Tsjechisch-Nederlands gewroet in Cubaanse zaken

Amerikanen verhogen druk tegen Cuba

Gezamenlijke actie van solidariteitsgroepen (Cuba Si, Cuba Vive, 'Free the Five', Latijns-Amerika Centrum, e.a.), samen met de NCPN, tegen de contra-revolutionaire activiteiten in de Tsjechische ambassade. (Foto Manifest)

Door Wil van der Klift

Op maandag 31 maart vond in de residentie van de Tsjechische ambassadeur in Den Haag een bijeenkomst plaats, gericht tegen de Cubaanse bevolking en haar regering. De bijeenkomst had als werktitel "Europese Steun aan een 'Civil Society' in Cuba". Met andere woorden de vervanging van het socialisme door een burgerlijke staatsvorm. Ondanks een zeer korte voorbereidingstijd demonstreerden een kleine twintig mensen bij de residentie en grepen zo de kans om het tegengeluid te laten horen.

Pax Christi Nederland, dat al jaren probeert - meestal hand in hand met Cuba Glasnost - een dissidentenbeweging in Cuba te organiseren was één van de Nederlandse organisatoren, evenals het Nederlands Helsinki Comité. Verder was het vooral een Tsjechische aangelegenheid. De organisatie lag in handen van het Tsjechisch Centrum in Nederland - een aan het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken verbonden organisatie voor de promotie van de Tsjechische Republiek in het buitenland - en de Tsjechische stichting Mensen in Nood, een organisatie voor steun aan de zogenaamde Cubaanse dissidenten. De Tsjechische ambassadeur in Nederland, H.E. Petr Kubernát, trad op als gastheer.

Waar het allemaal om ging in Den Haag stond in de uitnodiging:
"In de afgelopen tien jaar zijn de meeste communistische regimes (let op het woordgebruik, nvdr) in de wereld gedesintegreerd. Tot nu toe schijnen degenen die de val van het IJzeren Gordijn overleefden niet al te veel getroffen te zijn. De Cubaanse regering houdt nog steeds de deur dicht voor vrijheid en democratie. Steun aan de 'civil society' in Cuba, vooral door Europese democratische landen is heel hard nodig. Deze bijeenkomst richt zich op de noodzaak van gezamenlijke Europese steun. Om die reden is de bijeenkomst georganiseerd samen met Nederlandse organisaties, die de 'oude' democratieën en Tsjechische organisaties, die de 'nieuwe' democratieën vertegenwoordigen."

Opvallend was ook de aanwezigheid van de Mensenrechten Ambassadeur van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarmee was er ook sprake van een directe betrokkenheid van de Nederlandse regering bij deze illegale gebeurtenis.

Vertegenwoordigers van diverse solidariteits- en vriendschapsorganisaties met Cuba in Nederland en de NCPN hebben met verontwaardiging gereageerd en demonstreerden voor de residentie. Bovendien overhandigden Nico Varkevisser en Arnold van Wezel, namens alle organisaties een protestbrief aan de Tsjechische ambassadeur. In het Tsjechische parlement zullen vragen worden gesteld over de rol van de Tsjechische residentie in Den Haag en er zal een protestbrief worden gestuurd naar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken (en de Tweede Kamer zal worden geïnformeerd).

De solidariteits- en vriendschapsorganisaties spreken hun verontwaardiging uit met betrekking tot de volgende punten (uit persverklaring):

  1. De opstelling van de regering Bush t.a.v. Cuba heeft in de afgelopen maanden de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten verder doen verslechteren. Cuba is op de Amerikaanse lijst van 'terroristische landen' geplaatst en Amerikaanse functionarissen zijn zich te buiten gegaan aan wilde en ongefundeerde beschuldigingen dat Cuba massavernietigingswapens zou maken en technologie zou exporteren.
    Vanuit het Bureau voor Amerikaanse Belangen in Havana zijn de afgelopen tijd, sinds de komst van de nieuwe directeur van dat bureau, Kason, verhoogde activiteiten ondernomen om op Cuba een interne oppositiebeweging in het leven te roepen. Via bepaalde personen op Cuba worden activiteiten ondernomen met als doel het eiland te destabiliseren. Gevreesd wordt, nu alle aandacht gericht is op de Amerikaans-Britse invasie in Irak, in de schaduw van deze oorlog de Amerikaanse agressie tegen Cuba wordt opgevoerd.
    In die zin is het volstrekt te begrijpen dat de Cubaanse regering de noodzakelijke maatregelen neemt om het land tegen buitenlandse inmenging te beschermen.

  2. De organisatoren van de bijeenkomst streven overduidelijk een machtsomwenteling in Cuba na. Het feit dat er pogingen worden ondernomen om zich van buitenaf te mengen in de interne Cubaanse aangelegenheden, is een buitengewoon gevaarlijke ontwikkeling en kan op geen enkele wijze bijdragen aan de bevordering van democratie die de organisatoren zeggen na te streven. De deelname van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is ongehoord en in strijd met alle fatsoensnormen, gelet op het feit dat Nederland en Cuba reeds lang diplomatieke betrekkingen onderhouden en Nederland één van de belangrijkste Cubaanse handelspartners is.
    De deelname van het ministerie van Buitenlandse Zaken zet de relaties met Cuba onder druk, iets dat noch in het belang is van ons land, noch van Cuba. Het is alleen in het belang van de Amerikaanse regering, die de klok wil terugzetten naar 1959 en Cuba weer in een neokoloniale verhouding wil brengen.

  3. Het feit dat het seminar onder auspiciën van de ambassadeur van de republiek Tsjechië wordt gehouden, is een flagrante schending van onze soevereiniteit en onverenigbaar met zijn status als ambassadeur. Deze ambassadeur laat daarmee verder zien wie hij in werkelijkheid vertegenwoordigt. Niet het Tsjechische volk, maar de machthebbers in Washington. Het zegt veel van wat we van dit toekomstige EU-lid kunnen verwachten. Het toont tegelijkertijd aan hoe zwak de basis is in Nederland voor dit soort subversieve activiteiten.

Nederland kent een zeer grote beweging voor solidariteit en vriendschap met Cuba. Tienduizenden Nederlanders hebben Cuba leren kennen en waarderen. Op tal van terreinen, zowel op zakelijk als sociaal en cultureel gebied, hebben zich intensieve contacten ontwikkeld en zijn er samenwerkingsverbanden ontstaan. Bijeenkomsten zoals die op 31 maart werd gehouden, leveren geen enkele positieve bijdrage en worden door de solidariteits- en vriendschapsorganisaties dan ook met klem verworpen.