amerikaanse beleid". Het Platform doet een beroep op de Tweede Kamer om haar controlerende taak ten aanzien van de regering op dit punt nog serieuzer te nemen.

"Zowel uit kringen van de vakbeweging als de PvdA is vandaag deelgenomen aan de demonstratie. Het Platform gaat de komende weken door met het verbreden van het verzet tegen de openlijke en verkapte steun van de regering aan de Amerikaanse oorlogspolitiek", verklaarde Saskia Kouwenberg verder.

Doordat veel mensen niet op tijd op de Dam konden zijn vanwege grote vertragingen bij de NS, groeide de demonstratie in de loop van de middag steeds verder aan. Terwijl de eerste demonstranten om 13.00 uur van de Dam vertrokken, kwam het eind van de stoet pas om 15.45 op het Museumplein aan.

Na afloop van de vreedzaam verlopen demonstratie kwam het rond het met containers afgezette Amerikaanse consulaat tot een korte, maar hevige confrontatie tussen een kleine groep mensen en de ME.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019