20 miljard als start

Door Jan Cleton

Hebt U wel eens 20 miljard door zestien miljoen gedeeld? Nee? Tot voor kort kwamen dat soort berekeningen alleen in bepaalde wetenschappen voor. Nu worden we er allemaal mee geconfronteerd. Balkenende en Bos hebben namelijk hun huiswerk goed gemaakt: we zitten allemaal in de crisis en dus moeten we gezamenlijk de offers brengen, eenvoudigweg dus 20 miljard delen door 16 miljoen. Of niet?

Om weer concurrerend te worden moet het bedrijfsleven natuurlijk ontzien worden, niet de werknemers maar de grootaandeelhouders. Privé-klinieken moeten meer ruimte krijgen van minister de Geus van Volksgezondheid, en het CPB roept dat de uitkeringen bevroren moeten worden.

Uitkeringsgerechtigden dubbel gepakt

De belasting gaat in de komende vier jaar 4,7 miljard omhoog voor burgers en bedrijven. Daar staat tegenover dat de werkgelegenheid via gerichte lastenverlichting op arbeid wordt gestimuleerd. Uiteraard profiteren de bedrijven en de aandeelhouders daarvan, anders is de logica toch weg dat de lonen niet meer dan met de inflatie mogen stijgen?

Dat de uitkeringsgerechtigden dubbel gepakt worden is ook duidelijk. Dat het idee van financiële prikkels niet werkt in tijden van toenemende werkloosheid, vergeten ze bij het CPB maar even voor het gemak. Dat de koppeling hiermee feitelijk afgeschaft wordt ook. En wist u dat de lonen van ambtenaren ook mede van die koppeling afhankelijk zijn?

Pensioenen

Maar u hoeft zich niet echt zorgen te maken, de pijn komt voor een groot gedeelte pas later. Als u een pensioen opgebouwd heeft dan wordt dat uitgestelde loon straks wat lager. Daar hoef je nu nog geen pijn in de buik van te hebben, tenminste als je nog twintig jaar werk hebt. Je hebt dan nog voldoende mogelijkheden om je bij te verzekeren. En je mag ook nog na je 65e doorwerken, zijn ze niet aardig? Dat geldt trouwens niet voor alle ambtenaren, want daar wordt behoorlijk ingekrompen. Degenen die daar buiten de boot vallen verkeren echter volgend jaar in gezelschap van 570.000 werklozen. Dat betekent dat 7,25 procent van de beroepsbevolking ongewild zonder werk zit. De JSF gaat wel aangeschaft worden, daar tellen de voordelen voor de Nederlandse industrie, werkgelegenheid (een paar honderd Storkwerknemers) en voorziene kortingen bij de aanschaf van nieuwe straaljagers. Wist u trouwens dat de pensioenfondsen ook grof verdienen aan oorlog? Daar moet je dus maar voor zijn, anders...

Werkgelegenheid

Voorlopig gaat het bergafwaarts met de werkgelegenheid. Als de vakbonden wat minder coulant geweest waren voor de rijken en wat hogere looneisen gesteld hadden, dan hadden we nu nog niet midden in de overproductiecrisis gezeten. Nou hebben we bijna allemaal goed ons best gedaan om dat te voorkomen, we hebben ons zelfs voor zo'n kleine 400 miljard euro in de schulden gestoken, maar dat mocht al snel ook niet meer baten. De schulden blijven echter, daar mag u op rekenen. Als u uw baan verliest weet de bank u te vinden, wees gerust.

Balkenende en Bos doen echter hun uiterste best om de nodige banen te creëren. Ze gaan daarbij zelfs zover dat zij hun principes overboord gooien. Politieke steun en militaire bijstand voor de oorlogvoerende coalitie moet straks het nodige werk opleveren voor de wederopbouw van Irak. Pak de troffel en de plekspaan maar vast in, van vorstverlet heb je daar geen last. We worden straks met vliegtuigen vol vervoerd om dat land weer op te bouwen...

We moeten dan qua loon natuurlijk wel op derdewereldniveau zitten, anders mogen de hongerende Iraki's het zelf doen. Want het gaat nu eenmaal om de winst van 'Nederlandse' bedrijven, dan stijgt de welvaart toch vanzelf? U twijfelt daaraan? Doe niet zo flauw, heb wat vertrouwen in Balkenende en Bos! Twintig miljard als startkapitaal is echt niet teveel gevraagd.