Geen vrede door bommen!

Van redactie Manifest

Sinds donderdag 20 maart wordt Irak aangevallen. De VS, samen met enkele andere agressors, bombarderen, zonder mandaat van de Veiligheidsraad, onophoudelijk en massief een groot aantal steden in Irak. Hiervan wordt een toenemend aantal Iraakse burgers, onder wie veel jonge kinderen, het slachtoffer. Woonwijken en niet-militaire doelen worden getroffen en vernield.

De VS en enige bondgenoten trachten hun aanvalsoorlog op de Iraakse bevolking te legitimeren door deze voor te stellen als een noodzaak om het dictatoriale regime van Saddam Hoessein ten val te brengen. De oorlog zal de Iraakse bevolking welvaart en democratie brengen, heet het in de taal van de propaganda. Dit beeld wordt ook door Nederlandse media breed uitgedragen. Feit is echter dat het Iraakse volk door deze massale aanvallen niets zal winnen. Meer armoede en nieuwe onderdrukking liggen in het verschiet, want het Iraakse volk zal het overgrote deel van de kosten van deze imperialistische aanvalsoorlog moeten betalen. Hopeloosheid, honger, dorst, verwondingen en dood zijn het onmiddellijke resultaat van deze brute aanval.

De bommenregen van de VS komt neer op volkerenmoord. Vrede en democratie worden niet bereikt door deze bommen. De aanvalsoorlog tegen Irak moet daarom onmiddellijk worden stopgezet. De troepen van de VS en hun bondgenoten moeten zich onmiddellijk uit Irak terugtrekken!

Solidariteit met het Iraakse volk!
Samen tegen de oorlog!

De oorlog speelt zich af op duizenden kilometers afstand van Nederland, maar gaat ons toch allemaal aan. Zogenaamd om ons te beschermen tegen terreuraanslagen, worden nieuwe repressieve maatregelen ingevoerd die de democratie in ons land uithollen. Mensen van verschillende afkomst worden gecriminaliseerd, angst en vooroordelen in de hand gewerkt. De rekening voor de oorlog wordt ook bij de bevolking in Nederland gelegd. De oorlog zal de economische crisis waarin de wereld zich bevindt verdiepen. De directeur van de Nederlandse Bank heeft al gewezen op de rampzalige economische gevolgen voor voorzieningen als zorg en onderwijs in ons land. Het regeerakkoord dat in de maak is zal dit laten zien. Het gevolg is een steeds verdergaande tweedeling tussen mensen van verschillende nationaliteit en cultuur en tussen rijk en arm. Deze ontwikkeling is schadelijk voor een pluriforme, hechte en solidaire samenleving.

Doorgaan tot de oorlog wordt gestopt!

Het verlangen, van de grote meerderheid van de wereldbevolking, naar vrede en een wereld zonder oorlog wordt door de arrogante VS en hun bondgenoten volledig genegeerd. Zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel ondermijnen zij de VN en leggen de wensen van miljarden vredelievenden naast zich neer. We moeten daarom allemaal samen, ongeacht onze afkomst, nationaliteit of religie doorgaan met onze protesten tegen deze oorlog. Doorgaan tot de oorlog gestopt wordt! Het Iraakse volk heeft onze solidariteit nu meer dan ooit nodig! Wij zullen niet achteloos toekijken hoe de VS en hun bondgenoten de Iraakse bevolking voor de ogen van de wereldbevolking onderdrukken en vermoorden!

Wij roepen daarom op om deel te nemen aan de activiteiten van de plaatselijke Vredesplatforms. Waar nog geen platforms zijn doen wij een dringend beroep op leden, lezers en sympathisanten om het initiatief te nemen een platform op te richten. De NCPN en/of het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'kunnen daarbij behulpzaam zijn. Voor nadere informatie: 070-3603676.

De NCPN brengt graag de volgende plaatselijke demonstaties onder uw aandacht:

Stop de oorlog tegen Irak!
Terugtrekking van de troepen uit het Midden-Oosten, Nu!
Geen enkele Nederlandse bijdrage aan de oorlog!
Geen bommen, maar onderwijs!
Geen cent voor oorlog, méér geld voor zorg!

Zie verder:
http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl

(Bovenstaande tekst is ook gebruikt voor het pamflet van het Haags Vredes Platform: "Den Haag tegen de 'Nieuwe Oorlog'.")