Communistisch voorman in Groningen blij met herstel NCPN

Door Ronald Veenstra

Lijsttrekker Hans Heres van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) is tevreden over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Hoewel zijn partij er weer niet in slaagde een zetel te veroveren, ziet Heres opnieuw 'enige verbetering' in de resultaten van de NCPN. "Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen in januari hebben we ons goed hersteld."

De NCPN boekte in vergelijking met de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden niettemin een flink verlies. In veel gemeentes zagen de communisten de aanhang met ongeveer de helft afnemen. Zelfs in de gemeente Reiderland, van oudsher een communistisch bolwerk, liep het aantal stemmen met ruim dertig procent terug.

"Wij nemen de Provinciale Statenverkiezingen van 1999 niet als graadmeter", zegt Heres. "We vergelijken de uitslagen liever met de resultaten van de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Dan kun je zien dat we in zo'n zeven weken tijd weer behoorlijk zijn gegroeid. In Reiderland is het aantal stemmen zelfs gestegen van 354 naar 651. We hadden natuurlijk wel stiekem gehoopt op een zeteltje, maar zijn blij dat we ons over de hele provincie zo knap hebben hersteld."

De lijsttrekker denkt dat er in de Nederlandse politiek wel degelijk ruimte is voor een communistische partij. "We merken dat we de laatste tijd steeds meer in de belangstelling komen te staan", aldus Heres. "Er is veel vraag naar proefabonnementen op onze tweewekelijkse krant 'Manifest' en ook de jongerenafdeling van de NCPN is behoorlijk actief. Ik denk dat er in de toekomst wel degelijk mogelijkheden zijn om door te groeien."

Zelf denkt de 57-jarige Heres nog niet aan stoppen. "Ik blijf voorlopig gewoon wethouder voor Reiderland. Ik zal zeker geen tien jaar meer doorgaan, maar ik hoop de gemeenteraadsverkiezingen over drie jaar nog wel te halen."

(Overgenomen uit Dagblad van het Noorden)